SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

1 maj 2018 | 21:00

Eftersnack: 800 män mot 50 androider i veckans ”Westworld”

”Den här leken var menad för dig, William, men du måste leka leken ensam.”
Många tillbakablickar och pusselbitar som sakta faller på plats, bit för bit, i andra avsnittet av andra säsongens ”Westworld”! Två huvudnarrativ lyfts fram; Dolores hämnarstråk och Williams (aka ”Mannen i Svart”) kamp för sin överlevnad.

”Den här leken var menad för dig, William, men du måste leka leken ensam” säger Banditledaren när William försöker rekrytera honom som hjälp för att sätta sig i säkerhet. Därefter skjuter han sig själv och hans mannar gör likadant.

Det är alltså Robert som ligger bakom detta, och man kan kanske fundera lite mer över varför? William känns ju faktiskt som han är med på leken, när han förklarar för Lawrence att ”under den lilla tid som finn kvar har vi möjlighet att se vad vi är gjorda av” och ”få en glimt av vilka män vi skulle kunna varit”.

Vi påminns också om hans kärlek till Dolores, som i sin tur tycks vara ostoppbar i sin törst på hämnd. De två parallella narrativen kommer med all säkerhet korsas inom inte alltför många avsnitt, eller vad tror ni?
 
 
Seriens filosofiska aspekt av våra parallella världar, med Westworld som ett ställe bortom Gud där människan kan synda ifred, lyfts också fram i berättelsen, med den skrämmande slutsatsen att Westworld i stället leker Gud och samlar ihop synderna för okända syften. William säger att han vill förgöra Westworld, men har de 800 männen en chans mot de 50 androiderna? De kan ju trots allt lagas och sättas i bruk igen, medan människorna dör på riktigt...

Några fler trådar som det ska bli spännande att följa vart de leder är:

• Maeve stötte på Dolores på vägen, men fortsatte letandet efter sin dotter. Vi har sett ett klipp av henne Shogunklädd - vad kommer hända här?
• På vilket sätt är egentligen William involverad i händelseutvecklingen?
• Vi vet fortfarande inte vem som dödat alla androidena vi såg förra avsnittet i sjön, som inte finns på kartan?
 
 
Nästa avsnitt av ”Westworld” släpps på HBO Nordic måndagen den 7 maj. Efter det fortsätter vi vårt eftersnack.
| 1 maj 2018 21:00 |