Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 augusti 2020 | 12:00

8 oförtjänta sommarfloppar

Sommaren är högtid för storfilmer på bio och filmmakarna hoppas att publiken ska strömma till just deras påkostade blockbusters. Men ibland går det inte som man tänkt sig. Här är åtta sommarfilmer som floppade utan att riktigt förtjäna det.
Det finns en anledning att filmer som "Mission: Impossible", "Toy Story" och Marvels superhjältar släpps på sommaren och inte någon annan årstid. Sommaren är mumma för filmbolag för att folk är lediga och gärna spenderar såväl heta som regniga dagar i biograferna. Men vissa satsningar går inte som man tänkt sig och det händer att publiken sviker sommarsatsningar trots god kvalité. Här är åtta sommarfilmer som oförtjänt floppade på bio.
 
(Gällande budget anses speciellt större filmer behöva dra in sin dubbla budget för att täcka totala kostnader som marknadsföring, etc.)
 
 

Big trouble in Little China (1986)

 
Budget: 19-25 miljoner dollar
Intäkter: 11,1 miljoner dollar
Idag är John Carpenters actionrulle en ansedd kultfilm med en remake på gång. Men när den kom drog den in klart mycket mindre än väntat. Både Carpenter och stjärnan Kurt Russell har pratat om att den orimliga konkurrensen med James Camerons efterlängtade ”Aliens” var en av de största anledningarna till misslyckandet. Detta galna, glada och fartfyllda äventyr förtjänade klart ett bättre öde även om dess kultstatus är en mindre tröst.
 
 

Ghostbusters (2016)

 
Budget: 144 miljoner dollar
Intäkter: 229,1 miljoner dollar
Redan när en kvinnlig variant av spökjägarkomedin annonserades började kränkta nättroll hata och envist sabotera betyg och mottagande innan filmen ens släppts. Och de fick som de ville. Regissören Paul Feig konstaterade att en film av denna typ behöver dra in minst 500 miljoner vilket man inte ens kom i närheten av. Nyversionen må kanske inte komma i närheten av det klassiska originalet men är fortfarande en kul, välcastad komedi vi gärna hade sett en franchise av.
 
Large 5d8ce33dd93b46b8564b7f2a5288b5c0 idiocrazy
 

Idiotrepubliken (2006)

 
Budget: 2-4 miljoner dollar
Intäkter: 495,303 dollar
 
Beavis & Butthead-skaparen Mike Judges politiska komedi låg med sin kombination av vass satir och knasiga glimt i ögat före sin tid men har på senare tid blivit en kultfilm. Men filmens premiär led av negativa testvisningar, begränsat släpp i endast sju städer, få biografer, frånvarande filmdistributör (Fox), slapp marknadsföring och en rädsla för arga investerande reklamföretag.
 
 

The Man from U.N.C.L.E. (2015)

 
Budget: 75 miljoner dollar
Intäkter: 107 miljoner dollar
Armie Hammer, Henry Cavill, vår egen Alicia Vikander och välgjord, elegant action skulle locka publiken i den moderna uppdatering av 60-talsserien ”Mannen från UNCLE”. Men trots ett hyggligt mottagande från kritiker så lyckades Guy Ritchies spionrulle att dra in dubbla budgeten. Filmbolagets svidande förlust gick på minst 80 miljoner.
 
 

The Nice Guys (2016)

 
Budget: 50 miljoner dollar
Intäkter: 62,8 miljoner dollar
Efter megasuccén “Iron Man 3” så fick Shane Black fria händer att gå tillbaka till sina actionkomedi-rötter. Den dynamiska duon Russell Crowe och Ryan Gosling och deras underhållande mordmysterium gjorde kritikerna nöjda men på sin öppningshelg hamnade filmen först på ynka femteplats. En anledning till misslyckandet sägs vara konkurrenten “Bad Neighbours 2”, som hade liknande målgrupp.
 
 

Rocky & Bullwinkle på äventyr (2000)

 
Budget: 76 miljoner dollar
Intäkter: 35,1 miljoner dollar
Den här uppdateringen av en älskad, animerad serie tog de två huvudpersonerna till den verkliga världen med bland annat Robert De Niro som motspelare. En charmig liten film med hjärtat på rätta stället gick dock inte hem hos kritikerna och ännu mindre hos biopubliken. Bristen på relevans hos yngre publik eller tillräcklig nostalgi för äldre beskylldes vara anledningarna.
 
 

Scott Pilgrim vs. the World (2010)

 
Budget: 85 miljoner dollar
Intäkter: 48,1 miljoner dollar
Edgar Wrights häftiga filmatisering av det populära seriealbumet har liksom sin föregångare uppnått kultstatus men på biograferna gick det katastrofalt. Filmbolaget erkände att det var svårt att nå ut med filmen till en kommersiell publik och vissa trodde att marknadsföringens antydan att filmen var för barn kunde ligga som grund till floppandet. Idag är det svårt att tro att en sådan älskad fanfavorit gick så dåligt på bio.
 
 

SVJ - Stora vänliga jätten (2016)

 
Budget: 140 miljoner dollar
Intäkter: 195,2 miljoner dollar
Ett 3D-äventyr baserat på en Roald Dahl-bok med Steven Spielberg i registolen kan väl knappast gå fel? Jo, tyvärr. Det började illa med en torsdagspremiär vilket vanligen är förödande för familjefilmer. Att sedan helgpremiären föll på det mindre biovänliga datumet fjärde juli gjorde inte saken bättre. Det är den minst inkomstbringande filmen i Spielbergs karriär trots fantastiska effekter och påtaglig charm som gillades av kritikerna.
 
 
Vilka sommarfilmer tycker du förtjänade ett bättre öde?
| 2 augusti 2020 12:00 |