Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 september 2021 | 12:00

10 påkostade science fiction-rullar som totalfloppade

Många håller tummarna för att nya ”Dune” inte går samma öde till mötes som sin föregångare från 1984. Vi listar några science fiction-satsningar som inte gick hem på bio.
Förväntningarna var höga när David Lynch skulle göra den efterlängtade filmatiseringen av Frank Herberts populära bokserie. Men filmen floppade på biograferna och uppnådde kultstatus först på senare år. Nu kommer Denis Villeneuves nyversion som redan fått bättre mottagande men återstår att se hur väl den lyckas ekonomiskt. Här är några science fiction-filmer som inte blev de framgångar man hoppats på.
 
 

1. Battlefield Earth (2000)

 
Filmatiseringen av scientolog-grundaren L. Ron Hubbards roman ”Kampen om jorden” var länge ett drömprojekt för John Travolta, som producerade och spelade huvudrollen. Resultatet var dock en utskrattad katastrof vars enda framgång var på Razzie-galan - inkomsterna kom inte ens upp i hälften av budgeten. Filmen som utspelas år 3000 då Jorden tagits över av utomjordingar som använder människor som slavar drog inte ens in 30 miljoner dollar från en budget på 73 miljoner.
 
 

2. The Chronicles of Riddick (2004)

 
”Pitch Black” var en oväntad liten succé när den förvandlade Vin Diesel till stjärna 2000 så det kändes självklart att han skulle återvända som den tuffa actionhjälten för en uppföljare. Del två lyckades dock inte locka fansen till biograferna då de totala intäkterna landade på runt 115 miljoner dollar trots en budget på upp till 120 miljoner. Men hyfsade DVD-intäkter var nog för att ge grönt ljus till ännu en film, ”Riddick”.
 
 

3. Dune (1984)

 
David Lynch enda misslyckande på vita duken präglades av flertal problem under produktionen och filmen gick back runt 10 miljoner dollar. Lynch har i efterhand tagit avstånd från filmen. Trots kultstatus så har många kritiker noterat skillnaden från Frank Herberts förlagor.
 
 

4. Final Fantasy (2001)

 
Hironobu Sakaguchi regisserade själv filmversionen av sitt populära datorrollspel och det var den första fotorealistiska datoranimerade filmen. Det var också den dyraste datorspelsinspirerade filmen någonsin men inte många var intresserade att se soldater år 2065 kämpa mot en hotfull, främmande livsform. Kkatastrofala biljettsiffror - 85,1 miljoner dollar efter en budget på 137 - bidrog till att produktionsbolaget Square Pictures gick i konkurs.
 
 

5. John Carter (2012)

 
Filmatiseringen av Edgar Rice Burroughs populära bokserie "Barsoom" gick igenom flera planerade produktioner innan Pixar-regissören Andrew Stanton äntligen fick igenom ett avtal med Disney. Men trots att det fullständigt regnade pengar över 3D-filmen - runt 300 miljoner dollar - så gick det så illa att den fortfarande räknas som en av de största filmflopparna någonsin. En fortsättning på historien om titelhjältens äventyr på Mars ställdes in ganska omgående.
 
 

6. Krull (1983)

 
Svärd- och sandaleraction började bli populärt i början på 1980-talet och brittiska Peter Yates ville gärna ta sig an Hollywood-trenden. Äventyret om kungligheter som kämpar mot det hotfulla Odjuret på titelplaneten skröt med imponerande effekter men publiken svek och inkomsterna landade kring hälften av budgeten. Men trots ynka 16,9 miljoner dollar på uppåt 30 miljoners budget så har filmen dock blivit en kultfilm på senare år.
 
 

7. Pluto Nash (2002)

 
Få filmstjärnor har haft en berg-och-dalbanekarriär som Eddie Murphy och den här kalkonen tillhör definitivt ett av bottennappen. En rörig blandning av action, komedi och science fiction som utspelas på Månen år 2080 och involverar nattklubbar och maffia. Komedin totalsågades och är en av de minst inkomstbringande i filmhistorien, med en fjuttig inkomst på 7,1 miljoner dollar - jämfört med den 100 miljoner höga budgeten!
 
 

8. Skattkammarplaneten (2002)

 
Det är inte lätt att hänga med i modern animations utveckling och det fick Disney erfara när de förlorade över 30 miljoner dollar på den här floppen. Medan Pixar skördade enorma framgångar så såg deras mer erfarna samarbetspartner sin storhetstid svalna när de här försökte kombinera traditionell och digital animation. Man spenderade hela 140 miljoner dollar på den moderna uppdateringen av Robert Louis Stevensons klassiker.
 
 

9. Supernova (2000)

 
Med klassiker som ”The Warriors” och ”48 timmar” på CV:t så var Walter Hill en gång i tiden en pålitlig kassako. Rysaren om hur besättningen på ett rymdskepp hotas av en främmande varelse säkrades med en budget på uppåt 90 miljoner dollar. Men efter att man filmade om flera scener, bytte regissör och klippte om filmen till oigenkännlighet så var kritikerna inte nådiga och precis som filmbolaget förutspådde så totalfloppade den, med en inkomst under 15 miljoner.
 
 

10. Titan (2000)

 
Gamle Disney-animatören Don Bluth har på egen hand både fått till det (”Resan till Amerika”, ”Landet för längesedan”) och inte på bio. Hans senaste, 20 år gamla långfilmsförsök tillhör dock den senaste kategorin. Äventyret om en rebellisk tonåring som måste rädda mänskligheten genom att hitta ett legendariskt rymdskepp fick en saftig budget på 90 miljoner dollar. Men trots stjärnröster som Matt Damon och Drew Barrymore misslyckades den att dra in ens halva budgeten.
 
Vilka science fiction-filmer tycker du förtjänade ett bättre öde på bio?
| 14 september 2021 12:00 |