Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 oktober 2018 | 14:00

60 år med Nordiska filmdagar i Lübeck

Den tyska filmfestivalen firar jubileum med rekordmycket svenskt i programmet. MovieZine är på plats.
Att tyskar älskar svensk film är ingen hemlighet. Det blir kanske som mest tydligt under filmfestivalen Nordiska filmdagar, som förgyllt hösten i Lübeck i hela sextio år. Här har hela generationer växt upp med nordisk film. Som vi noterade redan vid förra årets besök: här är det inte ovanligt att möta på långa köer av förväntansfulla cineaster i alla åldrar.

Till jubileet, som startar idag, har festivalen blivit en dag längre och fyllt programmet med extra mycket skandinaviskt filmgodis. Bland annat ska inte mindre än 35 svenska lång- och kortfilmer visas, samt flera av årets bästa filmer och tv-serier från våra grannländer.

Årets mest omtalade svenska film, Cannesvinnande fantasydramat "Gräns", finns självklart med i utbudet. Regissörerna Maria Blom och Ted Kjellsson gästar festivalen med sina familjefilmer "Monky" respektive "Ensamma i rymden".

Publiken får också lära känna två svenska ikoner på djupet. Barnboksförfattaren Astrid Lindgren och tonårsidolen Ted Gärdestad dyker upp här i Lübeck - iallafall på bioduken.

I Norge har Tuva Novotny regisserat "Blind Spot", en dramathriller gjord i en enda tagning. Från Danmark kommer "Journal 64", den fjärde och sista polisdeckaren om Department Q med Fares Fares i huvudrollen. Finland visar bland annat en dokumentär om mobiljätten Nokias uppgång och fall.

Under åren har både festivalens fokus och publikens blickfång breddat sig en del. I år hittas flera baltiska filmer i programmet, och en av dem är "The Little Comrade" från Estland, kvällens invigningsfilm. MovieZine är på plats veckan ut för att recensera och rapportera.

Nordiska filmdagar i Lübeck pågår till den 4 november.
| 30 oktober 2018 14:00 |