Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 maj 2016 | 18:00

9 hängivna metodskådespelerskor

Det finns skådespelare och så finns det metodskådespelare. Förmågan att gå den där extra milen för en roll. Det gjorde dessa nio skådespelerskor tveklöst.
När man pratar om hängivna metodskådisar så kommer oftast Robert De Niro och Daniel Day-Lewis på tal, men det finns minst lika många kvinnliga skådespelare som offrat blod, svett och tårar för sina insatser. Vare sig det handlar om att förvandla sig fysiskt eller emotionellt till sin rollfigur så har dessa aktriser definitivt gjort sig välförtjänta av den uppmärksamhet de fått.

Sissy Spacek i "Carrie"
Stephen Kings klassiska hämndlystna mobboffer är ett av skräckgenrens mest minnesvärda monster och mycket av äran går till Spaceks dedikerade insats. Inte nog med att hon isolerade sig från resten av ensemblen för att komma in i rollen så dekorerade hon sin trailer med religiösa detaljer, studerade bibeln och insisterade på att själv agera Carries hand i slutscenen - vilket innebar att bli begravd under jord, trots att hennes ansikte inte syns i scenen.

Anne Hathaway i "Les Miserables"
Rollen i den pampiga musikalen gav Hathaway en välförtjänt Oscar och nog kämpade hon för att göra sin karaktär rättvisa. Hon gick ner rejält i vikt för att kunna porträttera det nära-döden-stadiet den svältande Fantine befinner sig i. Skådespelerskan har själv berättat att hon gick in i rollen lite väl intensivt, och hon klippte även av sig håret mot regissörens och stylistens protester.

Rooney Mara i "The Girl with the Dragon Tattoo"
Att klippa och färga håret är kanske ingen stor grej inför en roll, inte ens att bleka ögonbrynen. Men inför den eftertraktade rollen som Lisbeth Salander gick Mara så långt som att pierca sina bröstvårtor. Skådespelaren har efteråt berättat att hon behållit en del av Salanders stil och att hennes privata klädsmak ändrats efter filmen.

Halle Berry i "Jungle Fever"
Innan hon blev Storm med hela superhjältevärlden så spelade den då yngre Oscarsvinnaren en drogmissbrukare i Spike Lees drama. Hon gick in i huvudet på sin rollfigur genom att besöka behandlingshem för missbrukare och badade inte på två veckor, något som enligt henne motspelaren Samuel L. Jackson kan intyga.

Hilary Swank i "Million Dollar Baby"
Swank kämpade hårt för rollen som gav henne en andra Oscar. Hon genomgick en stenhård träning och gick upp nästan tio kilo i muskler för att spela den beslutsamma boxaren. Under inspelningen fick hon en så småningom allvarligt infekterad blåsa på foten som hon tog en kort vecka ledigt för men fortsatte senare att filma - utan att berätta för Clint Eastwood eller någon annan om sitt tillstånd.

Linda Hamilton i “Terminator 2 - Domedagen”
Att förbereda sig för en av filmhistoriens mäktigaste kvinnliga actionroller var ingen picknick för Hamilton. Hon tränade med en före detta kommandosoldat samt en personlig tränare sex dagar i veckan under 13 veckors tid innan inspelningen och övade såväl judo som tunga militära träningstekniker. Hon gick upp flera kilo i muskler men gick även ner påtagligt under produktionen då hon var tvungen att hålla en strikt diet. Hon lärde sig även dyrka lås för en specifik scen i filmen.

Natalie Portman “Black Swan”
Ännu en Oscarsvinnare, Portman undviker vanligtvis metodskådespeleri men gick helt in i rollen som den ambitiösa ballerinan. Hon tränade balett i ett år inför inspelningen, något hon betalade för själv innan filmen fick investerare, och gick ner tio kilo i vikt. Hon fick även flera skador under inspelningen och på regissörens begäran stannade hon i karaktären vid läkarbesök.

Charlize Theron i "Monster"
Det verklighetsbaserade dramat gav den vanligtvis vackra blondinen en Oscar för rollen som seriemördaren Aileen Wuornos. Men att gå upp nästan 15 kilo samt bära löständer och linser var bara början för att gå in i rollen. Theron ansträngde sig så pass för att förkroppsliga Wuornos och komma henne in på skinnet att hon höll på att få flera nervsammanbrott under inspelningen.

Meryl Streep i allt
Självklart går det inte att utesluta Streep från en sådan här lista. Har under sin karriär blivit känd som en perfektionist när det kommer till sina roller. Vare sig det handlar om att lära sig att spela fiol på åtta veckor (“Music of the Heart”), gå upp nästan tio kilo (“Julie & Julia”) eller medvetet behandla en motspelare illa (Anne Hathaway, “Djävulen bär Prada”). Under “Mitt Afrika” upplevde hon närkontakter med både lejon, flodhästar och skalbaggar i människohandsstorlek utan att klaga.

| 21 maj 2016 18:00 |