TORONTO 2022

Skribent

Alexander Kardelo

8 september 2022 | 12:00

7 filmer jag ser fram emot på årets Toronto Film Festival

MovieZines chefredaktör Alexander Kardelo är på väg till Toronto Film Festival med ett fullspäckat schema framför sig.
Första året jag besökte Toronto Film Festival (eller TIFF, som vi stammisar säger) var 2017, för att spana in härliga filmer som ”Mother!” och ”The Florida Project”. På bara en helg blev jag förälskad. I festivalen som verkligen handplockar det bästa ur höstens och vinterns repertoar med ett särskilt öga till kommande Oscarssnackisar, och i staden där varenda invånare förvandlas till en äkta filmtok för ett par veckor om hösten.
 
Sen dess har det blivit fler, och längre, återbesök i Kanadas största stad. Här är dagarna fyllda av fantastiska filmupplevelser och närheten till både skådespelare och filmskapare gör festivalen unik. Vid mina senaste tre besök har jag spontant halkat in på en pressträff med Lady Gaga, tagit selfies med en mycket trevlig Nicholas Hoult och upplevt vad en äkta Midnight Madness-visning handlar om när ”Euphoria”-skaparen premiärvisade grymma ”Assassination Nation”. Vilka äventyr och vilka upptäcker väntar i år?
 
Den här gången stannar jag i Toronto i nio dagar, nästan hela festivalen, och schemat är fullproppat med pressvisningar och galapremiärer. Harry Styles dyker upp med "My Policeman" (vem ska han spotta på den här gången?), Hugh Jackman syns i "The Father"-regissörens nya drama "The Son", och Sarah Polley har samlat ihop en stark kvinnlig ensemble i "Women Talking", bara för att nämna några av årets höjdpunkter på TIFF.

Vilka som blir årets stora snackisar återstår att se, men här är iallafall sju filmer som jag är lite extra taggad på.
 
Large 97c9ebe5e9ebc32d4d6ea5f62ab428df fabelmans
 

The Fabelmans

 
Steven Spielberg, mannen som kan klämma ur sig storfilmer årligen om han vill, är redan tillbaka med nytt - mindre än ett år efter att musikalen ”West Side Story” nådde biodukarna. Nu följer han i samma spår som bland andra Alfonso Cuaron (”Roma”) och Kenneth Branagh (”Belfast”) och riktar kameran mot sin egna barndom. I ”The Fabelmans” får vi möta en filmtokig grabb som växer upp i en kärleksfull familj där berättelser och sagor är i fokus. Postern släpptes nyss så en trailer borde landa när som helst (jag vägrar att se den innan filmens premiär i helgen).
 
 

Empire of Light

 
Mer filmmagi i nostalgiskt skimmer utlovas i Sam Mendes första film sedan ”1917” gjorde rent hus på Oscarsgalan för ett par år sen. Här får vi följa med till en brittisk kuststad på 1980-talet där den lokala biografen blir skådeplats för ett oväntat kärleksdrama. Man ryser bara av trailern där Roger Deakins som vanligt bjuder på ett mästerligt foto. Och ärligt talat, har en film med Olivia Colman någonsin svikit oss?
 
 

Glass Onion: A Knives Out Mystery

 
Mästerdetektiven Benoit Blanc, at your service! Daniel Craig har pensionerat sin agent 007 men hittade snabbt en ny franchise i ”Knives Out”. Nu är det dags för den första av två planerade uppföljare. Ännu en stjärnspäckad whodunnit väntar när Dave Bautista, Edward Norton och Kate Hudson sammanstrålar på en grekisk semester och snubblar över ett lik. Sist levererade Rian Johnson en vass och underhållande Agatha Christie-hyllning befolkad med ljuvligt elaka karaktärer, och jag förväntar mig inget mindre.
 
 

Weird: The Al Yankovic Story

 
Det är inte bara tunga prestigedraman på TIFF, här omfamnar man lika mycket komedier som skräck. ”Weird!” hamnar i den härligt opretentiösa kategorin av filmer som kommer få midnattspremiär (redan inatt faktiskt) inför en jublande publikskara. Daniel Radcliffe iklär sig rollen som musikern och komikern Weird Al, stor under 70- och 80-talet med sina parodier på välkända låtar. Yankovic var själv inblandad i arbetet med filmen för att se till att den blir exakt så ”weird” som man förväntar sig.
 
 

The Whale

 
MovieZines Jonna Vanhatalo kom hem från Venedig helt berörd och begeistrad över ”The Whale” (toppbetyg!), så den hamnar såklart på måste-listan i Toronto. Precis som när Darren Aronofsky skakade nytt liv i Mickey Rourkes karriär med ”The Wrestler” gör han nu detsamma för Brendan Fraser, en gång i tiden matinéhjälte i ”Mumien”. Här får han spela en överviktig man som gör ett sista försök att återförenas med sin tonåriga dotter.
 
 

Bros

 
Visste du att det aldrig har gjorts en romantisk komedi med gaytema hos någon av Hollywoods stora studios? Det var på tiden, tyckte teamet bakom ”Bros”, som kan bli banbrytande i sin relativt smala genre. Rollistan är full av öppet homosexuella skådisar och trailern packad med grov och vågad humor som nog kan få en och annan pryd straight stackare i publiken att rodna.
 
 

The Menu

 
Vad står på menyn när Anya Taylor-Joy och Nicholas Hoult checkar in på en mystisk lyxkrog? Det ser jag fram emot att ta reda på under festivalens sista dagar. Thrillern ”The Menu” lockar med en sträng superkock (Ralph Fiennes) och en middagsbjudning som spårar ut i något obehagligt. Ett nöje med filmfestivaler är just att se filmer som man inte vet så mycket om på förhand, och den här håller hårt vid sina hemligheter.
 
Toronto Film Festival pågår mellan 8-18 september. Följ rapporteringen och läs våra recensioner här på moviezine.se under de kommande veckorna.
| 8 september 2022 12:00 |