Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 juli 2020 | 15:00

7 skräckisar att rysa med i sommarnatten

Trodde du att endast mörker, regn och rusk hör skräckfilm till? Tänk igen! Här är några sköna skräckisar att mysrysa till i sommarnatten.
De flesta kopplar skräckfilm till mörka höst- och vinternätter men ända sedan ”Hajen” och ”Fredagen den 13:e” är det klart att sommaren kan vara minst lika ruggig. Här är sju somriga skräckfilmer att mysa till i TV-soffan.
 
 

Cruel Summer (2016)

 
Verklighetsinspirerat, brittiskt skräckdrama om människans absolut värsta och mörkaste sidor. Autistiska tonåringen Danny lämnar storstaden för att campa i skogen som en del av ett ungdomsprogram men snart dyker en jämnårig trio upp för att göra hans tillvaro till ett helvete.
 
 

The Horror of Party Beach (1964)

 
Radioaktivt avfall skapar ett sjömonster som snart terroriserar strandfester, pyjamaspartyn och motorcykelgäng innan en forskare lyckas stoppa det. En kalkon perfekt för den som uppskattar gammal så-dålig-att-den-blir-bra-film, svartvita monsterfilmer och glada bikinirullar.
 
 

Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

 
Har du inte sett den här ”Scream”-kopian av samma manusförfattare, Kevin Williamson, så är det dags innan remaken kommer. Snygga ungdomar kör oavsiktligt ihjäl fiskare och blir förföljda av hämndlysten mördare ett år senare. Gott om blodiga krokmord och svettiga jaktscener.
 
 

Midsommar (2003)

 
Nej, inte Ari Asters febermardröm som kom i fjol utan faktiskt en svensk-dansk psykologisk spökrysare med en ung Tuva Novotny i en av huvudrollerna. Efter sin systers självmord på en studentfest följer Christian med sina vänner för att fira midsommar i Sverige där någon – eller något – försöker ta kontakt.
 
 

Monster Beach Party (2009)

 
Rockbandet The Violas får motorstopp i en strandort där de tvingas uppträda på en stor strandfest medan polisen letar efter ett monster på rymmen. Filmens tagline säger allt – ”A beach party rock’n’roll monster movie!”. Gillar man något mer familjevänligt med svängig rockmusik så behöver man inte leta mer.
 
 

Psycho Beach Party (2000)

 
Baserad på en pjäs av dragdrottningen Charles Busch som även skrivit filmen och spelar kvinnlig poliskapten. Utspelas på i 1960-talets svängiga Malibu Beach där tonåriga Chicklet upptäcker att hon har multipla personligheter och kan ligga bakom de brutala mord som begåtts i området.
 
 

Summer of '84 (2018)

 
Ett gäng tonårsvänner misstänker att deras granne, en polis, är den ökända seriemördaren som terroriserat området. När de börjar undersöka saken hamnar de sanningen närmare än de velat. Spännande kombination av ”Stranger Things” och seriemördarthrillers med en otäck upplösning.
 
 
Vilka är dina favoritskräckisar att avnjuta sommaren med?
| 26 juli 2020 15:00 |