LISTA

Skribent

Patrik Jonsson

6 november 2016 | 09:30

9 fiktiva presidenter vi älskar på tv

Om några dagar hålls det presidentval i USA. Passande nog har jag därför skakat fram några presidenter som underhållit eller bedrövat oss i diverse tv-serier under åren!
Själv är jag så pass skadad att jag förmodligen är mer bekant med fiktiva presidenter än med verkliga. Eller ja, åtminstone nästan. Det blir ju lite så då man fastnar för vissa tv-serier där en president spelar en stor och viktig roll, ibland kanske till och med den största. 

Vecka efter vecka sitter man där och får följa med denna president in på livet. Man får lära känna hans familj, hans styrkor, hans svagheter, hans hemligheter och ibland även hans sociopatiska tendenser. Till slut känner man helt enkelt sin tv-president ganska så väl. 

Det har minst sagt blivit en hel del tv-presidenter under åren och här är några av dem; 

Large 882af2866e36306e123099da2119ad23 presidenter 20bill 20pullman

9. President Dale Gilchrist (spelad av Bill Pullman i "1600 Penn")


Pullman har vid det här laget spelat sin beskärda del av presidenter. Mest känd är han förmodligen som den i "Independence Day"-filmerna. Han gjorde dock även rollen som Gilchrist i den mycket kortlivade komediserien "1600 Penn" för några år sedan. Serien blev ingen hit, tack och lov. Gilchrist hade icke fått min röst.

Large da8da2059318e87ffcd591c3abd595c0 presidenter 20kiefer 20sutherland

8. President Tom Kirkman (spelad av Kiefer Sutherland i "Designated Survivor")


Den absolut färskaste presidenten på listan är onekligen Sutherlands Kirkman. Hela kabinettet med president och hela rasket sprängs i luften och vips - så blir Tom Kirkman president! Det finns många olika sätt att bli president på, detta får man reda på i just "Designated Survivor".

Large da8da2059318e87ffcd591c3abd595c0 presidenter 20tony 20goldwyn

7. President Fitzgerald Grant III (spelad av Tony Goldwyn i "Scandal")


I den skandalösa tv-serien "Scandal" tilldelades den härlige karaktärsskådespelaren Tony Goldwyn rollen som självaste presidenten. Jag skulle också vilja påstå att Goldwyns president Grant är seriens största behållning. Ärligt talat tittar jag ej längre på "Scandal", men jag hoppas att Goldwyn (Grant) fortfarande gör ett bra jobb?

Large 882af2866e36306e123099da2119ad23 presidenter 20gena 20davis

6. President Mackenzie Allen (spelad av Geena Davis i "Commander in Chief")


På tisdag har Hillary Clinton chansen att bli den första kvinnliga presidenten i USA någonsin. Visst, men i tv-serievärlden är liksom det där gammalt. Geena Davis var president redan 2005! Visserligen i endast två år (säsonger), men ändå. Serien "Commander in Chief" var väl inte mycket att hänga i granen, Davis gjorde dock så gott hon kunde.

Large 882af2866e36306e123099da2119ad23 presidenter 20keith 20carradine

5. Conrad Dalton (spelad av Keith Carradine i "Madame Secretary")


Här har vi faktiskt en tv-serie som åtminstone jag tycker liknar "Commander in Chief" en hel del. Med andra ord tillhör inte heller denna serie några av mina favoriter. Keith Carradine är dock alltid Keith Carradine, en helt fantastisk skådespelare kort och gott. Vem gillar inte Keith Carradine? Förmodligen finns det alltid några, ja ni bör skämmas!



4. President David Palmer (spelad av Dennis Haysbert i "24")


Här i det tråkiga och verkliga livet dröjde det ända fram till 2008 innan folket valde fram en mörkhyad president (Obama för er ytterst få som inte visste). Återigen var dock tv-serievärlden före då de redan 2001 serverade en afroamerikansk president och detta i den actionfyllda serien "24". David Palmer tillhör en av mina favoritpresidenter i sammanhanget, Haysbert gjorde ett kanonjobb.

Large 882af2866e36306e123099da2119ad23 presidenter 20julia 20louis 20dreyfus

3. President Selina Meyer (spelad av Julia Louis-Dreyfus i "Veep")


Ännu en kvinnlig president, här ligger du i lä Hillary! Dessutom en mycket rolig sådan, i tv-seriernas värld kan man få allt, nästan i alla fall. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig tidigare skrattat så pass mycket åt en president som jag gjort under åren med Selina Meyer. Nu är visserligen Meyer egentligen en riktig bitch; elak och egocentrisk. Frågan är dock ifall det egentligen är så fiktivt? Jag undar jag. Dreyfus är i alla fall lysande, jag tröttnar aldrig!

Large da8da2059318e87ffcd591c3abd595c0 presidenter 20martin 20sheen

2. President Josiah Bartlet (spelad av Martin Sheen i "Vita huset")


Här har vi en lite allvarligare president och herre jösses vad han satt länge! Många säsonger blev det. I "The West Wing" dök det visserligen upp fler än en president, jag vill dock framhäva just Bartlet, lätt en av Sheens bästa roller någonsin. Jag kan tänka mig att många av er där ute håller Josiah Bartlet som den absolut bästa tv-presidenten någonsin? Well... I don´t blame you! 

Large da8da2059318e87ffcd591c3abd595c0 presidenter 20kevin 20spacey

1. President Frank Underwood (spelad av Kevin Spacey i "House of Cards")


Självklart måste jag, som stor älskare av tv-sociopater, tv-psykopater och tv-badguys, placera grisen (sorry alla grisar) Frank Underwood på toppen av listan. Här har vi  sannerligen en president som skulle göra (och har gjort) vad som helst för att komma dit han vill. Återigen vill jag dock passa på att ställa frågan, hur mycket är egentligen fiktivt? Vad än svaret på den frågan är måste jag naturligtvis även hylla Spaceys insats. Vilken fantastiskt skådespelare han är, tack Spacey för att du valde tv och dessutom som självaste presidenten. Jaja, storstilad entré, vad annars?

Där har ni det, en bunt tv-presidenter på gott och ont. Det finns självklart massa fler, detta var endast ett urval. 

Sedan måste jag väl även passa på att nämna några som gestaltat verkliga presidenter; Paul Giamatti som John Adams ("John Adams"), David Morse som George Washington ("John Adams"), Steven Weber som Thomas Jefferson ("Sleepy Hollow"), Greg Kinnear som John F. Kennedy ("The Kennedys") och den alltid så härlige Bruce Campbell som Ronald Reagan ("Fargo").

Nu tänker jag inte fråga er vem ni vill vinner valet på tisdag. Däremot tänker jag ställa de oundvikliga frågorna; vilken tv-president håller ni som allra högst och självklart; vilken tror ni hade regerat bäst här i det verkliga livet? Smutskampanja på bäst ni vill här nedanför vetja!
| 6 november 2016 09:30 |