Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 oktober 2014 | 17:15

7 dolda ledtrådar i "Fight Club"

En av David Finchers bästa filmer har nu femton år på nacken. Vid det här laget vet nog vi alla hur den slutar, men har du koll på filmens andra hemligheter?
Fet spoilervarning om du ännu inte sett "Fight Club", levt under en sten sedan 1999, inte hört ett pip om filmens stora vändning…

…och totalt missat att den självsäkra fightern Tyler Durden (Brad Pitt) bara finns i den nördiga berättarens (Edward Nortons) huvud. Att se om "Fight Club" med vetskapen om Den Stora Twisten är dock minst lika intressant som att se filmen för allra första gången. Jakten på regissören David Finchers ledtrådar kan vara riktigt underhållande, och de är många. Kolla bara exemplen nedan.

1. Tyler-flash


Redan innan vår berättare möter Tyler, flashar karaktären förbi i enstaka bildrutor. Blinka och du missar honom! Det sker hela fyra gånger: på kontoret, på sjukhuset, på stödgruppen för testikelcancer och kort efter ett möte med Marla.



2. Hotellreklam


Vår klurige regissör har lyckats gömma Brad Pitt i hotellreklamen som Edward Norton tittar på. Jepp, det är han längst till höger…



3. Första mötet


Lyssna noga vid scenerna där Tyler Durden uppenbarar sig "på riktigt" för första gången. Han passerar vår berättare på flygplatsen just när denne frågar sig "Could you wake up as a different person?". När de möts på planet noterar Nortons karaktär att: "We have the exact same briefcase".



4. Telefonsamtalet


I scenen där berättaren ringer Tyler från en telefonkiosk får han inget svar men blir uppringd. Men tittar man noga på telefonen så är inkommande samtal inte möjliga. Kanske om de bara sker i ditt huvud…



5. Aldrig i samma rum


Tyler, Marla och berättaren är aldrig i samma rum samtidigt. Tyler ber berättaren upprepade gånger att inte nämna honom för Marla. Trots det ser vi ju Tyler ligga med Marla, men inte ens hon nämner någonsin Tyler för berättaren… eftersom, för henne, är de en och samma person. 



6. Bilkraschen


Titta noga vad som händer efter att Tyler kört och kraschat bilen. Han kommer ut från passagerarsidan och drar ut berättaren från förarsidan. 



7. Ett slag i magen


När Brad Pitt får ett slag i magen är det Edward Norton du ska titta på. Då kan du se en minimal reaktion från honom, som om han också blev slagen. Sen finns ju också scenen där han, med obehaglig inlevelse, spöar upp sig själv på chefens kontor.



Givetvis finns det många fler mer eller mindre diskreta ledtrådar innan filmens stora avslöjande. "Fight Club" är en av de få filmer som man kan se hur många gånger som helst, ständigt upptäcka något nytt och skala av nya lager. Inte konstigt att David Fincher ses som en av Hollywood bästa regissörer… även om det inte var många som uppskattade "Fight Club" efter premiären 1999.

Har du upptäckt fler ledtrådar i "Fight Club"? Tipsa nedan.
| 5 oktober 2014 17:15 |