Film

Skribent

Jonathan Enochsson

20 mars 2022 | 12:00

8 svenska biopics vi förtjänar

Ingen har väl missat den uppsjö av biografiska filmer som släppts sedan millennieskiftet, men visste du att vi har en enorm skatt av svenska kändisar som förtjänar att förevigas på vita duken?
Kommer du ihåg den senaste Oscarsgalan som inte belönade ett djupt karaktärsporträtt av framstående person? En smärre överdrift, men visst har det delats ut många statyetter till skådespelare som gestaltat mer eller mindre kända personer som utgjort en hörnsten i vår historia? Senast 2020 vann Renée Zellweger för sin roll som Judy Garland, året innan blev Rami Malek belönad för sitt porträtt av Freddie Mercury.

Det är inte konstigt att vi tycker om att se filmer om verkliga personer som uträttat stordåd, gärna med en knepig historia bakom sig. Man kan inte bara konsumera episka berättelser om påhittade hjältar, ibland vill man ha lite verklighetsförankring också.

Hur kommer det sig då att den svenska filmindustrin undvikt den biografiska filmatiseringen? För betydande svenskar finns det gott om, och finns det något vi svenskar gillar mer än när folk utanför Sverige känner till något om vårt avlånga land?
 
Filmen om Zlatan går nu på bio. Samtidigit har Viapla påbörjat en satsning på biopics, med en film om Hilma Af Klint och en dramaserie om Börje Salming. Men det finns gott om osjungna hjältar kvar att välja bland.
 
 

8. Anita Ekberg

 
Den internationella sexikonen från Malmö som blev världskänd över en natt efter att Fellini-filmen ”La Dolce Vita” haft premiär. I en tid då man inte skämdes för att tycka att en stor byst var skådespelerskors största tillgång, blev hon alla mäns drömkvinna och prydde allt från reklamskyltar till tidningsomslag.

Hennes liv torde utgöra matigt stoff för en spelfilm. Förutom sin resa från Malmö till USA, från att slita som underbetald fotomodell och arbeta på nattklubbar till att göra storfilmer, så hade hon även ett skandalomsusat privatliv. Bland annat ska hon ha haft en affär med Fiat-ägaren Gianni Agnelli, som samtidigt var gift med en prinsessa.
 
I rollen som Ekberg ser vi gärna Malin Åkerman göra sitt livs roll.
 
 

7. Gustaf Fröding

 
En av våra mest kända poeter och en nationalskatt, Gustaf Fröding levde ett minst sagt intressant liv. Efter att ha slagit igenom med diktsamlingen ”Gitarr och dragharmonika” sjönk han sakta in i en psykisk sjukdom. Han har spenderat flera vändor på mentalsjukhus, blivit fängslad för en uppseendeväckande dikt och blev tillslut gravt alkoholiserad.

Efter att Mando Diao gett nytt liv åt Frödings dikter finns det knappast något bättre tillfälle att filmatisera hans komplicerade liv.
 
David Dencik gör ett komplicerat porträtt av Gustaf och vinner (minst) en guldbagge för prestationen.
 
 

6. Ellen Key

 
Ellen Key var en av Sveriges mest kända feminister. Nu var det visserligen inte längesedan man gjorde ett drama om Fröken Friman, men Ellen Key har en tillräckligt unik historia för att det ska finnas rum för en till feministisk ikon i den svenska filmhistorien.

Key var en framgångsrik författare och debattör. Hon stred för flera liberala värderingar, annat än enbart kvinnors rättigheter och blev en omtyckt figur även utanför Sveriges gränser. Hon hade ett rikt socialt liv och umgicks med flera kända personligheter. Mest anmärkningsvärt är nog hennes vänskap med August Strindberg, som senare gick över till en bitter rivalitet. Strindberg har bland annat baserat den osympatiske karaktären Hanna Paj på Key.
 
Lena Endre spelar Ellen och rivaliteten med Strindberg drivs av kemin mellan Endre och en Stellan Skarsgård i högform. 
 
 

5. Carl Von Linné    

 
När det kommer till avtryck på omvärlden är det få svenskar som lyckats nå upp till Linnés nivå. Han har grundat nomenklaturen för växter och djur som används i hela världen än idag. Han hoppade av sin utbildning för att själv resa runt och undersöka växter och gick därmed emot sin familjs förväntningar på honom.

Linnés saga handlar om en bondson från Småland som tog sig ett finare namn, ursprunglingen hette han Ingemarsson, och gick sin egna väg.
 
Adam Pålsson blir perfekt att porträttera en ung och känslig Linné.
 
 

4. Ingvar Kamprad

 
De flesta känner nog till IKEAs grundare. Förutom att starta ett av världens mest framgångsrika företag, har han utmärkt sig för sin säregna personlighet och sparsamma levnadsfilosofi. Bara avtrycket som företagaren haft på sin lilla födelseort Älmhult, där huvudkontoret fortfarande ligger, borde utgöra tillräckligt stoff för en fantastisk filmatisering.

Kamprad började med att sälja tändstickor redan som femåring och därefter växte entreprenörsådran år för år. Han har flera gånger funnits med på listan över världens rikaste män, med en toppnotering som femteplats.
 
Ingen mindre än Kjell Bergqvist gör en äldre Kamprad på toppen av sin rikedom som ser tillbaka på sitt liv.
 
 

3. Axel Oxenstierna

 
Axel Oxenstierna kan vara Sveriges minst kända person som haft mest inflytande över landet. Hans roll i Sveriges styrande skulle kunna ha inspirerat ”Game of Thrones” och kan liknas vid ”The hand of the king”. Han var Gustaf II Adolfs högra hand och var bland annat hjärnan bakom krigsföringen med Polen och Ryssland på 1600-talet. Dessutom skötte han strategin under det 30-åriga kriget och regerade landet i mellantiden efter kungens död.

Från sina meriter som krigsstrateg, till sin skicklighet som statsmannaman (han anses vara grundaren till vårt moderna statsskick), finns det mycket stoff till att skapa ett rafflande epos om Oxenstiernas liv.
 
Gustaf Skarsgård spelar en tystlåten Oxenstierna, vilket kräver en annan prestation än vi är vana vid från Gustaf.
 
 

2. Heliga Birgitta

 
Ett svensk helgon? Här måste det finnas en riktig story. Redan som ung hade Birgitta visioner om Jesus och jugfru Maria. Dessa visioner blev allt starkare och hon tog på sig uppdraget att förmedla guds visioner till de lärda i Rom, något som tydligen uppskattades tillräckligt mycket för en helgonförklaring.

Hennes privatliv var säkerligen också spännande. Hon blev bortgift redan vid tretton års ålder och födde tidigt hela åtta barn, som hon tog hand om samtidigt som hon bossade runt de allra heligaste inom kyrkan.
 
Ingen kan förmedla så mycket högtidlig känsla och själ som Alicia Vikander.
 
 

1. Ester Blenda Nordström

 
Sveriges första kvinnliga journalist, en pionjär inom grävande journalistik, inspirationskälla för Astrid Lindgren, den första kvinnan att studera på svenska lantbruksskolan, fanns det någonting Ester Blenda Nordström inte klarade av?

Efter att biografin om Ester Blenda, ”Ett jävla solsken”, blev en storsäljare skulle det passa perfekt med en spelfilmen om den minst sagt aktiva kvinnans liv. Som grävande journalist tog hon anställning som piga, jobbade som lärarinna i ett samesamhälle, reste till USA tillsammans med svenskar som emigrerade och skrev reportage om sina upplevelser.
 
Rebecca Ferguson är inte bara lik Ester, hon är även redo för sin första stora svenska huvudroll.
 
Vilka andra svenska personligheter skulle ni vilja ge en egen biopic? Tyck till nedan.
| 20 mars 2022 12:00 |