LISTA

Skribent

Lucas Mass

17 december 2022 | 12:00

7 juliga actionfilmer som inte är ”Die Hard”

Njut av alla juliga filmklassiker som vanligt - men för Guds skull glöm inte all action också. MovieZines Lucas Mass tipsar om sju favoriter.
“Die Hard” kommer alltid finnas på en sådan här lista - så vi lägger den på sidan ett tag och fokuserar på några andra juliga actionfilmer värda att se under vintern. För en mer spännande lista kommer vi även att begränsa Shane Blacks monopol över denna specifika subgenre till enbart två filmer, och ”Dödligt vapen” kommer inte vara en av dem.
 
Dessa är inte nödvändigtvis de sju bästa juliga actionfilmerna, och vissa är inte lika juliga eller actionfokuserade som andra, men de är unika på sitt eget sätt och kanske erbjuder något lite annorlunda för vintern.
 
 

1. I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)

 
Att vara en av de få Bond-filmerna med en genuin visuell estetik och känslomässig kärna gör ”I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst” till en av de bästa Bond-filmerna överlag. George Lazenbys stela prestation står ut som ett misslyckat casting-beslut, men manusmässigt känns karaktären mer tredimensionell och autentisk med världen omkring honom jämfört med majoriteten av franchisen.
 
 

2. Blast of Silence (1961)

 
En av de ovanligaste berättarrösterna tar tonen i den här imponerande 60-talsthrillern. I ”Blast of Silence” får vi följa en ensam yrkesmördare under hans uppdrag att eliminera en gangsterboss i New York under jultiden, och vi får en möjlighet att förstå det psykologiska tillståndet som behövs för att kunna döda människor för pengar. Det här är inte en film som stöder en varm och bekväm jul, men det är något annorlunda för vinterperioden, komplett med en actionscen som filmades medan en riktig orkan var i gång.
 
 

3. Den siste scouten (1991)

 
Bara för att vi sätter ”Die Hard” på bänken betyder inte det att vi inte kan få se Bruce Willis på julen. Det här är en placering som ofta går till ”The Long Kiss Goodnight” som också rekommenderas vid julen, men regissören Renny Harlin lever inte upp till materialet likaväl som Tony Scott gör med ”Den siste scouten”.
 
Shane Blacks typiskt eleganta manus var det dyraste som någonsin hade sålts i Hollywood på den tiden, och för Tony Scott så följer ”Den siste scouten” en rad underväldigande filmer efter ”Top Gun”. Även om de direkta kopplingarna till julen är lösa så kan Shane Black inte hjälpa sig själv med flera referenser under filmens gång, och man skulle även kunna hävda att ”Den siste scouten” strukturellt är en våldsam actionspin på ”Livet är underbart”. Filmens originaltitel? ”Die Hard”.
 
 

4. Children of Men (2007)

 
Va? Men det här är inte en julfilm! Även om man inte behöver några ursäkter för att se Alfonso Cuaróns mästerliga sci-fi film på jultiden, så är ”Children of Men” ändå, i grund och botten, en post-apokalyptisk återberättelse av Jesus födelse. Det finns inga typiska jultroper, men det är en dyster utforskning om hopp och fred med samhällskritik som går utöver den ytliga kommersialism som julen ofta plågas av. Några av de bästa actionscenerna som någonsin filmats finns här, och storyn resonerar ännu mer idag än den gjorde när den först släpptes - vilket förresten var juldagen 2006 i USA. Det är en mycket osannolik julfilm, men en som måste ses.
 
 

5. Trancers (1984)

 
Prisjägaren Jack Deth reser tillbaka i tiden från 2247 till 1985 för att fånga en brottsling som kan förvandla folk till zombieliknande varelse. I B-filmhörnet är det här en perfekt julpyntad actionfilm med en ynka 76 minuters speltid. Tänk dig ”The Terminator”, lite ”Blade Runner”, en skvätt David Cronenberg, och sen halvera budgeten ett par gånger så förstår du vad du har att göra med. Majoriteten av den här ”framtidsfilmen” tar plats i ett typiskt 1980-tals Los Angeles, vilket jag är säker på var bara för att det skulle göra filmen bättre och inte för att det var bekvämt för filmskaparna som redan bodde där.
 
 

6. The Nice Guys (2016)

 
Från Los Angeles på 80-talet till Los Angeles på 70-talet, ”The Nice Guys” är en grovt underskattad modern actionkomedi och Shane Blacks andra film på denna lista. ”Dödligt vapen” är visserligen en klassiker och rekommenderas starkt för jultiden, men det är i ”The Nice Guys” som Blacks styrkor och egenheter skiner starkast, och där hans svagheter är, för det mesta, inte lika uppenbara.
 
Enligt Black fokuserar han så ofta på jultiden för att det är då de ensammaste människorna är som mest ensamma, och det har aldrig varit tydligare än med det omaka deckarparet Jackson Healy och Holland March. Russell Crowe och Ryan Gosling är en perfekt dynamisk duo som levererar deras absolut starkaste komediprestationer, och vi borde ha fått sett båda i åtminstone två uppföljare vid det här laget.
 
Men på tal om de som är mest ensam på julen…
 
 

7. Batman - Återkomsten (1992)

 
Batmans estetiska stil ses ofta som en perfekt matchning för halloween, men jag skulle hävda att karaktärens interna psykologi är en minst lika bra matchning för julen. Tim Burtons andra och slutliga Batman-film är en unik och melankolisk tragedi om utstötta varelser i en mörk och förtryckande värld - en värld som Bruce Wayne och Selina Kyle bara kan förstå genom att gömma sig bakom masker och utöva våld.
 
Michelle Pfeiffer och Danny DeVito stjäl filmen med några av genrens bästa prestationer, och Burtons klassiska bilder har aldrig varit snyggare eller mer lik tysk expressionism. Än idag är det en helt unik film i superhjältegenren, och fortfarande en av de absolut bästa. En riktig julklassiker.
| 17 december 2022 12:00 |