LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

19 juli 2020 | 12:00

7 mästerregissörers bortglömda pärlor

De hyllas ständigt med såväl stora priser som höga betyg. De hängivna fansen ser ständigt om de exklusiva DVD-boxarna medan de väntar på sin favorits nästa stora verk. Det är mästerregissörerna vi alla älskar – men har du sedan deras mindre kända filmer?
Det finns vissa regissörer som även en icke insatt, vanlig Svensson känner igen. En välbekant nuna eller ett efternamn som rimmar på sevärd kvalitetsfilm. Liksom stjärnor inom andra fält finns filmregissörer med en aning högre fanskara än andra – troligen för att de levererat några av de största klassikerna och succéerna.
 
Men alla kan inte lyckas var gång. En del börjar med svaga kort som drar mindre publik, andra floppar stundtals på grund av diverse marknadsföringsproblem. De flesta regissörer har någon okänd eller bortglömd pärla som förtjänar att återupptäckas. Här är sju av dem.
 
 

Alice bor inte här längre (1974) - Martin Scorsese

 
Innan han blev känd för sina våldsamma filmer om främst italiensk-amerikansk maffia så fick Scorsese en av sina första framgångar med sin fjärde film. Ellen Burstyn Oscarbelönades för huvudrollen i dramat om en ensamstående mamma som kämpar för att skapa en hållbar tillvaro för sig själv och tonårssonen. Filmens positiva mottagande gjorde att regissören kunde börja arbeta på sin kommande klassiker ”Taxi Driver”.
 
 

Clockers (1995) - Spike Lee

 
Den flerfaldigt prisbelönade filmskaparen är främst känd för sina filmer med politiska och samhällskritiska budskap. Men i portfolion finns även flera hårdkokta actionthrillers inklusive denna som ursprungligen skulle regisserats av dess producent Martin Scorsese. Lee tog över och skrev om manus till filmen om en ung knarklangare och två poliser som utreder ett mord. Goda betyg från kritiker lockade dessvärre ingen större publik.
 
 

Duellanterna (1977) - Ridley Scott

 
Den brittiska regissören filmdebuterade med det här historiska dramat som filmades i Frankrike. Historien följer två officerare (Keith Carradine och Harvey Keitel) från Napoeleontiden som under två decennier utmanar varandra i dueller. Den bygger på en novell av Joseph Conrad som i sig baserade den på en sann historia. Filmen vann pris i Cannes och banade väg för Scotts andra film, genombrottet ”Alien”.
 
 

Limey (1999) - Steven Soderbergh

 
Den gamle indieälsklingen vann en Oscar för ”Traffic” och tog över biograferna med ”Ocean’s”-filmerna. Men före det etablerade han sig som en mästare inom thrillers och kuppfilmer med främst den här pärlan som fick mer uppmärksamhet av glada kritiker än den uteblivna biopubliken. Terence Stamp spelade huvudrollen som en hämndlysten ex-fånge som utreder sin dotters mystiska död.
 
 

Natten har sitt pris (1987) - Kathryn Bigelow

 
Hon är historisk som den första (och hittills enda) kvinna som vunnit Oscar för Bästa regi, för hyllade krigsdramat ”The Hurt Locker”. Men innan hon gjorde entré i Hollywoods finrum så vann hon flera vampyrälskares hjärtan med denna kombination av skräck och västern. Filmen om en ung man som lockas in i en vampyrfamilj gick inget vidare på biograferna men har på senare år uppnått kultstatus.
 
 

Tjejen som spelade högt (1974) - Steven Spielberg

 
Han har skapat ikoniska filmkaraktärer som ”E.T.” och Indiana Jones men Oscarvinnaren startade i mindre skala. Hans långfilmsdebut med Goldie Hawn i huvudrollen var ett verklighetsbaserat drama om en kvinna som hjälper sin man rymma från fängelset och tar en polis som gisslan. Filmen gillades av kritiker som speciellt prisade en biljakt men floppade på bio. Det gick dock bättre med Spielbergs nästa film, ”Hajen”…
 
 

Tucker – en man och hans dröm (1988) - Francis Ford Coppola

 
Han vann både publiken, kritikerna och Oscars för de två första ”Gudfadern”-filmerna på 1970-talet men det gick lite sämre kommande decennium. Biopicen om bildesignern Preston Tucker var ursprungligen tänkt som en musikal med Marlon Brando. Det blev slutligen en mer konventionell film med Jeff Bridges som rosades av kritikerna och Oscarsnominerades men misslyckades dra in pengar på biograferna.
 
Vilka bortglömda filmer av dina favoritregissörer vill du rekommendera?
| 19 juli 2020 12:00 |