Film

Skribent

MovieZine

12 november 2016 | 18:00

7 filmer som får oss att önska att vi levde på 70-talet

Jeansen var tighta och festerna var vilda, här är filmerna som får oss att önska att vi levde under detta magiska årtionde.
Ulf Malmros låter oss uppleva Stockholm på 70-talet i bioaktuella "Flykten till framtiden". Här är fler titlar för dig som gillar att resa i tiden.

”The Nice Guys” (2016)Vem skulle inte vilja teama upp med Ryan Gosling och Russel Crowe för att lösa brott i 70-talets Los Angeles? I den här Shane Black-filmen får vi följa den alkoholiserade privatdetektiven Holland March och hitmannen Jackson Healy, som definitivt sett bättre dar. Förutom att ha ett stort utbud av skinnjackor och utsvängande byxor, blandar "The Nice Guys" action och humor på ett underbart sätt. Och festen de smyger in på uppe i The Hills får en att önska att tidsmaskiner fanns på riktigt. För extra 70-talskänsla, spana in retro-trailern, men perfekt sepia tint och rökig voiceover.

”Inherent Vice” (2014)
Ytterligare en film som utspelar sig i detta gyllene årtionde där huvudpersonen är privatdetektiv. Det härliga med "Inherent Vice" är att 70- talet inte skriker en i ansiktet, det är bara där. Det är även en smutsigare och mer realistisk bild av årtiondet Paul Thomas Anderson visar oss. Afrot är lite mindre friserat och mascaran rinner ner för kinderna. Men på något sätt blir man ändå sugen på att skaffa en cowboyhatt och följa med Joaquin Phoenixs karaktär, Doc när han löser mysterium i Los Angeles.

”Almost Famous” (2000)
Det är omöjligt att skriva en sådan här lista och inte ha med ”Almost Famous”. Det känns nästan som att filmen gjorde ett sådant bra jobb att transportera oss till 70-talet att ingen har velat, eller känt ett behov av att göra filmer som skildra årtiondet igen förrän alldeles nyligen. Filmen lägger ett drömskimmer över hela sex, drugs & rock'n'roll-livet och vi önskar nog alla att få åka med på Stillwaters turnébuss. Filmen har dessutom kanske det bästa soundtracket någonsin, med låtar av bland annat Deep Purple, Fleetwood Mac, Led Zeppelin och Neil Young.

”Saturday Night Fever” (1977)
John Travolta i rollen som John Manero, kungen av disco. Manero balanserar ständigt på gränsen mellan supercool och löjlig i den här filmen från 1977. Vi kan nog alla hålla med om att han ofta tippar över och framstår som en riktig idiot. Ingen kan komma undan med att säga saker som ”Ya know, I work on my hair a long time and you hit it. He hits my hair!”. Men - detta är en klassisk film med fantastisk musik. Och även om "Saturday Night Fever" inte får oss att önska att vi levde det livet, blir man lite sugen på att bara för en kväll, förslagsvis lördag, ta på sig platåskorna och skaka loss på discogolvet.

”Dazed and Confused” (1993)
Handlingen utspelar sig under sista dagen innan sommarlovet på Lee High School. "Dazed and Confused" lyckas perfekt att fånga 70-talets tonårsanda, fylld av frihet, fest och droger. Det är specifikt en scen i den här Richard Linklater-filmen som får en att önska att man var en del av den. Matthew McCanaugheys karaktär, Wooderson, glider in på The Emporium till Bob Dylan-låten ”Hurricane” och är så där otroligt cool som bara han kan vara. Det hade inte vart fel att vara Wooderson, men det hade vart lika härligt att stå vid ett av biljardborden, dricka en öl och beundra honom. Det är även här som McCanaugheys myntar uttrycket ”alright, alright, alright”.

”American Hustle” (2013)Enbart frisyrerna i denna stjärnspäckade film får en att önska att det var möjligt att gå fram till tv-skärmen och kliva in i den. Eller ja i iallafall de kvinnliga huvudrollernas, männens frisyrer lämnar kanske något att önska. "American Hustle" i regi av David O. Russell innehåller även de djupaste urringningar någonsin, de bara fortsätter, fortsätter och fortsätter. Den första trailern som släpptes för filmen med Led Zeppelin låten ”Good Times Bad Times” är även fruktansvärt bra, kanske till och med bättre än filmen i sig.

”The Runaways” (2014)
Det första kvinnliga rockbandet någonsin kan bara beskrivas som ett gäng bad ass-brudar. Här får vi följa Joan Jett, Cherie Currie och de andra i bandet Runaways resa från en husvagn i The Valley till att bli världsstjärnor. Även här finns ett väldigt bra soundtrack med låter av bland annat David Bowie, Sex Pistols och självklart The Runaways själva. Efter att ha sett "The Runaways" kommer du vilja skaffa en skinnjacka, klippa av dig håret och slå någon på käften.

Vilka filmer fångar 1970-talet bäst enligt dig? Tipsa nedan.

Jennifer Andreasson
| 12 november 2016 18:00 |