Film

Skribent

Jonathan Enochsson

22 juni 2017 | 12:00

7 Stephen King-filmatiseringar vi ser fram emot

Skräckmästaren är tillbaka starkare än någonsin. Inför Stephen Kings 70-årsdag planeras många spännande adaptioner för bioduken och tv-rutan.
Stephen King är författaren bakom flera av filmvärldens största succéer. Förutom att ha skapat några av skräckens mest älskade verk, har han även skrivit böckerna som gett upphov till hyllade filmer såsom ”Den gröna milen” och ”Nyckeln till frihet”.
 
När kioskvältarförfattaren nu närmar sig 70 är han mer aktiv än någonsin. Förutom att ha fortsatt pumpa ur sig böcker, har filmatiseringarna av Kings verk nått nya höjder och vi har nu mängder av kommande storfilmer och serier att se fram emot.
 

”The Dark Tower” (biopremiär 16 augusti)

 
 
Om du är ett riktigt King-fan känner du säkert till bokserien om revolvermannen Roland Deschain. Böckerna är ett storslaget fantasyepos i åtta delar och alla King-nördars favorit. Till skillnad från många andra böcker av författaren, utspelar sig ”Det mörka tornet” i ett helt fiktivt universum som präglas av Kings mörka och våldsamma stil. King har själv kallat bokserien för ett av sina största verk.

Filmatiseringen av den första delen i serien om revolvermannen är i full gång. Med stjärnor som Idris Elba och Matthew McConaughey är förhoppningarna skyhöga och filmen väntas bli en av sensommarens höjdpunkter.
 

”Det” (biopremiär 8 september)

 
 
”Det” är en av 90-talets mest ikoniska skräckfilmer och en av mina första skräckupplevelser. Filmen, som är baserad på en tidig King-roman, handlar om en grupp ungdomar som undersöker en rad mystiska försvinnanden i staden Derry. Staden är baserad på författarens hemstad Bangor och är skådeplatsen för flera av Kings mest kända verk.

Det onda monstret Pennywise, som ofta tar formen av en vanlig clown, gestaltas i den nya filmatiseringen av allas vår Bill Skarsgård. Filmen regisseras dessutom av skräckvärldens nya älskling, Andrés Muschietti, som tidigare regisserat hårresande ”Mama”. En svensk skådespelare i huvudrollen och uppsvinget av clownutklädda förövare på stan kan bara betyda framgång för filmen, som väntas släppas i september 2017.
 

”Mr. Mercedes” (amerikansk tv-premiär 9 augusti)

 
 
“Mr. Mercedes” är boken som förde in Stephen King på deckarspåret, och Kings stil visade sig passa perfekt för det. Likt flera andra King-böcker fokuserar ”Mr. Mercedes” på bilar, något som blivit en fixering för författaren efter att han själv varit med om en allvarlig bilolycka i slutet av 90-talet.

Boken följer den pensionerade polisen Bill Hodges, som känner sig uttråkad av livet som pensionär. Det dröjer dock inte länge för ex-polisen att hitta en fritidssyssla. Några veckor efter pensionen får han ett hånfullt meddelande från förövaren i ett olöst fall, som Hodges arbetat med under sin karriär. Han måste nu lösa fallet på egen hand, utan polisresurser, eller riskera att brottslingen slår till igen.

”Mr. Mercedes” har varit under produktion en längre tid, men försenades på grund av Anton Yelchins tidiga bortgång 2016. Yelchin skulle ha spelat den obehagliga skurken Brady Hartsfield och projektet lades på is i väntan på en ersättare. Nu verkar produktionen ha återupptagits och man har knutit flera stora stjärnor till sig. Den legendariske serieskaparen David E. Kelley (”Big Little Lies”) kommer skriva manus och den erfarne Jack Bender (”Lost”, ”Game of Thrones”) står för regin. Yelchin har ersatts med Harry Treadaway, tidigare känd från ”Penny Dreadful”. Brendan Gleeson gör rollen som Bill Hodges.
 

”The Mist” (tv-premiär 22 juni)

 
 
”The Mist” har redan varit med om en filmatisering för tio år sedan. Filmen fick ett ljummet mottagande och man väljer nu att ge boken en andra chans som tv-serie. Den danske regissören Christian Torpe styr skutan denna gång och förhoppningsvis kommer 2017 bli året som visar att skandinaver och Stephen King är den perfekta kombinationen.

”The Mist” handlar om en grupp människor som flyr undan en mystisk dimma som sakta omfamnar staden. De samlas i en mataffär och märker snabbt vad som gömmer sig bakom den dödliga dimridån. Boken fokuserar lika mycket på den mänskliga naturen och vad rädsla kan leda till, som på de faktiska monstren. Det ska bli intressant att se om tv-serien lyckas fånga detta, och hur man behandlar det faktum att hela originalmanuset utspelar sig i en mataffär.
 

”1922” (premiär 2017)

 
 
Netflix ligger bakom filmatiseringen av Stephen Kings novell med samma namn. ”1922” följer en ranchägare som mördar sin fru för att få fullt ägarskap över marken hon ärvt från sin familj. I sann King-anda börjar mystiska händelser ske efter mordet och mannen misstänker att fruns spöke är ute efter hämnd.

Thomas Jane och Molly Parker kommer spela huvudrollerna i filmen, som lanseras någon gång under 2017. Thomas Jane har en lång historia av viktiga roller i King-adaptioner och har bland annat spelat huvudrollerna i ”The Mist” och ”Dreamcatcher”.
 

”Gerald's Game” (premiär 2017)

 
 
Netflix verkar ha fått upp ögonen för Kings storhet och har redan en andra adaption på gång. ”Geralds lek” är en av Stephen Kings mörkaste berättelser.
 
Den korta romanen (i King-mått) handlar om ett par som försöker krydda till sexlivet à la ”Fifty Shades of Grey”. Det går inte riktigt som de tänkt sig och mannen råkar ut för en olycka under rollspelet. Frun är nu fastspänd i sängen med handklovar, utan varken nycklar eller telefon. Som om inte situationen var klaustrofobisk och skrämmande nog, börjar den instängda frun hallucinera och se riktigt otäcka syner.
 
Eftersom romanen är skriven av just King, vet man aldrig om hallucinationerna är verkliga eller inte, vilket adderar en dimension av skräck. Mike Flanagan, som bland annat regisserat Netflix-originalet ”Hush”, står för manus och regi till filmen som får premiär troligen någon gång i höst.
 

”Castle Rock” (tv-premiär 2018)

 
 
Ett av de mest spännande King-projekten just nu är ”Castle Rock”, som produceras av J.J. Abrams produktionsbolag Bad Robot. ”Castle Rock” är inte baserad på någon specifik bok, utan ska få ett nyskrivet manus som centrerar kring staden Castle Rock, där flera av Kings böcker utspelar sig. Hur mycket av innehållet som ska baseras på böckerna och vilka karaktärer som kommer vara med, är fortfarande oklart.

Ett originalmanus som bygger en egen ”King-värld” är en hisnande tanke. Få författare lyckas skapa så gripande världar som Stephen King och hans ”universum” är perfekt att använda som grund till nya historier. Ett ”Penny Dreadful”-liknande koncept som bygger på Kings ikoniska karaktärer är minst sagt lockande.

I dagsläget har det inte släppts så många detaljer kring serien. Inget releasedatum har tillkännagivits av Hulu som planerar att släppa serien direkt via sin streamingtjänst. Tills vidare får vi helt enkelt nöja oss med flodvågen av övriga King-produktioner som är på gång.
 
Vilken film eller tv-serie på listan ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 22 juni 2017 12:00 |