SPONSRAT

Skribent

Vanja Tomin

30 oktober 2022 | 12:00

8 läskiga sekter inom populärkultur – som du bör undvika

Från märkliga ritualer till politiska mål, med syfte att uppnå evigt liv eller frälsning, MovieZine tar en närmare titt på skrämmande sekter inom populärkultur.
Artikeln är ett samarbete med Prime Matter.
 
Intresset för true crime och temat kring sekter har aldrig varit så populärt som nu, och man kan fråga sig vad det är med just sekter som fascinerar oss så mycket.
 
Men vad är egentligen en sekt? Lite slarvigt kan det förklaras som en social grupp som definieras av sin religiösa, spirituella och filosofiska tro, med ett gemensamt intresse för ett objekt eller mål som ska nås.
 
Sekter upphör aldrig att fascinera, massmorden, myterna och de märkliga ledarna, trots sin bekymmersamma bakgrund så ligger sekter till grund för mycket av inspirationen inom populärkultur. Där finns manipulation och galenskap men i grunden också en längtan efter gemenskap och en annan tillvaro.
 
I lagom tid för kommande Halloween guidar vi er genom listan på sekter du inte ska gå med i, kända från film, serier och tv-spel, med anledning av det nya skräckspelet "The Chant" som släpps den 3 november.
 
 

1. "The Chant"

 
Sekter har förmodligen existerat lika länge som människan själv och nådde en imponerande pik på 70-talet. Likaså är fallet i kommande skräck-actionspelet ”The Chant”.
 
Huvudkaraktären blir övertalad att åka till en avlägsen ö för att tillsammans med andra spirituellt troende bemöta sin inre ångest och bli fri från mental stress. Allt strukturerat av den karismatiska ledaren med stor förmåga att motivera och manipulera människor i sin omgivning.
 
Inspirationen kommer från bland annat besynnerliga och skrämmande sekter som Buddhafield, Scientologerna och The Source Family, som utövar och lovar kontakt med högre makter, andlig upplysning och samhörighet. Men även inspiration från filmens värld finns från gamla klassiker som "Suspiria" och "The Wicker Man"
 
Vi vet inte så mycket än om vad det är för hemligt och mystisk sällskap som är involverat i spelet, men vi kan tryggt påstå att ingen borde sträva efter att bli medlem i sekten från "The Chant", för sitt eget bästa.
 
 
 

2. "Midsommar"

 
Ari Asters mästerverk ”Midsommar” bjuder på svenska traditioner och fasansfulla ritualer i strålande solsken. En grupp vänner från USA åker till idylliska Hälsingland för att uppleva och fira midsommarafton enligt klassisk tradition.
 
Sekten i filmen anser midsommardagen vara en av årets mest magiska dagar, en dag då magi och övernaturliga varelser lättare kan påverka människor. Sekten i ”Midsommar” är till en början inbjudande med sina vackra folkdräkter, välkomnande atmosfär och mysiga traditioner.
 
Det uppdagas snabbt att det lilla samhället gruppen anlänt till inte har så vänliga intentioner. Skandinavisk historia blandas med myter och skräck, dolda symboler och budskap bäddas in i bakgrunden medan blodsoffer, förföriska drycker och praktfull gore får ta täten.
 
 

3. "Eyes Wide Shut"

 
Stanley Kubricks erotiska och psykologiska thriller tar oss med på aktiviteter hos ett hemligt sällskap som påminner om Illuminati. En social gruppering vars mål var att sprida kunskap och upplysning i världen som grundades på 1700-talet.
 
Många menar på att det är väldigt tydligt att ”Eyes Wide Shut” handlar om sekten Illuminati. Dock känns porträtteringen av Illuminati som varken ond eller god. Är sekten verkligen farliga eller är det helt enkelt rika och uttråkade människor som vill ha en kul stund ihop?
 
 

4."Get Out"

 
Medlemmarna i den hemlighetsfulla och onda sekten ”Order of the Coagula” söker upp, kidnappar och hjärntvättar unga afroamerikaner för att slutligen implantera sina gamla släktingars och vänners hjärnor i de friska kropparna. Denna fiktiva sekt består enbart av 20 medlemmar och bär med sig ett starkt budskap under filmens gång.
 
Jordan Peeles film ”Get Out” ger oss verklighetsbaserad skräck som kretsar kring liberal rasism och lyfter intressanta frågeställningar kring samhällsklasser. Även om ”Order of the Coagula” är en sekt som bara existerar i filmen, så är vissa av sektens ideal och filosofiska tankegångar väldigt levande och finns ute i den riktiga världen.
 
 

5. ”American Horror Story” - Säsong 7: ”Cult”

 
En säsong inspirerad både av det politiska läget i USA år 2017 och mördaren Jim Jones sekt ”Jonestown”. Sektens 918 medlemmar begick kollektivt självmord genom att dricka saft med cyanid.
 
”Cult” är den första och hittills enda säsongen i ”American Horror Story”-serien som inte innehåller några övernaturliga element i handlingen.
 
Den fiktiva staden Brookfield Heights i serien är delad av det amerikanska presidentvalet år 2016 och samhället krackelerar på grund av att bland annat en farlig ledare för en sekt använder rädsla som vapen för att rekrytera och styra medlemmar.
 
 

6. "Midnight Mass"

 
Vad får man om man blandar kristendom, sekter och vampyrer? Skräckserien Midnight Mass! Mike Flanagan påstår att allt utom två scener i serien är påhittade, dock har stor inspiration tagits från ”Jonestown-sekten”. Att jämföra den kyrkliga församlingen i serien med en sekt kan kännas svårkopplat men det finns vissa tydliga paralleller.
 
Manipulering, hjärntvätt och kollektiv självmord är bara början. Det kan låta kaotiskt men serien har trots det ett behagligt tempo och mycket av seriens framgång vilar på dess intressanta dialog med diverse filosofiska frågeställningar som ställs på sin spets.
 
 

7. "Silent Hill"

 
Sekten ”The Order” är den huvudsakliga antagonistiska organisationen i Silent Hill-spelserien. En religiös domedagssekt och ett hemligt sällskap som bor i staden Silent Hill, men som också expanderat till andra städer i regionen.
 
Sekten är väldigt mystisk och det finns begränsad information om den under spelserien. Med undantag för ”Silent Hill 2” är ”The Order” framträdande i alla ”Silent Hill”-spel. Vid vägran att konvertera till sekten svarar gruppen ofta med hjärntvätt, kidnappning, barnmisshandel, våldshandlingar, tortyr och till och med mord.
 
 

8. "Dead Space"

 
”The Church of Unitology ” är en stort sällskap som kretsar kring religion i ”Dead Space”-speluniversumet. Det huvudsakliga målet hos dess anhängare är att använda en uråldrig apparat till att ge evigt liv.
 
Sekten tror att människosläktets intelligens skapades av en gudomlig utomjordisk organisation, och kommer att återförenas efter döden i himlen genom kraften av en helig artefakt känd som ”The Marker”. Sektens löfte är förvandling och återfödelse för alla medlemmar.
 
Vilken av sekterna från listan skulle du gå med i om du var tvungen?
| 30 oktober 2022 12:00 |