Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 juni 2017 | 18:00

8 frågor som "Orange is the New Black" måste besvara i nästa säsong

Den femte säsongen av "Orange is the New Black" har kommit och gått. Till skillnad från den omvälvande fjärde säsongens slut där Dayanaras skjuta eller inte skjuta var den stora frågan, så lämnar vi den femte med en hel drös öppna frågor.
Varning för spoilers från säsong 1-5 av "Orange is the New Black".
 
Det är den tiden på året igen. När studentflakens vara eller inte vara diskuteras i medier, när vädret antingen är för varmt eller för kallt och när vissa får gå på semester medan andra inte får det. Ja, det är sommar. Det betyder också att det är dags för en ny säsong av "Orange is the New Black" - för femte året i rad!
 
Den femte säsongen lyckas dessvärre inte överträffa sin företrädare (den fjärde är fortfarande bäst enligt mig), men vi har åtminstone fått en värdig fortsättning på den fjärde säsongens händelseförlopp. 
 
 
Poussey var en av "Orange is the New Blacks" mest omtyckta fångar och hennes dödsfall i slutet av den fjärde säsongen kom därför som en chock för många.
 
Privatiseringen av fängelset och alla besparingar som följde, samtidigt som fler fångar togs in på samma yta med oerfarna fångvaktare - var ett recept så gott som något för en stundande katastrof.
 

Tasha "Taystee" Jefferson

 
 
Taystees hjärtskärande skrik när det gick upp för henne att hennes bästa vän var död, är inte bara en av de starkaste "OITNB"-scenerna hittills - det är utan tvekan en av de starkaste scenerna av alla serier förra året.
 
Taystee är en karaktär som växt fram allt mer och får under den femte säsongen skina ordentligt. Hon blir trots det aldrig lika fantastisk som under den fjärde säsongen.
 
Med tanke på att hela säsong fem utspelar sig under loppet av ynka tre dagar, i direkt anslutning till säsongsfinalen i fjol, har vi inte tagit oss särskilt långt fram i handlingen efter de tretton nya avsnitten.
 

Två nya säsonger är redan bekräftade

 
Upploppet må vara i stort sett över, men nu är det dags för konsekvenserna. Med tanke på att två vakter (troligtvis) är döda, flera fångar är skadade och två har rymt så lär en hel del utredningar dras igång. Ett hopp framåt i tiden under nästa säsong känns därför ganska trolig.
 
Då vet vi inte heller hur det kommer att sluta för de tio fångarna i poolbunkern... de allra största frågorna är såklart: Vad kommer hända nere i bunkern, var transporteras fångarna i bussarna och kommer Litchfield-fängelset ens att öppnas upp igen eller får vi följa fångarna på nya ställen?
 
Men jag vill också lyfta fram ett gäng andra frågor som lämnats öppna, som gärna får besvaras under den sjätte säsongen av "Orange is the New Black". För ja, om ni inte redan hade koll på det - både en sjätte och sjunde säsong är redan beställd av Netflix!
 

1. Vad kommer att hända med Dayanara?

 
 
Dayanara säger själv under säsongens gång att hon kände sig pressad att skjuta vakten när alla skrek på henne. Det var dessutom han själv som smugglat in ett laddat vapen i fängelset. 
 
Kort efter att hon skjutit vakten i benet så tappar hon bort pistolen - Dayanara har därefter en ganska oskyldig roll under upploppet. Det slutar dock för hennes del med att hon får överlämna sig till myndigheterna som vaktens mördare. Vi tittare vet däremot vad som egentligen är anledningen att han dog.
 
Så, vad kommer egentligen att hända med Dayanara? Får vi kanske följa henne under en ny rättegång? Skrivs hon ur serien helt och flyttas till något annat fängelse - eller kommer sanningen fram så hon kan återförenas med våra andra Litchfield-fångar?
 

2. Hur kommer Lindas och Joes arbetsliv att förändras?

 
 
Joe var trots allt fängelsedirektören och ytterst ansvarig för både Pousseys död och allt som hände därefter. Vi tittare vet vilken omöjlig sits han ärvde av sin företrädare samt de orimliga kraven ställda av företaget som äger fängelset.
 
Rimligtvis lär hans dagar som direktör vara hotade, särskilt med tanke på att vi inte vet om fängelset ens kommer att tas i bruk igen. Kanske får vi se Joe som vakt under nästa säsong? 
 
Om det är någon som kan rädda Joe så är det väl Linda. Även om det privat är kyligt mellan dem så har hon fått en ovärderlig insyn i hur hennes besparingsåtgärder drabbat fångarna. Hon kan därför styrka Joes argument för att han satt i en redan omöjlig situation från sin första dag på jobbet.
 
Det återstår däremot fortfarande att se hur lång tid det tar för någon vakt eller personal att inse att Linda inte är en fånge på riktigt. När hon börjar lyfta frågor över vissa tvivelaktiga besparingar, är också frågan om företaget ens kommer låta henne arbeta kvar på sin position.
 

3. Hur länge varar Lornas lycka?

 
 
Lorna och Nicky spenderar stora delar av upploppet som apotekare och hobbypsykologer - vilket kändes passande på något vis. Att Lorna som spenderat de fyra första säsongerna med att ljuga för sig själv äntligen verkar få precis vad hon alltid har önskat sig - en god make och ett barn.
 
Det ska bli spännande att se hur hennes slutledningsförmåga kommer att förändras med lite gravidhormoner i kroppen.
 
Det finns såklart också en möjlighet att skaparna bakom serien väljer att hoppa framåt i tiden efter att vi har fått se vad som händer med de tio fångarna i bunkern. Eller kanske får vi inte ens se det? Hittills har rättegångar och utredningar inte fått någon större del i "Orange is the New Black" - det vore därför inte helt osannolikt om nästa säsong drar igång ett år framåt i tiden och att säsongen berättar vad som hände genom tillbakablickar ellet liknande.
 

4. Vem får skulden för Piscatella?

 
 
Ett av säsongens starkare avsnitt var det skräckfilmsinspirerade avsnittet där Piscatella, likt det monster han är, fångade en fånge efter en annan på löpande band. Hade hans mål varit att stoppa upploppet på egen hand hade det kanske gått att motivera, på någon nivå, hans inledande tillvägagångssätt.
 
När det stod klart vad han egentligen hade för avsikter så försvann däremot allt möjligt tvivel - Piscatella var inget annat än ett monster. Några av säsongens mest hemska scener utspelar sig i farstun till den hemliga bunkern.
 
Piscatellas öde får därför ett nästintill poetiskt slut när han själv faller offer för insatsstyrkans övervåld. Skjuten i pannan av ett pepparspray-skott (som vi bara några minuter tidigare fått veta kan döda om de träffar någon i huvudet).
 
Frågan är om den uppenbart korrumperade insatsstyrkan kommer att erkänna sitt misstag - eller om de kommer tvinga någon i bunkern att offra sig. De går trots allt ner där med befogenhet att ta över fängelset - till varje pris. Men att döda en av sina egna var nog inte ett pris guvernören är beredd att betala.
 
Det skulle därför inte förvåna mig om vi under inledningen av nästa säsong ser samtliga fångar nere i bunkern redo att ge upp, men en insatsstyrka som hotar att skjuta dem alla ifall inte någon av dem går med på att ta på sig skulden för Piscatellas död. Förutsatt att han nu dog av skottet i pannen, vilket ändå känns rimligt med tanke på att insatsstyrkans ledare precis innan pratat om att ett skott i huvudet = dödligt.
 

5. Blir det något bröllop mellan Alex och Piper?

 
 
Piper som inledningsvis var "Orange is the New Blacks" huvudkaraktär har allt eftersom säsongerna gått fått ta ett steg tillbaka. Ett väldigt smart drag från serieskaparnas sida då det låtit oss lära känna så många av fängelsets olika karaktärer genom tillbakablickarna.
 
Piper och Alex fortsätter däremot att vara seriens främsta kärleksflykt med sitt förflutna tillsammans. Trots att de båda tjallat på varandra vilket är anledningen att de nu sitter bakom lås och bom så har de funnit varandra. 
 
Upploppet på fängelset kommer troligtvis, när dammet har lagt sig, ha förstört flera av fångarnas chanser till ett normalt liv - i alla fall inom en överskådlig framtid. Men för Alex och Piper ledde det till något gott - ett lyckat frieri! Vi får väl se hur bra det går att planera ett bröllop från fängelset...
 
Frågan är däremot om det kommer att gå så långt. Låt oss säga att insatsstyrkan försöker skylla på någon av fångarna nere i bunkern, vilket jag ändå tror att det finns en stor sannolikhet för. Då känns det mest rimligt att Alex kommer att ta på sig ansvaret med tanke på hur tyngd hon verkar ha varit över att ha kommit undan med ett mord (visserligen i självförsvar). 
 
Alex lär också vara den person som har bäst möjlighet att klara en eventuell rättegång för ett Piscatella-mord. Eftersom det finns en film som redan setts av miljontals människor där han bryter hennes arm medan hon är försvarslös - hon kan mycket väl säga att även det här dödsfallet var i självförsvar... men det här är såklart enbart spekulationer.
 

6. Kommer den verkliga mördaren undan?

 
 
Om ni inte minns hur Maureen och Suzanne hamnade i sjukstugan i säsong fyra så berodde det på Humphrey. Vakten som Dayanara sköt alltså. När han hamnar bredvid Maureen är hans öde förseglat - hon pumpar in luft i blodet som leder till att han får en stroke och sedan dör. Ett fruktansvärt slut på en fruktansvärd karaktär.
 
Suzanne vet ju om att det är Maureen som dödade Humphrey, frågan är däremot om hon kommer att göra något åt det. Eller om Maureen kommer att få gå fri.
 
Dayanara har redan erkänt att det var hon som sköt Humphrey och överlämnat sig till myndigheterna - vilket hon gjorde för att rädda förhandlingarna som ändå föll ihop när Taystee vägrade att glömma Pousseys heder.
 

7. Vill vi verkligen förlåta honom?

 
 
C.O. Bayley var verkligen på fel plats vid fel tidpunkt. Ingen av oss tittare tror väl att han på allvar menade att göra vad han gjorde. Under den femte säsongen försöker han verkligen att göra allt han kan för att få vad han förtjänar.
 
Självmord, överlämna sig till polisen och till och med söka upp Pousseys pappa för en rejäl omgång stryk. Ingenting fungerar. Men kan hans handlingar någonsin förlåtas? Hade Taystee gått med på statens erbjudande om hon likt oss tittare sett hur Bayley mår? 
 
Jag hoppas att vi får en fortsättning på det här sidospåret även i kommande säsonger. Men jag betvivlar att slutet för Bayley blir ett positivt sådant - jag hoppas däremot att Taystee kan få gå vidare med sitt liv.
 

8. Kommer rymlingarna att fångas?

 
 
Doggett och Chang är på vift efter att ha stuckit genom hålet på stängslet. Doggett letar sig till sin minst sagt komplicerade vaktkompis "Donuts", som brukade våldta henne men nu är kär i henne (och då är allt förlåtet?). 
 
Även om Donuts och Doggetts troligtvis kommer att leka sambos ett tag så känns det mest sannolikt att Doggetts hamnar i finkan relativt kvickt igen.
 
Chang kan vi däremot mycket väl sett det sista av. Speciellt med tanke på att insatsstyrkans ledare förklarade för ledningen att varje gång de räknade fångarna så var det tio stycken som saknades. Det befinner sig tio personer i bunkern och två personer (Doggett och Chang) har rymt så rimligtvis borde det vara tolv som saknades. Linda som troligtvis förväxlats som en fånge kan förklara att siffran landar på elva saknade fångar. 
 
Faktumet att Leanne och Angie eldar upp fångarnas akter och att fängelset knappast spenderat några större summor på att digitalisera - så kan det säket dröja innan någon ens märker att Chang är borta.
 
Oavsett vilket så är det bara att börja räkna ned tills nästa säsong drar igång, då får vi förhoppningsvis svar på åtminstone några av mina frågor! 
 
Vilka frågor vill du ha svar på när nästa säsong av "Orange is the New Black" är här?
| 13 juni 2017 18:00 |