Film

Skribent

MovieZine

27 november 2016 | 12:00

7 extremt krävande skådespelare

Pengar, fans, frihet... och galenskap.
Det är inget fel med att ta ditt arbete på allvar. Ibland kan det däremot vara bra att plocka fram sin sympatiska sida, vilket kan vara utmanande när du tjänar mer pengar på ett jobb än en medelsvensk kommun får in i skatt på ett år. 

Det är lätt för oss dödliga att glömma bort hur mycket som skådespelare, musiker och andra kändisar offrar: ett normalt liv. Därför kan det uppfattas som osympatiskt, drygt och otrevligt när du läser hur följande skådespelare betett sig genom åren. 

Kom även ihåg att en hel del av följande information kommer från vad kollegor till nämnda skådespelare berättat i intervjuer, och kanske bör tas med en nypa salt. 

1. Katherine Heigl




Kanske började det med att Katherine Heigl hamnade i blåsväder när hennes kommentar angående porträtteringen av hennes karaktär i filmen "På smällen"— hon ansåg att filmen var sexistisk — men skådespelaren har även på andra håll tillskansat sig ett rykte i Hollywood som krävande att jobba med.

Hon fortsatte sitt sympatitåg med att informera att hon inte skulle ansöka om en Emmy-nominering för sin insats i "Grey’s Anatomy", då manuset enligt henne inte rättfärdigade en Emmy.

Heigl är också ökänd för att vara något knepig under filminspelningar; enligt en person som jobbade med filmen "Life as We Know It" visste man aldrig hur mycket tid Heigl skulle ta upp från inspelningen av olika anledningar. Enligt personen, som pratade med Hollywood Reporter angående detta, kunde Heigl ha problem med sina scenkläder, vägra komma ut från sin trailer, ifrågasätta manuset varje dag och till och med agera problematiskt när kontraktet för filmen skulle skrivas.

Frågan är bara om Heigl faktiskt är knepig att jobba med, eller om hon bara värdesätter sin integritet som skådespelare, och ställer höga krav på folk hon jobbar med?

2. Teri Hatcher




I rollen som Susan Mayer tog sig Teri Hatcher in i tv-soffor världen över när "Desperate Housewives" sändes mellan 2004 och 2012. Enligt kollegan Nicollette Sheridan hade Hatcher en rätt så usel arbetsmoral och spred allmänt dålig stämning under inspelningarna.

Även om det inte finns några konkreta bevis på Hatchers problematiska attityd har flera kollegor vittnat om hur odräglig hon kunde vara under fotograferingar för serien; bland annat uttryckte både Eva Longoria och Marcia Cross en stark vilja att hoppa av en fotografering för Vanity Fair om fotografen placerade Teri Hatcher i mitten av bilden. Ett tackkort från hela skådespelarensemblen till Desperate Housewives-teamet, som inte inkluderade Hatchers namn, var något som verkligen fick motvilligheten att jobba med Hatcher nå sin kokpunkt.

3. Lindsay Lohan



Även om man inte kan lasta Lindsay Lohan, eller koppla samman, hennes missbruk av alkohol och droger med hennes arbetsmoral — okej, kanske lite — så är även hon en ökänt problematisk skådis.

Regissören till filmen "The Canyons", Paul Schrader, beskrev det som att vara tillfångatagen som gisslan av Lindsay Lohan. Även fast hon är en bra skådespelerska hade hon enligt Schrader ett beteende som var ”unspeakable”. Även hennes dokumentärserie "Lindsay" visar hur hon gång på gång kommer för sent, hoppar av projekt i sista sekund och är allmänt knepig att ha att göra med. Ett exempel är när hon i ett av de åtta avsnitten hoppar av ett projekt i sista sekunden när hon inser att rollen innebär att hon måste prata. Vad förväntade hon sig egentligen?

4. Val Kilmer




Antagligen den här listans yngsta problematiska skådespelare. Val Kilmer hoppade faktiskt av sitt allra första gig som skådis när han bara var tolv år gammal — en reklam för hamburgare.

Faktum är att nästan varje regissör Kilmer arbetat med på något sätt uttryckt något negativt om honom; bråket mellan Kilmer och Joel Schumacher under inspelningen av "Batman Forever" är kanske det mest dokumenterade. Enligt Schumacher själv var Kilmer, ”oartig, olämplig, barnslig och omöjlig att ha att göra med”. Schumacher informerade Kilmer om att han inte tänkte acceptera det beteendet en minut till, mitt under inspelningen, vilket gjorde att de två inte sa ett ord till varandra på två veckor (!).

Filmen blev som bekant gjord ändå, trots de ofattbara gummibröstvårtorna som resulterade i en lika ofattbart usel film. 

5. Jennifer Lopez




Lopez känd för att ha en extremt detaljerad och specifik kravlista inför varje filminspelning, och är inte varenda sak på listan uppfylld vägrar hon arbeta. Några av de saker hon i stort sett alltid kräver är ett privatplan, fleratlet hotellrum åt sina stylister och assistenter, vita soffor, vita ljus och vit fisk. Hon gillar helt enkelt vita ting.

Även Rosie Perez, som jobbade med J.Lo i serien "In Living Color" har skrivit i sina memoarer att resten av ensemblen störde sig rejält på hennes alltmer omfattande krav på garderob, smink och divalater.

6. Sean Young




Antagligen mest känd som replikanten Rachel i filmen "Blade Runner" — vars problematiska inspelning jag tidigare skrivit om här — har Sean Young inte riktigt haft någon större roll än just den i Ridley Scotts banbrytande framtidsvision. Även fast hennes insats som hämndlysten transperson i "Ace Ventura: Pet Detective" var ganska imponerande.

Anledningen till framgångens frånfälle kan ha att göra med att hon har ett rykte om sig att vara mer än lite knäpp; Sean Young tyckte hon hade mandat att gå emot självaste Bill Murray under inspelningen av filmen "Stripes". Hon ifrågasatte faktiskt hans skådespelarmetoder, som man antagligen aldrig borde göra och särskilt inte mot Bill Murray.

När Young inte fick en roll hon ville ha i filmen "Batman Returns" dök hon upp på Warner Bros. och försökte avbryta ett möte Michael Keaton hade med en studiochef på filmbolaget. Hon är också ökänd för att alltid bli olämpligt berusad på olika tillställningar och prisutdelningar. Undrar varför hon aldrig fick sitt stora genombrott? 

7. Christian Bale




Även om den numer legendariska ljudinspelningens legitimitet har ifrågasatts är Bales utbrott på den avbrytande filmfotografen Shane Hurlbut, under inspelningen av "Terminator: Salvation", ganska så obehagligt.

Klippet avslöjar visserligen att Bale är tar sitt yrke på största allvar, vilket ofta är en bra sak, men när det går till personliga angrepp som i det här fallet känns det lite väl magstarkt. Christian Bale blir så otroligt arg på Hurlbut. Klippet har däremot inte skadat Bales karriär nämnvärt, då han ryktas vara extremt professionell och alla kan nog skriva under på att det inte är några fel på Bales dedikation till olika roller. Viktförändringarna mellan "The Machinist" och "Batman"-trilogin är fortfarande bland det sjukaste jag sett.

David Johansson
| 27 november 2016 12:00 |