Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 mars 2014 | 19:01

7 saker du kanske inte visste om "Gravity"

Angelina Jolie och Robert Downey Jr var klara för roller i fjolårets stora rymdfilm.

7 Oscars. 707 miljoner dollar i intäkter världen över (det är 7 gånger så mycket som filmen kostade). Idag släpps en av förra årets mest hyllade filmiska mästerverk på Blu-ray, DVD och video-on-demand. Här är 7 saker du kanske inte visste om "Gravity".

Alfonso Cuarón och hans son Jónas kom på historien och skrev manus tillsammans, innan de presenterade det för Universal. Men inspelningen ansågs alltför avancerad, och de var tvungna att vänta i fyra år (tills James Camerons "Avatar" anlände 2009) innan tekniken hann ikapp.

Sandra Bullock känns helt rätt i rollen som Dr. Ryan Stone, en roll som gav henne en Oscarsnominering. Men regissören Alfonso Cuarón hade någon helt annan i åtanke för rymdresan, nämligen Angelina Jolie. Sedan Jolie hoppade av projektet på grund av schemakrockar våren 2010 har både Marion Cotillard, Blake Lively och Scarlett Johansson provfilmat. Hösten 2010 blev Natalie Portman erbjuden rollen. Inte heller den manliga huvudrollen landade riktigt där den skulle. Innan George Clooney kom ombord övervägdes alla Hollywoodstorheter, från Tom Cruise till Denzel Washington. Först var det dock planerat att Robert Downey Jr skulle spela den manliga astronauten. Kan ni tänka er om Iron Man och Black Widow skulle haft huvudrollerna i "Gravity"? 

"Gravity" är onekligen dyr (100 miljoner dollar i budget), samtidigt som den är unik och banbrytande. Som med alla riskfyllda projekt fanns det de som hade sina synpunkter på vägen... Bland de mer udda förslagen från producenters håll: en kärlekshistoria, en tydlig skurk, och tillbakablickar som berättar karaktärernas bakgrund. Vi är nog alla tacksamma över att regissören stod på sig.

För en tusendel av "Gravitys" budget, en summa på 100.000 dollar, spelade Jonas Cuarón in en kortfilm som med fördel kan ses efteråt. "Aningaaq" visar vem Sandra Bullock egentligen talar med i scenen där hon får radiokontakt med Jorden. Kortfilmen finns på Blu-rayutgåvan men går också att se här.

Rösten som kommer från den amerikanska rymdkontrollen i Houston tillhör ingen mindre än Ed Harris. En rolig liten vink till hans tidigare roller i rymdfilmer - Harris spelar en liknande karaktär i "Apollo 13". 

Vi ringde upp den ende svensk som varit i rymden för att höra hur trovärdigt scenariot är. Christer Fuglesang gillade "Gravity" och de verklighetstrogna tyngdlöshetsscenerna. Men actionbitarna är inte realistiska. "Och man kan definitivt inte åka från Hubble till den kinesiska rymdstationen som de gör. De går i helt olika banor", säger han. Regissören har sedan förklarat att han var tvungen att ta vissa kreativa friheter för handlingens skull.

Sandra Bullock och George Clooney kan snart sammanstråla igen. Duon har dramakomedin "Our Brand Is Crisis" på gång. Den här gången består krisen av politiska frågor i Bolivia. Jakten på en regissör pågår.

Tävling: Vinn en av fem "Gravity"-Blu-rays här!

"Gravity" släpps på DVD, Blu-ray och video-on-demand 5 mars.

| 4 mars 2014 19:01 |