Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 maj 2015 | 20:00

8 saker du behöver veta om ”Sense8”

Är "The Matrix"-skaparnas övernaturliga tv-serie värd din tid?
Netflix originalserier har varit en guldgruva för oss som gillar bra, välgjord och rafflande tv. Titlar som "House of Cards", "Orange is The New Black", "Bloodline" och "Daredevil" konkurrerar med de vassaste tv-serierna från jättar som HBO om tittare och tv-priser. Men man kan inte träffa mitt i prick varje gång. Trots alla förväntningar på nya "Sense8" ser det ut att bli platt fall för Wachowskis dramathriller. Jag har sett de tre första avsnitten och är hittills inte imponerad.

1. Vilken typ av serie rör det sig om?

"Sense8" är en slags ”Heroes” light, där åtta karaktärer från världens alla hörn upptäcker ett mystiskt samband sinsemellan. En flata i San Francisco, en småtjuv i Berlin, en DJ i London, en skådespelare i Mexiko, en polis i Chicago... Och så vidare. Då och då kan de, i några sekunder, kliva in i varandras liv. Allt medan ”Lost”-Sayid smyger efter dom och är mystisk och hotfull.

2. Vem står bakom den?

The Wachowskis - Andy och Lana. Deras karriärer har gått lite skakigt kan vi väl säga. Sedan den hyllade debuten med thrillern ”Bound” och knock-outen som var ”The Matrix” har de aldrig riktigt hittat tillbaks till samma nivå. Men det blir ofta lekfulla filmer som ”Speed Racer” och ”Jupiter Ascending”, gott om influenser har de. Och jag älskade ”Cloud Atlas”. Här gör de sin första tv-serie, med J. Michael Straczynski. Han har också gjort lite av det mesta, från ”Mord och inga visor” via ”Babylon 5” till storyn i ”World War Z”.3. Varför ska man titta?

Det finns ett antal saker som ”Sense8” gör rätt. Rollistan består av relativt okända, internationella skådespelare. Karaktärerna är av blandade nationaliteter; kön och sexuell läggning varierar. Det är en bredd som få tv-serier kan skryta med. Även om alla såklart är unga och tv-snygga... Tre avsnitt in är ”Sense8” fortfarande ett litet mysterium, jag är ändå nyfiken på att ta reda på hur allting hänger samman. Och vad det egentligen handlar om. Något så enkelt som att hitta tolerans för människors olikheter? Att bokstavligen "gå i någon annans skor"? Eller kommer en stor och mörk konspiration avslöjas? Blir det action?

4. Varför ska man inte titta?

Det vore isåfall för de otroligt korkade stereotyperna som fått mig att skratta högt mer än en gång. För trots all diversitet prickar ”Sense8” in så många fördomar. När de två lesbiska kvinnorna presenteras så är det med en sexscen: de sätter på varandra med dildos och tar sedan motorcykeln ut i Pride-paraden. Den indiska tjejen ska - såklart - giftas bort med någon hon inte älskar. Sen blir det Bollywooddans. Nämnde jag att alla pratar engelska, oavsett vilket land de befinner sig i eller vilka de umgås med? Med ett annat språk hade man kanske kunnat dölja hur sanslöst cheesy en del dialog låter.5. Hur hög är coolhetsfaktorn?

Coolhetsfaktorn ligger på noll. Svårt att tänka sig med tanke på Wachowskis tidigare filmer, eller hur? Visst har de gjort en del skräp genom åren, men det brukar alltid finnas en viss ambition, en hög visuell standard - eller åtminstone jävligt fräcka shoot-outs. Tre avsnitt in i serien har vi bara fått några trötta slagsmål. Det här känns oinspirerat, och billigt.

6. Finns det potential för framtiden?

Ja, det är det man får hoppas på. Jag ska säga att jag gillar Netflix starkt, de vågar chansa med sina serier. Vad jag gillar mindre är när deras originalproduktioner så uppenbart görs för binge-tittande. Hur många gånger har vi inte hört frasen ”det är som en tolv timmars långfilm”? Mest uppenbart var det i säsong 4 av ”Arrested Development” när ett påbörjat skämt kunde få sin punchline fem avsnitt senare. Problemet är, vi tittare funkar inte så. Några slukar säkert allt på en gång utan frågor, medan vi andra tröttnar efter två, tre, fyra sega avsnitt. Jag håller tummarna, men avvaktar innan jag ser vidare. Ni får underrätta mig om ”Sense8” visar sig vara helt fantastisk.

7. Rekommenderas?

Om du gillar mystiska berättelser med stor ensemble och en övernaturlig touch. Och har tålamodet med segstartade serier som inte direkt ger några svar i första taget.

8. När och var visas den?

Alla 12 avsnitt kommer ut på Netflix fredagen 5 juni.


Nyfikna på "Sense8"? Kommer ni titta eller skippa? Kommentera nedan.
| 28 maj 2015 20:00 |