Skribent

Emil Skelterwijk

6 juni 2016 | 18:00

8 skådespelare som slutat bry sig

Robert de Niro, Eddie Murphy och Kevin Costner - vad hände med er?
En gång i tiden sken deras talang ljusare än en Svenssonfamiljs överdekorerade julbelysning på husfasaden. Idag kan de mer liknas vid en leopard som slutat anstränga sig för att jaga antiloper och istället valt att nöja sig med den mindre aktiva födan: bark...

Jag pratar om skådespelare som på senare dagar slutat bry sig om vad de medverkar i, och förpestar våra Netflix-kvällar med kamouflerad smörja. De verkar nu strunta i resultatet och lever i en värld där lönechecken mäter deras insats. Men vi/ni/du/jag är trötta på att se dessa ikoner på senare dagar halta sig igenom film efter film. Så nu j*vlar blir det uthängning!

Robert de Niro




Dubbel Oscarsvinnare. Två Golden Globes i hyllan. AFI Life Achievement Award. Och det är väl det som utgör gränsen för när man har tillåtelse att skita i vad man är med i. Bara sedan 2010 har han pumpat ut skräprullar som ”New Year's Eve”, ”Red Lights”, ”Last Vegas”, ”Grudge Match”, ”Killing Season” och ”Dirty Grandpa” (!?!). Vi ska försöka minnas dig för dina alster så som ”Gudfadern 2”, ”Maffiabröder” och ”Taxi Driver”... men du gör det fan inte lätt för oss! 

Eddie Murphy




Eddie Murphy har sannerligen lagt orken att bry sig på hyllan. Det är den enda logiska förklaringen till varför denna före detta komediegud, med hits som ”Snuten i Hollywood” och ”Coming to America”, valt att pryda posters som ”Norbit” och ”Meet Dave”. Den förstnämnda gav honom även en fin Razzie Award. Skulle vara tacksam om det finns någon godhjärtad tjomme därute som kan drämma till den galna professorn med en stekpanna så han vaknar upp ur sin film-koma!

Kevin Costner




Man börjar undra om Kevin Costner gråter sig till sömns med sina Oscars i knäet samtidigt som han återupprepar för sig själv: "Jag har förtjänat er, jag har förtjänat er"... För visst är formen långt ifrån ”Dansar med vargar” och ”Drömmarnas fält”? Hans val av roller har inte direkt pikat de senaste åren. ”3 Days to Kill”, ”Jack Ryan: Shadow Recruit” och den sågade ”Criminal” känns inte som något han vill ha inristat i sin gravsten. 

Adrien Brody




En gång en skådespelare med fingertoppskänsla för kvalitetsfilm (”Darjeeling Limited”, ”King Kong”). Numera väljer han filmer och agerar i dem som en död säl. En gång tog han emot en Oscar för ”The Pianist”. Numera måste han jobba hårt för att inte bli nominerad till en Razzie Award. Jag tänker kalkoner som ”American Heist”, ”Dragon Blade” och ”Third Person”. Adrien Brody är ett praktexempel på en skådespelare som tyckts ha slutat bry sig. 

Nicolas Cage




Jag minns en gång när Oscarsvinnaren Nicolas Cage (”Farväl Las Vegas”, ”Adaptation”) var en sann national treasure. Idag ska han vara tacksam att hans smeknamn inte är värre än Shitolas Cage! De torftiga actionfilmerna avlöser varandra snabbare än man hinner säga: korkskruv. ”Pay the Ghost”, ”Rage”, ”Seeking Justice” - Korkskruv, korkskruv för böveln! Men även om det verkar som att Cage gett upp en smula, ber jag att han hittar tillbaka... Snart, tack!

Adam Sandler




Wow... Jag vet inte ens var jag ska börja med den här vandrande skammen. Det är väl i princip preskriberat nu att han hade en fin formtopp med ”Saturday Night Live” och några sköna 90-talskomedier (”Happy Gilmore”, ”The Wedding Singer”). För när man gör ”Jack & Jill”, följt av ”That's My Boy” och ”The Ridiculous 6”, förtjänar man en evigt varande matförgiftning. Sandler har sedan länge gett upp hoppet om att göra något med ens hyfsat betyg på Rottentomatoes.

Cuba Gooding Jr.




Mannen som är mer känd som knycklade ihop sin karriär och satte fyr på den. Han hade en sån enorm potential. ”Jerry Maguire” gav honom en fin Oscarsstatyett och i ”Livet från den ljuva sidan” briljerade han. Efter det blev livet i filmbranschen allt annat än ljust för Cuba (Inte att förväxla med landet). ”Radio” och ”Boat Trip” blev avstampet i en nedåtgående spiral som har hållit i sig längre än jag kan räkna. Vi får hoppas att ”Selma” och ”Fallet O.J. Simpson” inte bara är blinda lyckoträffar utan ett rep som kan få upp Gooding Jr. från den sumpmark han sitter fast i. 

Pierce Brosnan




Det har blivit dags att rikta strålkastarljuset mot denna sirapslena britt. Han hade hits som ”Mrs Doubtfire”, ”Mars Attack!”, ”Dante's Peak” och ”The Thomas Crown Affair”. Och så får vi så klart inte glömma att han är den före detta 007 med rätta att döda. På senare dagar tycks hans motto istället blivit: Med rätt att göra skräpiga filmer! ”The November Man”, ”Some kind of Beautiful” och ”Survivor” är några av allt det horribla Brosnan medverkat i på senare dagar. Han ber nog i smyg att MGM tar tillbaka honom som James Bond...


Vem tycker du har slutat bry sig i filmbranschen?
| 6 juni 2016 18:00 |