SPONSRAT

Skribent

Andreas Samuelson

15 december 2017 | 18:00

9 grymma maffiafilmer du missat

Har du inte sett ”Gudfadern” eller ”Maffiabröder” så är du kanske inte värdig att kalla dig filmfantast. Men är du inne på just maffafilm finns många fler än de stora klassikerna att beta av.
Maffia-veckor på MovieZine! I samarbete med tv-serien "Gomorrah" på HBO Nordic presenterar vi en serie artiklar, listor och recensioner som gräver vidare i film- och tv-världens mest våldsamma genrer.
 
Francis Ford Coppolas ”Gudfadern”-trilogi är kanske de filmer som bäst definierar maffiagenren men redan på 1930-talet stakade James Cagneys klassiska filmer samt ”Scarface - Chicagos siste gangster” vägen för Coppola, Martin Scorsese, Brian DePalma och andra mästare inom genren. Men som med alla genrer finns det alltid pärlor som ignorerats eller glömts bort av diverse anledningar. Här är några sevärda maffafilmer du kan ha missat men som är värda en titt.
 
 

 1. A Bittersweet Life (2005)

 
Unga gangstern Sun-woo (Byung-hun Lee, ”The Magnificent Seven”) har kämpat för att vinna sin mäktiga maffiaboss till chefs respekt. När denne sänder Sun-woo på uppdrag att döda bossens otrogna flickvän och hennes älskare så misslyckas Sun-woo vilket resulterar i ett krig inom den slutna cirkeln. Ännu ett mästerverk från sydkoreanska mästaren Jee-woon Kim (”I Saw the Devil”, ”A Tale of Two Sisters”).
 
 

2. Chicago-massakern (1967)

 
Legenden och B-filmsmästaren Roger Corman testade oväntat nog inte även maffiagenren och den här skildringen av den berömda Valentinmassakern är en av hans finaste. Under förbudstidens gangsterkrig mellan Al Capone (Jason Robards) och Bugs Moran (Ralph Meeker) så avrättades flera maffiamedlemmar på Alla hjärtans dag. Håll utkik efter Jack Nicholson och Bruce Dern i småroller.
 
 

3. Då lagen var maktlös (1939)

 
James Cagney var tveklöst det största namnet inom maffiagenren medan Humphrey Bogart inledde sin karriär genom att ofta spela gangster. Tillsammans gav de den här sevärda men lite bortglömda kultrullen gott med stjärnstatus och kvalitetsspel. Båda spelar soldater från första världskriget som hamnar i kriminella kretsar när spritförbudet införs - en tredje bekant hamnar dock på rätt sida av lagen.
 
 

4. El Narco (2010)

 
Damian Alcázar (”Narcos”, ”Berättelsen om Narnia: Prins Caspian”) spelar en mexikanare som deporteras från USA till en blek framtid i hemstaden där han tvingas ansluta till droghandeln i brist på riktiga jobb. Till en början spännande och kul men snart visar sig de vanliga nackdelarna. En oväntat rolig och underhållande maffiarulle trots dess teman som knark, korruption, prostitution och tortyr.
 
 

5. Gomorrah (2008)

 
Maffian lever och frodas inte bara i USA utan även faktiska Italien, som det här prisbelönade dramat skildrar med både nerv och intelligens, och lyckas samtidigt undvika genrens klyschor. Baserad på Roberto Savianos kontroversiella, faktabaserade bok, filmen följer flera olika personer som dras in i maffians klor från filmciterande wannabes till oskyldiga matbiträden som tvingas lära sig döda.
 
 

6. Mafioso (1964)

 
Svart komedi av italienska veteranregissören Alberto Lattuada om godhjärtad fabriksarbetare och familjeman (Alberto Sordi) som tar med sin fru och döttrar till sina rötter i Sicilien för att slå hål på deras myter om maffian. Dessvärre blir han snart inblandad i maffians aktiviteter med dråpliga resultat. Underskattad 60-talsrulle är som en mer sansad maffiavariant på ”Meet the Parents”.
 
 

7. Oskyldigt blod (1993)

 
”Vampire vs Mobsters” hade kanske varit en mer passande titel, speciellt med tanke på regissören John Landis tidigare alster. Men underhållande skräckkomedi är det i vilket fall där sexig, fransk vampyr (Anne Parillaud, ”Nikita”) livnär sig på italiensk-amerikanska gangsters - tills en temperamentsfull boss (Robert Loggia) överlever och börjar sprida sin nyfunna blodtörst i maffian.
 
 

8. Rabbit: The Killer (1975)

 
Banbrytande, tecknad gangsterfabel om titelkaninen och hans vänner - en björn och en räv - som bryter sig ut ur fängelset och tar sig an den kriminella världen i Harlem. Liksom regissören Ralph Bakshis (denna är hans personliga favorit) klassiker ”Katten Fritz” är det gott om animerat sex och våld, men även satir kring rasism och röster av ikoner som Barry White, Scatman Crothers och Philip Michael Thomas (”Miami Vice”).
 
 

9. Ändrade förhållanden (1988)

 
Vänlig skoputsare (oemotståndlige Oscarsvinnaren Don Ameche) går med på att ta skulden för ett maffiamord i utbyte mot pengar och en strulig gangster (Joe Mantegna) tar med den äldre herren på en sista helg i Lake Tahoe. Men komplikationer uppstår när den tidigare förväxlas med en riktig, mäktig maffiaboss. Trivsam film av David Mamet, som senare skrev ”Glengarry Glen Ross” och ”De omutbara”.
 
 

Gillar du maffia-filmer? Missa inte serien "Gomorrah" på HBO Nordic

 
”Gomorrah” är berättelsen om Camorra, den våldsamma neapolitanska brottsorganisationen, berättad från den 30-årige Ciros perspektiv. Han är högerhand åt Pietro Savastano, klanens gudfader. Streama de tre första säsongerna på HBO Nordic, där nya avsnitt släpps varje vecka.
| 15 december 2017 18:00 |