Film

Skribent

MovieZine

8 januari 2018 | 12:00

8 saker du inte visste om världens bästa sämsta film "The Room"

Även om den mystiske skådespelaren, regissören, producenten och manusförfattaren Tommy Wiseaus i dag kultförklarade film "The Room" mest hyllats av en mindre grupp branschmänniskor – framförallt komiker som gjort det till en grej att se filmen och skratta åt dess uselhet, och däri dess genialitet – finns det något extremt lockande med filmen som kommit att kallas ”The Citizen Kane of bad movies.”
När "The Room" släpptes 2003 var det ingen som visste vem Tommy Wiseau var. Han hade finansierat filmen helt själv, och har i efterhand påstått att pengarna kom från en lukrativ tid som importör av skinnjackor från Korea. Han insisterar också att han är född och uppvuxen i USA med amerikanskt medborgarskap, men till och med en femåring kan notera en grov östeuropeisk dialekt. Själv säger han att den är av cajunsk härkomst.
 
I vår transparenta tid där vem som helst kan ta reda på nästan allt om någon annan, är det väldigt imponerade att Wiseau lyckats behålla den här mystiken kring sig själv, sin bakgrund och hur han själv kan tro att "The Room" faktiskt är en bra film.

Efter "The Room" kom ut skrev Greg Sestero – modell och skådespelare – en bok kallad "The Disaster Artist", som beskriver det alltmer outhärdliga arbetet med filmen och den excentriske Wiseau. Boken har nu blivit film, i vilken James Franco gör rollen som Tommy Wiseay medan hans bror Dave Franco spelar Greg Sestero. I övriga roller ses bland andra Seth Rogen, Alison Brie ("GLOW") och Zac Efron. Utöver den huvudsakliga ensemblen ses en uppsjö av kändisar dyka upp i mindre cameos.

I Sverige får "The Disaster Artist" premiär först i februari, men den har som sig bör visats på flera filmfestivaler samt hunnit få premiär i USA – till mestadels lysande kritik. Jag har inte tänkt grotta ner mig mer i "The Disaster Artist" eftersom jag inte sett den. En film som jag däremot har sett är "The Room", även om jag gärna gjort något annat med mitt liv under de 1,5 timmarna filmen stal från mig. Egentligen tror jag inte man behöver ha sett "The Room" för att uppskatta "The Disaster Artist", men det kan vara fördelaktigt att veta om några av de galna saker Tommy Wiseau gjorde för att få till filmen. Så, här kommer en lista på tio saker du kanske inte visste om världens bästa sämsta film, "The Room".
 
Large 203bb37d63afdf583266349e93c4e727 the room movie poster xlarge trans nvbqzqnjv4bqnuhzxaamnmhdqk ykswrz2o ymlyyqukcawpydow254
 

1. Tommy Wiseau betalade $300 000 för en billboard-reklam för filmen

 
Säga vad man vill om kvaliteten på "The Room", men Wiseau hade åtminstone kapitalet och ambitionen att göra allt i sin makt för att få ut ordet om filmen. Istället för att gå en vanlig väg inför marknadsföringen av en film, och kontakta en reklambyrå eller fiska investerare, plockade Wiseau ut $5000 ur egen ficka. Per månad. I fem år.
 

2. Wiseau gjorde 32 omtagningar för sin egna replik

 
Tommy Wiseau ville kanalisera sin inre Da Vinci och göra allting själv. Han regisserade, spelade huvudrollen, skrev manus och producerade filmen. Det är inte alltid en bra idé, visade det sig. En av de mest kända scenerna i filmen är när en uppgiven Johnny (Wiseau) går upp på taket på sitt hus efter att ha blivit anklagad för att ha slagit sin flickvän Lisa. Han jämrar den osammanhängande och fullständigt galna repliken ”It’s not true! I did not hit her! It’s bullshit! I did not! Oh, hi Mark!” Har man skrivit manus själv antas det att man sätter manuset ganska snabbt, men på grund av det röriga och osammanhängande manuset rörde Wiseau själv ihop det, och behövde ta om den relativt enkla scenen 32 gånger. Släng dig i väggen, Kubrick.
 
Large 203bb37d63afdf583266349e93c4e727 the room
 

3. Fisar förbjöds på inspelningen

 
Det kan tyckas som ett inhumant krav, men Wiseau var och är en oerhört märklig person. Det var absolut förbjudet för samtliga i inspelningsteamet att lätta på trycket under några omständigheter. Självklart är det en omöjlighet, och när så en person ur inspelningsteamet råkade släppa sig blev Wiseau oxtokig och vrålade att det var förbannat äckligt gjort.
 

4. I stort sett all dialog spelades in i efterhand

 
Det finns många saker med "The Room" som avslöjar det totalt amatörmässiga hantverket, men kanske det mest påtagliga är den vedervärdiga ljudläggningen. Då talar jag inte om ljudeffekter eller liknande, utan själva dialogen mellan skådespelarna. På grund av problem med ljudupptagningen under inspelningen fick man lägga på många av replikerna i efterhand. Något som i stort sett alla filmskapare försöker undvika in i det sista. Vi kan bara anta att man inte anlitat Hollywoods finest för postproduktionsarbetet, och därför resulterade det i några av filmhistoriens konstigaste ögonblick. Klimax nås när Johnny kliver in i en lokal blomsterbutik, levererar några fruktansvärt onaturliga repliker som inte på något sätt korrelerar med Johnnys och butiksbiträdets faktiska munrörelser. Resultatet? En av filmhistoriens mest bisarra och osammanhängande filmscener.
 
Large 203bb37d63afdf583266349e93c4e727 still from the room 2
 

5. Alla skådespelare befann sig på inspelningen konstant

 
Ofta när en film spelas in brukar inte samtliga skådespelare vara på plats varje dag. Ibland filmas en scen som inte kräver allas närvaro, och då kan produktionen spara in pengar genom att inte ha en dyr skådespelare på plats när denne inte är behövd. Det är enkel logik. Tommy Wiseau tänkte inte så, utan lät alla skådespelare vara på plats varje dag, om han skulle få ett infall av kreativitet och vilja använda de i en scen de egentligen inte skulle vara med i. Det resulterade så klart i en betydligt större kostnad i löner till skådespelarna än nödvändigt, men eftersom Wiseau verkar ha haft oerhört djupa fickor under den tiden gjorde det inte så mycket.
 

6. Kostnaden för "The Room" var ofattbar

 
På tal om djupa fickor – "The Room" var extremt dyr. Visst, filmen får en rulle som "Trolls 2" att se ut som "Avatar" eller "The Last Jedi", men The Room kostade Tommy Wiseau ganska många slantar. Det finns många saker med inspelningen som skedde utanför normen; bland annat köpte Wiseau all kamerautrustning själv, istället för att hyra den som de flesta gör. Så vad tror ni notan hamnade på? Sex miljoner dollar.
 
 

7. Ett tält uppfördes på inspelningen dit folk gick för att garva

 
Tanken var att "The Room" skulle vara ett drama om en man som blir förrådd av sin flickvän och sin bästa vän, men med tanke på att samtliga element i filmen är så usla att de blir roliga hade många ur inspelningsteamet svårt att hålla sig för skratt. För att åtgärda detta uppfördes ett tält, dit man kunde gå för att skratta, utav respekt för Tommy Wiseau. Det är oklart om Wiseau kände till tältet eller förstod syftet med det, men förmodligen hade han ingen aning.
 

8. Tommy Wiseau satte stopp för en dokumentär om "The Room"

 
Rick Harper började göra en dokumentär om "The Room", som Wiseau själv godkände inledningsvis. Allteftersom arbetet med dokumentären fortskred fick Wiseau kalla fötter, och i skrivande stund befinner de sig i en rättslig tvist som förhindrar att dokumentären släpps. Kanske Wiseau svalnar lite efter alla framgångar med "The Disaster Artist", även om det mesta tyder på att Tommy Wiseau saknar all form av verklighetsuppfattning, självdistans och talang.
 
 
"The Disaster Artist" har svensk premiär den 9 februari. "The Room" finns tack och lov inte att streama lagligt någonstans.
 
David Johansson
| 8 januari 2018 12:00 |