Serie

Skribent

Jonathan Enochsson

8 oktober 2021 | 18:00

6 sportdokumentärer för dig som hatar sport

Sport har länge varit ett specialintresse, skilt från film och tv-världen, men en ny våg av sportdokumentärer från Netflix har gjort sportens värld mer tillgänglig än någonsin. Aldrig har klyftan mellan sportfånen och filmnörden varit så liten.
Om du inte är sportintresserad, är risken stor att du missat några av streamingvärldens bästa nytillskott. På senare år har Netflix nämligen producerat flera högkvalitativa dokumentärserier om idrottens värld, som du absolut inte behöver några tidigare sportkunskaper för att uppskatta.
 
Ge någon av titlarna i listan en chans och vem vet, du kanske har en inneboende sportdåre som bara väntar på att väckas till liv.
 

1. The Last Dance

 
 
För dig som gillar: 90-tals nostalgi, ”Space Jam”, motiverande triumfer.
 
Få atleter är så välkända, även utanför sportens värld, som Michael Jordan. Basketstjärnan fullkomligt dominerade populärkulturen under 90-talet och lyckades med konststycket att ta över smeknamnet MJ från självaste Michael Jackson. Om du växte upp under pojkbandens guldålder är chanserna stora att du antingen ägde ett par Air Jordan’s eller älskade kultrullen ”Space Jam”. Nu har ikonen även lyckats bredda basketintresset hos en helt ny generation, genom dokumentären om Chicago Bulls glansdagar.
 
”The Last Dance” följer nyckelpersoner i laget som dominerade NBA och vann hela sex stycken titlar. Även om MJ själv är den mest profilerade stjärnan från succélaget, finns det gott om färgstarka personligheter att få veta mer om. Bland annat intervjuas Dennis Rodman, som dejtade Madonna och kunde missa flera viktiga matcher på grund av sina extravaganta festvanor.
 
Sedan dokumentären släppts på Netflix i Sverige, har intresset för basket fullkomligt exploderat. I Uppsala, ett av basketens svenska högsäten, har hela 23 nya ungdomslag registrerats bara under 2021.
  

2. Drive to Survive

 
 
För dig som gillar: Gastkramande thrillers, ”Le Mans 66”, ”The Fast and the Furious”
 
Snabba bilar, heta rivaliteter, dödliga krascher, ni kanske tror jag pratar om en ny ”the Fast & the Furious”-rulle, men denna dokumentärserie har minst lika hög spänningsfaktor. Likt ”The Last Dance” har ”Drive to Survive” gjort under för sportens popularitet. Formula 1 har ökat dramatiskt i tittarsiffror världen över och det räcker med att se första avsnittet för att förstå varför.
 
Formula 1 liknas vid en resande cirkus, där ingen bana är den andra lik. Ena gången ser vi en jämn kamp i Nederländerna, för att nästa gång se en livshotande seriekrock i mellanöstern. De tävlande bilstallens olika resursförmågor gör att David och Goliat-förhållanden uppstår, vilket gör intrigerna ännu mer spännande.
  

3. Sunderland Til’ I Die

 
 
För dig som gillar: “Ted Lasso” (parallellerna till den populära Apple-serien är många)
 
Ingen sportlista är komplett utan att prata om världens största sport, fotboll. ”Sunderland Til’ I die” fokuserar mer på arbetarstaden Sunderland och invånarnas relation till sin fotbollsklubb, än på spelet själv. Sunderlands stadium rymmer ungefär en tredjedel av stadens invånare, vilket säger mycket om sportens popularitet.

Sunderland var en gång i tiden en mycket framgångsrik klubb, med sex stycken ligatitlar i bagaget. När serien börjar har klubben precis åkt ur högsta divisionen och framtiden ser inte ljus ut. Serien skildrar både en stad och fotbollsklubb i stadigt förfall och tonen är melankolisk, samtidigt som den visar hur mycket hjärta och själ som ryms i en småstad.
 

4. Titletown High

 
 
För dig som gillar: “Keeping up with the Kardashians”, ”Friday Night Lights”
 
Från en typ av fotboll till en annan. I ”Titletown High” får man följa idrottarna på ett gymnasium i Georgia. Likt Sunderland har den lilla staden Valdosta fullt fokus på sitt idrottslag, men till skillnad från Sunderland, utgörs Valdostas lag av ett gäng tonåringar som fortfarande lever ”high school”-livet.

”Titletown High” är lika mycket ett tonårsdrama som sportdokumentär och otrohetsskandaler varvas med saftiga triangeldraman.
 

5. The Playbook

 
 
För dig som gillar: ”Remember the Titans”, ”Coach Carter”
 
Om du är ute efter inspiration, att förstå elitidrottarnas psykologi och vilka uppoffringar som krävs för att lyckas bli världens bästa, så ska du se ”The Playbook”. Istället för att följa idrottare, fokuserar serien på coacherna som lyckats uppnå det omöjliga. ”The special one”, Jose Mourinho, berättar om hur han lyckades skrälla och vinna Champions League med det underlagstippade Porto och Doc Rivers berättar om svårigheten att motivera ett lag afro-amerikanska idrottare under Black Lives Matter.
 

6. Last Chance U: Basketball

 
 
För dig som gillar: ”The Blind Side”, ”The Pursuit of Happyness”
 
USA har ett annorlunda talangsystem än de europeiska ligorna, när det gäller alla lagsporter. Istället för att ha ungdomslag eller idrottsföreningar, som vi har i Sverige, kommer de flesta framtida stjärnorna från renodlade skollag. Innan du hamnar i NBA som basketspelare, har du med största sannolikhet spelat på ett av landets främsta universitet.

Det är inte alla spelare som har en lika spikrak karriär, från de bästa skolorna till proffslagen. Vissa av atleterna har inte klarat sig på dessa skolor. De kan t. ex. ha för låga betyg, eller ha råkat ut för en skada och hamnat efter i träningen. I ”Last Chance U: Basketball” får vi följa ett basketlag i de lägre divisionerna som fokuserar på ungdomar som varit lovande, men åkt ur högsta divisionen. Den karismatiske coachen John Mosley försöker både få ordning på idrottarnas spel, men även på deras liv.
 
Vilka andra sportdokumentärer vill ni rekommendera? Tipsa gärna nedan.
| 8 oktober 2021 18:00 |