Film

Skribent

MovieZine

7 mars 2018 | 18:00

7 bästa actionfilmerna baserade på verkliga händelser

En actionfilm är så mycket mer än fläskiga biljaktscener och explosioner. När de dessutom bygger på verkliga händelser blir de ännu mer lockande. MovieZine har plockat fram sju sevärda filmer i genren - i samarbete med bioaktuella "12 Strong".
Det kan råda delade meningar ok vad som egentligen är en actionfilm i dag. När de flesta tänker på genren dyker bilder av explosioner, intensiva biljakter och skottlossningar upp i huvudet. Vi är övertygade att det inte alls behöver vara så, utan menar att förmågan en film har att höja ens puls en aning, samt hålla en på kanten av ens sits, gör en bra actionfilm.
 
När filmerna dessutom bygger på verkliga händelser, sker något speciellt som gör dem ännu mer lockande att sätta tänderna i.
 
Bioaktuella "12 Strong" berättar den sanna historien om den amerikanska specialstyrkan som var först på plats i Afghanistan efter 9/11, för att bekämpa al-Qaida - mot svåra odds. Chris Hemsworth, Michael Shannon och Michael Pena spelar karaktärer som är baserade på verkliga personer.
 
Här är ytterligare sju sevärda och spännande actionfilmer baserade på verkliga händelser.
 

1. Patriots Day (2016)

 
 
Regissör: Peter Berg
Skådespelare: Mark Wahlberg, J.K. Simmons, John Goodman, Kevin Bacon, Michelle Monaghan

2013 skakades Boston av ett terrorattentat mitt under det årliga Boston Marathon. Det var bröderna Dzhokhar och Tamerlan Tsarnaev som detonerade två stycken bomber som kanske inte resulterade i det största antalet döda i terrorattentat under 2000-talet, men tragedin var oavsett ett faktum. Filmen fokuserar på de personliga öden hos de skadade och deras anhöriga, samt den efterföljande jakten på terroristbröderna.

Det behöver knappast nämnas att filmen är baserad på verkliga händelser, men "Patriots Day" är specifikt inspirerad av boken "Boston Strong", som från början var tänkt att vara en separat film. Inledningsvis fanns tre filmer planerade, bland annat en där svenske Daniel Espinosa var tilltänkt som regissör, med Casey Affleck i huvudrollen, samt filmen "Stronger" med Jake Gyllenhaal som kom efter "Patriots Day" och nu finns att streama.
 

2. 127 timmar (2010)

 
 
Regissör: Danny Boyle
Skådespelare: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn

En actionfilm behöver inte automatiskt innebära ett hetsigt tempo, biljakter och mastiga explosioner. Det är en stark bedrift att upprätthålla spänningen i en film där huvudrollsinnehavaren sitter fastkilad mellan två stora stenblock mitt i Utah-öknen största delen av tiden. "Trainspotting"-legenden Danny Boyle gjorde 2010 film av Aron Ralstons bok från 2003, som beskriver de fasansfulla 127 timmar äventyraren satt fast med sin arm, efter att ha ramlat ner efter en misslyckat nedstigningsförsök i en bergsklyfta.

"127 timmar" nominerades till sex stycken Oscar, vilket inte på något sätt var oförtjänt. James Franco gör en av sitt livs roller som den entusiastiske och kunnige äventyraren Aron Ralston. Filmen är inte för den känslige, då den dels framkallar känslor av klaustrofobi, panik och ångest. Slutet är också ett av de mest brutala någonsin, och med tanke på att filmen är åtta år gammal lär det inte ha undgått speciellt många vad Ralston till slut tvingas göra med sig själv.
 

3. The Way Back (2010)

 
 
Regissör: Peter Weir
Skådespelare: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell, Stellan Skarsgård, Gustaf Skarsgård

Den polske krigsfången Slawomir Rawicz skrev 1956 boken "The Long Walk", där han menade att han rymt från det sovjetiska Gulag under andra världskriget, och traskat 650 mil för att nå frihet. Jim Sturgess spelar Janusz Wieszczek, baserad på Rawicz, som under den sovjetiska invasion av Polen under andra världskriget tillfångatas och hålls som krigsfånge. Han blir så småningom dömd till rätt så jobbiga 20 år i Gulags arbetsläger någonstans i Sibirien, vilket han så klart känner sig manad att rymma från ganska omgående. I lägret möter han Mr. Smith (Ed Harris), Khabarov (Mark Strong), Valka (Colin Farrell) och flera andra som Janusz planerar flykten tillsammans med.

Boken "The Long Walk" var endast en inspirationskälla till filmen, då det finns tveksamheter kring autenticiteten i Rawicz berättelse. BBC grävde 2006 fram dokument som visade att USSR faktiskt släppt Rawicz istället för att han rymt. Tre år senare trädde en polsk krigsveteran fram och menade att historien var sann – problemet var bara att det var han som gjort den långa vandringen från arbetslägret i Sibirien hela vägen till Nepal, inte Rawicz. Oavsett så är berättelsen en sannerligen stark sådan, som också resulterade i en klart godkänd film.
 

4. The Lost City of Z (2016)

 
 
Regissör: James Gray
Skådespelare: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Tom Holland, Sienna Miller

Trots att "The Lost City of Z" aldrig dök upp på bio i Sverige finns det något otroligt lockande med berättelsen om äventyraren och upptäckaren Percy Fawcett – för övrigt ett perfekt namn på en äventyrare – som under det tidiga 1900-talet vid flertal tillfällen försökte hitta en försvunnen stad i Bolivia. 1925 försvann han för gott i jakten på ”den försvunna staden Z”. Efter Fawcetts försvinnande tros uppemot 100 personer ha dött eller försvunnit i jakten på Fawcett själv.

David Granns bok "The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon", ligger till grund för filmen som, till skillnad från besläktade berättelser som Indiana Jones eller Mumien, är baserad på verkliga händelser. Det finns någonting oerhört lockande i upptäcktsresande som ger sig ut på jakt efter platser, rikedomar, eller vad det nu kan vara, som det inte finns några direkta fysiska bevis för. Deras passion och hängivelse är istället drivkraften, och "The Lost City of Z" är just det. Det får ändå räknas som synd att den på något sätt fallit i glömska i Sverige, trots att den bara funnits ute i knappt två år.
 

5. Black Hawk Down (2001)

 
 
Regissör: Ridley Scott
Skådespelare: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Hugh Dancy, Tom Hardy, Orlando Bloom, Sam Shepard, Eric Bana

Efter ett misslyckat fredsmäklarförsök i det oroliga Somalia skickar den amerikanska armén in tre stycken specialstyrkor med ett enda syfte: fånga den självutnämnde somaliske presidenten Mohamed Farrah Aidid. Filmen hyllades för sin ambition och unika stil, och att den vågade utmana konventionerna kring krigsfilmer.

Ridley Scotts krigsepos, baserat på reportageboken "Black Hawk Down" av Mark Bowden, med en mäkta imponerande skådespelarensemble, imponerade stort när den gavs ut under en av amerikansk samtidshistorias mest omtumlande perioder. Boken "Black Hawk Down" är baserad på en lång rad artiklar som publicerades av The Philadelphia Inquirer.
 

6. Ip Man (2008)

 
 
Regissör: Wilson Yip
Skådespelare: Donnie Yen, Simon Yam, Lynn Hung

En av de allra största kampsportsikonerna genom tiderna är utan tvekan Bruce Lee. Men före Bruce Lee fanns Ip Man. Han föddes 1893 i Kinas södra provins, och anses vara en av de stora ledarna inom kampsporten Wing Chun. Filmen "Ip Ma"n berättar historien om, just det, Ip Man, och tar sin början i 1930-talets Foshan. Där är Ip en respekterad Wing Chun-mästare som kommer från en mycket förmögen, som lever ett stilla liv och tränar kampsport. När japanerna invaderar Kina 1937 fråntas Ip sitt hus och hans familj tvingas flytta, och förlorar sin rikedom. Ip tvingas arbeta i en kolgruva, och börjar gå kampsportsmatcher i utbyte mot mat.

Filmen "Ip Man" blev mycket väl mottagen och har sedan dess fått två stycken uppföljare, varav en tredje är på väg. I "Ip Man 3" gör också Bruce Lee entré – inledningsvis tänkte man låta CGI sköta jobbet som Bruce Lee, eftersom ingen kunde porträttera honom på ett realistiskt sätt, men till slut hittade man sin Lee i skådespelaren Danny Chan. Mycket av materialet kommer från Ip Mans egna barn och släktingar, som jobbat tätt tillsammans med filmteamet.
 

7. Kill the Irishman (2011)

 
 
Regissör: Jonathan Hensleigh
Skådespelare: Ray Stevenson, Vincent D’Onofrio, Christopher Walken, Val Kilmer

Under 1960- och 1970-talet var Danny Greene en framstående figur inom Clevelands kriminella nätverk. Han gick till och med så långt att utmana maffian, den så kallade Cleveland-maffian, för kontroll över staden. Allting började med att han förskingrade $11,500 från facket i Detroit efter att ha blivit vald som ordförande på grund av sina erfarenheter som hamnarbetare. Efter sitt fängelsestraff steg han som en raket inom den undre världen i Cleveland.

Trots att filmen aldrig fick någon större uppmärksamhet, och ärligt talat en hel del dålig kritik, är det fler som jämfört den med bland annat Martin Scorceses "Maffiabröder" – samma film som inspirerat producenten Tommy Reid att göra en film om Danny Greene. Reid själv har irländsk och italiensk påbrå, och ville gärna göra en film som talade till bägge sidor. När han fick höra att Rick Morello, polischef från Ohio, skrev en bok om just Greene kallad "To Kill the Irishman - the War that Crippled the Mafia", var det inget snack om saken.
 

Missa inte "12 Strong" - biopremiär 9 mars

 
 
Regissör: Nicolai Fuglsig
Skådespelare: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Elsa Pataky
 
Under de svåra dagarna efter 9/11 utses en amerikansk specialstyrka - ”Gröna baskrarna” - ledd av kapten Mitch Nelson, till att skickas till Afghanistan på ett extremt farligt uppdrag. På plats i de otillgängliga bergen måste de övertyga den norra alliansens krigsherre att gå ihop med dem för att bekämpa den gemensamma motståndaren: talibanerna och deras al Qaida-allierade.
 
Förutom att övervinna ömsesidig misstro och en stor kulturell skillnad måste amerikanerna, som är vana vid toppmodern krigföring, anta de afghanska kavalleriets primitiva taktik. Och trots de obekväma förhållandena står de nya allierade inför en överväldigande svårighet: underlägsna till antal och vapen, mot en hänsynslös fiende. Filmen har biopremiär i helgen.
| 7 mars 2018 18:00 |