Spel

Skribent

MovieZine

20 april 2019 | 09:00

Påskäggsjakt! 8 sköna filmreferenser i spel

Lägg undan sillen och smaka på dessa goda påskägg istället.
Påsken är en fantastisk högtid, inte minst eftersom den gett upphov till något så smarrigt som påskägg. Påskägg i spel är förstås den allra bästa sorten, där allsköns klipska filmhyllningar verkligen kan förgylla en spelupplevelse. Dessa 8 snillrika referenser är några du gör rätt i att gå på jakt efter, om du är lika mycket spelnörd som filmälskare!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Röda ballongen från "IT" - "Far Cry 5"

 
"IT" är inte bara en av de allra bästa böcker jag har läst, utan även en av de bästa skräckfilmatiseringar som gjorts. Jag syftar då på remaken, eftersom miniserien från 1990 har åldrats rätt uselt. I "Far Cry 5" passade Ubisoft på att gömma ett läskigt litet påskägg från den senaste filmen, närmare bestämt den ikoniska röda ballongen som clownen Pennywise bär runt på. I sydvästra Hope County, precis vid ingången till en avloppstunnel, svävar den illavarslande ballongen alldeles stilla i luften. Kusligt!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Badrumsmotorsågen från "Scarface" – "GTA: Vice City"

 
Brian De Palmas kultklassiker har en bloddrypande scen som skulle imponera på självaste Leatherface, då Tony Montana och sidekicken Angel åker till Hectors lägenhet för en drogaffär. Allt går åt pipan när Hector väljer att tillfångata de båda kunderna och handfängsla dem i ett badrum, varpå Angel blir styckad med motorsåg. Långt senare – i oktober 2002 - blev vi påminda om denna groteska scen, när vi klev in i Apartment 3C i "GTA: Vice City". Där möts man av badrumsväggar som är täckta av blodstänk och en motorsåg som går att plocka upp. Splattigt!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Hobbithålan från "Sagan om ringen" – "Red Dead Redemption 2"

 
Rockstar är mästare på att fylla sina spel med fiffiga filmreferenser (se ovanstående text), men i rak motsats till den obehagliga "Scarface"-homagen, bjuder "Red Dead Redemption 2" på ett av spelvärldens kanske puttenuttigaste påskägg: en hobbithåla, klart inspirerad av hobernas gulliga små kullerhus i "Sagan om ringen". Om du beger dig upp i bergskedjan Grizzlies, kan du ta ett stickspår som leder raka vägen till ett grönskande sagohem värdigt namnet Baggershus (men säg inte det till Bilbo för då kanske han blir sådär sur som han blir här). Mysigt!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Flygplanskraschen från "Lost" – "Just Cause 2"

 
Långt innan fullständiga säsonger av teveserier släpptes på Netflix i ett enda svep, var den märkliga ön i "Lost" det cliffhanger-paradis som fick mig att under hela sex års tid sitta som fastklistrad – ett avsnitt i veckan. Svaren på alla mysterier kom visserligen aldrig (vad fan betydde siffrorna?!), men ack så spännande det var att varje onsdagkväll slå på TV4 för att följa Jacks, Kates och Sawyers karaktärsutveckling - för att inte tala om Locke och hans lucka, Hurley och hans oturssiffror (4-8-15-16-23-42) eller Claire och hennes mirakelbarn Aaron
 
Startskottet för hela serien var dock flygplanskraschen i pilotavsnittet, som senare skulle visa sig bero på en elekromagnetisk puls. Och precis samma sak händer om man beger sig upp mot den nordvästra ön Hantu Island i actionspelet "Just Cause 2". Planet du flyger kommer - likt Oceanic Flight 815 - plötsligt fatta eld och störta, på grund av... just det: elektromagnetism. Mayday!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Uppäten på båten som i "Hajen" - "Fallout 4"

 
Strax söder om Cambridge polisstation i spelet "Fallout 4" kan du råka stöta på någonting minst sagt iögonfallande. Efter att du har pratat med några medlemmar från "Broderhood of Steel" intill stationen, kommer din väg så småningom att korsas av en flod. I denna flod ligger det ett gäng slitna och övergivna båtar. Och det är ombord på en av dessa båtar som påskägget går att hitta.
 
Väl ombord kommer du att se en gigantisk, muterad och skräckinjagande delfin med ett stort, tandprytt gap. Framför denna fula firre finner du ett skelett. Detta är då en referens till den slafsigaste scenen ur kultklassikern "Hajen". Skelettet ska föreställa kapten Quint, vilket vi tydligt kan se tack vare de kläder som skelettet fortfarande har på sig. Svarta byxor, blå tröja samt en blå bandana. Precis de plagg som klär vår käre kapten i filmen! Dessutom går det att upptäcka en hajbur som är nedsänkt under vattenytan strax bakom båten, om du tittar noga. Mums!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Dörrscenen från "Titanic" - "Fallout 4: Far Harbor"

 
Bethesda gillar verkligen att proppa in påskägg i sina spel, och många av dem refererar till filmer. Vi kan finna en väldigt tydlig referens till en känd film i "Fallout 4"-expansionen "Far Harbor". För att du ska kunna hitta den, måste du bege dig norrut till Nucleus, för att sedan simma ut till mitten av sjön. Väl på plats kommer du att stöta på två skelett. Ett av skeletten ligger ovanpå en stor, avbruten dörr som flyter ovanpå vattenytan. Det andra skelettet ses klamra sig fast i kanten på dörren. Detta är förstås en anspelan på den där "Titanic"-scenen när Rose och Jack kämpar för att hålla sig vid liv i det kalla vattnet, efter att fartyget förlist ute till havs. Tragiskt!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Fångad i snögrottan likt Luke i "Rymdimperiet slår tillbaka" - "The Elder Scrolls V: Skyrim"

 
I "Skyrim" kan du upptäcka någonting högst egendomligt när du träder in i Breakcoast Cave. När du väl har tagit dig in i denna isgrotta, stöter du ganska snart på ett frosttroll. När du efter mycket om och men har lyckats besegra denna fula best, ska du rikta uppmärksamheten uppåt. För där kommer du ganska snart få syn på ett skelett, hängandes upp och ned, fastfruset i taket. Under denna olycksdrabbade döing syns ett svärd som är nerstucket i snön.
 
Detta är såklart en referens till "Star Wars Episod V: Rymdimperiet slår tillbaka". I denna film tillfångatas Luke i en isgrotta på planeten Hoth. Väl där hamnar han i en liknande situation som skelettet i "Skyrim" verkar ha gjort. Till på köpet vaktas grottan Luke är fången i av en Jeti; ett snömonster som påminner mycket om det frostroll som vaktar Breakcoast Cave i "Skyrim". Coolt!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Gollums lavaplums från "Sagan om konungens återkomst" - "Borderlands 2"

 
Detta är ett påskägg som kräver lite ansträngning från spelarens håll, men det är för att du ska kunna se helheten i den dolda filmreferensen. Men oroa dig inte, en belöning väntar när du har slutfört uppdraget, om du gör allting rätt det vill säga. För att hitta detta påskägg måste du resa tillbaka till Claptrap's hus och titta inuti eldstaden. Där kommer du att finna en ring, en ring som ska representera den från "Sagan om ringen". En kul liten referens kan man tycka, som dock inte slutar där. Om du vill veta mer, måste du bege dig hela vägen till Eridium Blight och dess vulkan. Du kan inte snabbförflytta dig dit och du får inte heller dö under resans gång, men du får använda dig av fordon för att det ska gå snabbare att komma fram (det är en bra bit att gå). Väl uppe på vulkanen kommer du att stöta på en fiende vid namn Geary, en fiende som du inte får angripa eller döda (åtminstone inte ifall du vill ha en belöning för mödan, efter din långa färd).
 
Du måste istället vänta på att han ska närma sig och försöka stjäla ringen från dig. Geary är givetvis en blinkning till karaktären Gollum från "Sagan om ringen"-trilogin. När han misslyckas med att sno ringen från dig, kommer han att ge upp och istället kasta sig ner mot en säker död i lavan nedanför. Så fort Geary har träffat ytan på det brinnande infernot under er, kommer tre stycken Bloodwings att uppenbara sig ovanför dig och släppa ner lådor fullproppade med vapen, ammunition och andra förnödenheter. Även detta är en referens till "Sagan om ringen", men i den avslutande filmen är det istället tre stycken gigantiska örnar som kommer till undsättning för att föra hem Sam och Frodo till tryggheten i Fylke igen. Episkt!
 
Vilka är dina favoritpåskägg i spel? Lämna en kommentar!
| 20 april 2019 09:00 |