Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 oktober 2015 | 19:00

8 podcasts om film du bör lyssna på

Får du inte nog av filmpodcasts eller behöver du en enkel väg in i filmpoddvärlden? Vi har samlat några av de bästa och mest intressanta poddarna som finns där ute.
Vad som såg ut att bara vara en fluga har blivit en fast del i den populärkulturella konsumtionen. Nu har nästan varenda företag, hemsida och organisation en egen podcast - och inom ett sådant stort fält som film finns det således en uppsjö av program. Bara här på MovieZine har vi två stycken - de eminenta Filmmixern och Nörden och jag. Men får man inte nog av filmrelaterat tugg har vi nu samlat några av de bästa filmpoddarna som finns där ute.

Obiter Dictum


Vad är detta? För att börja på hemmaplan går det inte att undvika att tipsa om kulturpodden som sköts av Tobias Norström och Billy Rimgard. Här pratas det högt om det låga när duon gräver efter guld i skräpkulturen.

Varför ska jag lyssna? Utöver MovieZines egna podcasts (såklart!) så är Obiter Dictum bland det bästa som går att lyssna på gällande svenska filmpodcasts. De pålästa och resonerande programledarna hamnar ofta i intressanta diskussioner om sådant som det inte alltid diskuteras om. Andra svenska podcasttips är Intresseklubben antecknar, FLM-podden och TV-seriepodden.

/Filmcast


Vad är detta? En av de största amerikanska filmpoddarna som huserar hos filmsajten /Film. Här ledsagar programledaren David Chen tillsammans med kollegorna Dewindra Hardawar och Jeff Cannata en genom filmvärlden via ett traditionsenligt uppbyggt program som tar upp filmnyheter, nya trailers, filmer som gänget har sett och till sist en huvudfilm som de går in på djupet på.

Varför ska jag lyssna? Vill man ha en podcast som täcker det mesta inom filmvärlden är detta ett väldigt säkert kort. Dessutom är det kompetenta män (tyvärr, men ibland har de gäster) bakom spakarna som kan högt och lågt inom branschen. Ett bonustips är programledaren David Chens ”Game of Thrones”-podd A Cast of Kings som han gör tillsammans med Vanity Fair-krönikören Joanna Robinson.

18e2f2a7395193b4d1f3c9d570ce02a3 large c81d7047fa7ef1abe32c69792c014beb 988770 179378535589797 1885258704 n

Fighting In the War Room


Vad är detta? En liknande podcast till ovanstående där de fyra filmkunniga personerna Katey Rich, Matt Patches, David Erlich och Da7e Gonzales snackar om det mesta inom film och populärkultur.

Varför ska jag lyssna? Liksom /Filmcast har denna podcast ett ganska vitt spann av bevakning, men Fighting In the War Room-gänget (som tidigare hette Operation Kino) fokuserar ibland på andra populärkulturella företeelser. Det bästa med denna podcast är dock att de fyra programledarna oftast är så vitt skilda i smak och tycke att väldigt intressanta diskussioner uppstår. I samma flöde dyker också spinoff-podden The Thought Bubble upp – en nörd- och serietidningspodd med Da7e Gonzales och tidigare nämnda Joanna Robinson vid mikrofonerna.

You Must Remember This


Vad är detta? En filmhistorisk podd där programledaren Karina Longworth lotsar en igenom Hollywoods guldålder och andra intressanta nedslag i filmhistorien. Oftast är det mindre eller inte lika omtalade bitar av filmhistorien som avtäcks och analyseras.

Varför ska jag lyssna? Hör man till de mer inbitna cineasterna och vill gräva sig djupare i gamla Hollywood-historier är Longworths oreringar ett måste. Här avhandlas allt från Howard Hawkes livshistoria till varför Kurt Cobain var så fascinerad av 30-talsstjärnan Frances Farmer.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Filmspotting SVU


Vad är detta? En syster/dotterpodd till podcasten Filmspotting som istället för denna fokuserar på filmer som finns att streama (SVU står för Streaming Video Unit).

Varför ska jag lyssna? Även om det amerikanska och svenska streamingutbudet skiljer sig rätt rejält är detta en perfekt podcast för att hitta mindre guldkorn i den stora filmkakan. Ofta tar duon också an sig ett tema och listar filmer utifrån detta.

How Did This Get Made?


Vad är detta? En filmpodcast av det mer humoristiska slaget. Här väljer komikerna Paul Scheer, June Diane Raphael and Jason Mantzoukas ut en illa omtyckt film som dekonstrueras och görs till åtlöje.

Varför ska jag lyssna? Gillar man sågningar av dåliga filmer lär man inte bli besviken på vad denna trio gör med filmer som ”Demolition Man”, ”Catwoman” och ”Jupiter Ascending”. Dessutom gästas de ibland också av lysande komiker som Adam Scott, Amy Schumer och Nick Kroll.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Happy Sad Confused


Vad är detta? En intervjupodcast med MTV-korrespondenten Josh Horowitz som varje vecka träffar en känd skådespelare, regissör eller komiker och pratar om allt möjligt.

Varför ska jag lyssna? Till skillnad från forcerade samtal på pressturnéer lyckas Horowitz få avslappnade, öppna och roliga samtal av sina celebra gäster. Långa sittningar med alla från Woody Allen och Darren Aronofsky till Kristen Stewart och Hugh Jackman har avverkats.

Now Playing Podcast


Vad är detta? Ett gäng nördar som gräver ner sig djupt i olika filmserier och levererar långa utläggningar om dem. Bland annat har de recenserat alla Marvel-filmer som någonsin gjorts (inklusive gamla 80-talskalkoner) och i skrivande stund är de inne i en Star Wars-period inför ”The Force Awakens”. 

Varför ska jag lyssna? Liksom svenska Obiter Dictum pratas det högt om det låga och gänget i Now Playing tar allt väldigt seriöst och gör grundlig research inför varje film. Söker man efter filmkunnighet och djupdykningar i superhjältefilmer och kultklassiker bör man inte bli besviken på denna. 

Så på med hörlurarna, gör kaffet redo och låt dina öron frälsas av det ljuva ljud som är filmsnack!

Har du andra tips på filmpodcasts man bör lyssna på? Kommentera nedan!
| 4 oktober 2015 19:00 |