SPEL

Skribent

David Grundström

24 juni 2017 | 14:00

7 saker alla som spelat "The Sims" känner igen sig i

Vem har inte spelat åtminstone något av "The Sims"-spelen? Vi har samlat sju scenarion alla kan känna igen sig i.
"The Sims" är en spelserie som trollbundit spelare världen över sedan det första spelet släpptes år 2000. Det är nog få av oss som inte spelat det, och många av oss som har lagt ner pinsamt många timmar på att leka mamma-pappa-barn i en virtuell miljö. 
 
Här är 7 saker som du garanterat kommer känna igen dig i:
 

1. Du har byggt ditt egna hem i spelet

 
 
Det här är det första jag gör varje gång jag startat ett nytt "The Sims"-spel. Vilket vid nästan varje tillfälle har varit en ny bostad för mig. För trots att "The Sims" är en perfekt verklighetsflykt så kan det vara minst lika kul att försöka reflektera verkligheten så nära det bara går - om än bara på ytan.
 

2. Du har dödat din sim bara för att se dem lida

 
 
Människan kan vara en sadistisk varelse när det inte finns konsekvenser för dess handlingar. För med handen på hjärtat: vem har väl inte tvingat sin sim ner i en pool, sålt stegen ut ur den och sedan tittat på medan den stackars virtuella varelsen simmar sig till döds? Alternativt låst in någon med dåliga matlagningsskills i ett rum utan dörrar, flertalet kylskåp och minst fem stycken spisar.
 

3. Du har gjort dig av med ett barn... för att det blev fult.

 
 
Jag får nästan skuldkänslor medan jag skriver detta, men under spelsessioner vill jag ju ha den snyggaste familjen jag kan. Om då min nyfödda unge ser mer ut som brevbärarens barn än mitt eget finns det inte mycket annat att göra än att på ett sätt eller annat tvinga en socialarbetare att komma och plocka upp det.
 

4. Du har skapat ett Big-Brotherhus

 
 
På många sätt är "The Sims" redan som "Big Brother". Vi tittar på medan flertalet människor lever sina, något uppskruvade, liv. Men de mer skruvade scenariona är väl ändå vad som får oss att återkomma till spelen? Såsom att skapa ett stort och modern hus, slänga in några par attraktiva nyvuxna och sedan göra sig av med alla former av dörrar till huset för att se vad som händer, eller vilka som dör.
 

5. Du har fuskat till dig pengar

 
 
Varför kan inte riktiga livet vara lite mer som "The Sims"? Dag ut och in måste vi knega för att sedan försöka njuta av den lilla fritiden som blir kvar. När jag försöker göra detsamma i "The Sims" brukar det gå ungefär 2 stycken sims-dagar med ett hederligt jobb, sedan är det inte så kul längre. Istället för att komma sent till jobbet varje dag (eftersom det är praktiskt taget omöjligt att hinna med sin skjuts till arbetsplatsen) skriver vi bara "motherload" några gånger. 
 

6. Du har skapat ditt drömliv virtuellt, för att sedan bli deprimerad över att det aldrig kommer bli verklighet

 
 
Snygg och kärleksfull partner, framgångsrik karriär och en bostad som får verklighetens Beverly Hills-villor att se ut som härbärgen. Det är de liv som miljontals simmar får leva dag ut och dag in. Ofta skulpterade efter oss själva som uppfyller alla de drömmar vi kan tänkas ha. Det börjar som en lek, men slutar alltid med sorg och en ekande röst som viskar "Om ändå...".
 

7. Du har blivit djupt sårad när din digitala partner är otrogen

 
 
Här någonstans är det en börjar bli orolig. Det är ju trots allt bara ett spel, och till viss del är det ju jag själv som sitter bakom spakarna. Men när din partner, virtuell som verklig, bryter det förtroende du gett dem så gör det ont. Väldigt ont.
 
Missade vi något? Vad är en typisk grej vi alla kan känna oss skyldiga till i "The Sims"?
| 24 juni 2017 14:00 |