Film

Skribent

Patrik Linderholm

21 juli 2023 | 06:00

7 saker du kanske inte visste om Greta Gerwig

Hennes nytolkning av "Barbie" har slagit ner som en bomb i det populärkulturella medvedandet – men hur bra koll har du egentligen på filmskaparen Greta Gerwig?
Från indiedrottning till framgångsrik regissör – Greta Gerwigs karriär har varit kantad av intressanta samarbeten, motgångar och oväntade succér. Från att ha varit kritikerfavorit som skådespelare på indiescenen fick hon en ny karriärboost som manusförfattare och regissör med flertalet Oscarsnomineringar i bagaget.
 
Numera har hon levlat upp ytterligare och är aktuell med en av årets mest hajpade filmer – "Barbie". Tydligt är att Gerwig inte är på väg någon annanstans än uppåt, men hur bra koll har du egentligen på henne?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Växte upp utan tv – och ville helst bli dramaturg

 
För att till slut hamna i ett liv inom film hade Gerwig en annorlunda uppväxt. Hon växte upp i ett hem utan tv och har sagt att hon sällan såg filmer som ung. Istället tog hennes föräldrar med henne till teatern och det var där hon fastnade för skådespeleri och skrivande. Under collegetiden läste hon engelska och filosofi, med målet att ta en master i dramaturgi. Men alla mastersprogram hon sökte till nekade henne, något som känns rätt ironiskt så här i efterhand när hon har blivit Oscarsnominerad för två av sina filmmanus.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. Fick sin start i indierörelsen "mumblecore"

 
I början av 2000-talet föddes det som inom den amerikanska independentfilmscenen kom att kallas "mumblecore", som närmast kan beskrivas som en motsvarighet till den danska Dogma 95-rörelsen. Mumblecore utmärkte sig genom låg budget, amatörskådespelare och naturalistisk, ofta improviserad, dialog. Gerwig var en av de främsta rösterna inom denna filmrörelse, tillsammans med bland andra Lynn Shelton, Joe Swanberg och bröderna Mark och Jay Duplass.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. "Lady Bird" var inte hennes regidebut

 
Den flerfaldigt Oscarsnominerade "Lady Bird" må ha varit Gerwigs stora genombrott som regissör, men vad många verkar ha missat är att det inte var hennes debut bakom kameran. Hennes allra första film som regissör var "Nights and Weekends" som hon gjorde tillsammans med Joe Swanberg 2008. Gerwig och Swanberg skrev även manuset tillsammans samt spelade filmens två huvudroller, om ett par som försöker navigera sig genom ett långdistansförhållande.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Gift med regissören Noah Baumbach

 
En av de som fascinerades av Gerwigs mumblecore-karriär var regissören Noah Baumbach. 2010 värvade han henne till sin film "Greenberg", som han skrev tillsammans med sin dåvarande fru, Jennifer Jason Leigh. Mötet med Gerwig ledde dock till att äktenskapet föll isär och Baumbach lämnade Leigh och deras nyfödda barn för sin huvudrollsinnehavare.
 
Gerwig och Baumbach har varit tillsammans sedan dess, men utannonserade inte sitt förhållande officiellt förrän 2018. Totalt har de jobbat på fem filmer tillsammans, däribland kritikerfavoriten "Frances Ha" och nu "Barbie". Ett power couple som heter duga.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Var med och skapade en spinoff till "How I Met Your Mother"

 
2014 hoppade Gerwig på att både skriva och spela huvudrollen i en spinoff till sitcomen "How I Met Your Mother", som hade i stort sett samma upplägg som dess föregångare. "How I Met Your Dad" kom dock inte längre än att ett pilotavsnitt gjordes och kasserades. 2021 skrevs originalpitchen om och plockades upp av Hulu med Hilary Duff i huvudrollen.
 
Men kanske var det lika bra att Gerwigs version aldrig fick vind i seglen. Två år senare började hon filma "Lady Bird" som skulle ge henne ett rejält uppsving i karriären.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Skrev personliga brev för att få använda musik till "Lady Bird"

 
Inför "Lady Bird", som utspelar sig 2002, hade Gerwig en lista på låtar som hon väldigt gärna ville använda för hennes delvis självbiografiska film. För att säkra rättigheterna skrev hon personliga brev till bland annat Justin Timberlake, Alanis Morissette och Dave Matthews med förklaringar till varför hon ville använda just deras musik. Samtliga artister tackade ja, och vips var ett perfekt nostalgiskt soundtrack fött.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Har som mål att bli en stor studioregissör

 
Trots sina starka indierötter vill Gerwig helst göra större och större filmer. I en intervju med The New Yorker berättade hennes agent nyligen att Gerwigs ambition inte är att bli världens största kvinnliga regissör, utan en stor studioregissör. Hennes nya Barbie-filmatisering är sannerligen ett steg i den riktningen, och härnäst har hon skrivit på att göra två Narnia-adaptioner för Netflix – något som lär hålla henne sysselsatt i ett antal år.
 
Om Gerwig kommer att återvända till lite mer småskaliga filmer återstår att se, men oavsett är hon en intressant kreativ röst som säkerligen lär frodas i vilken miljö som helst.
| 21 juli 2023 06:00 |