Serie

Skribent

Sara Abdi

14 februari 2016 | 18:00

6 saker att se fram emot när "The Walking Dead" återvänder!

"The Walking Dead" är tillbaka. Dags för en återblick på vad som har hänt och en smygtitt på vad som kommer ske när säsongen fortsätter.
(Obs! Texten innehåller spoilers av första halvan av säsong 6!)

Efter en två och en halv månad lång paus fortsätter nu "The Walking Dead" med andra halvan av sin sjätte säsong. Dags att fräscha upp minnet!

Vad var det egentligen som hände i de första åtta avsnitten? 


Rick fick den lysande idén att göra sig av med alla walkers som hängde runt i den där gropen i närheten av Alexandria (den idylliska eko-förorten där Rick och hans gäng har hittat en fristad). Och efter det gick väl ungefär allt åt skogen. Allt slutade med att Alexandrias trygga skyddsvall rasade samman av en zombieflod av sällan skådat slag. 

Glenn dog och återuppstod. Först var han död och det var så himla, himla sorgligt. Särskilt eftersom vi precis hade fått veta att Glenn och Maggie skulle få ett barn ihop. Sedan var han plötsligt inte alls död, utan råkade visst bara ligga under den döda Nicholas. Han lyckades till slut ta sig tillbaka, släpandes på den tjuriga tonåringen Enid, bara för att se Alexandria bli invaderat av ovan nämnda zombieflod. 

Morgan aka ”han med pinnen”, vill verkligen inte döda människor. Inte ens när människorna kommer i form av ett mördargäng med W:n inristade i sina pannor. Så därför höll Morgan en av dessa så kallade "vargar" inlåst i sin källare. Ungefär samtidigt som helvetet brakade lös, i och med att zombierna invaderade Alexandria, så var Carol på väg att döda källargästen. Det slutade inte bra. Vargen slog sig fri och tog med sig läkaren Denise som gisslan.

En som inte klarade sig helskinnad ur zombieinvasionen var Deanna, Alexandrias ledarfigur. Hon lämnades kvar att dö när de andra försökte fly. Sista avsnittet innan uppehållet slutade med att Rick, Carl, Gabriel, Michonne, Jessie och hennes söner använde sig av det gamla tricket att smeta in sig i zombieblod för att inte bli upptäckta. De försöker ta sig ut levande när Jessies yngste son Sam får panik och börjar ropa på sin mamma... 

Large f47c055c051cdf18be44cd88348309a5 zombie 001

Men vad händer nu då?


Det mesta är ju så klart oklart och hemligt, men några saker vet vi om de nya avsnitten:

1. Dags för Negan att göra entré

AMC har släppt en fyra minuter lång teaser av första avsnittet. I den figurerar Daryl, Sasha och Abraham, som ju var ute på vägarna när zombierna invaderade Alexandria. De blir stoppade av ett motorcykelgäng och blir tillsagda att ingenting de tror är deras egentligen tillhör dem. När Sasha frågar vem det då tillhör så får de veta att allt de äger tillhör Negan. Negan själv är inte med i klippet och han kommer nog inte heller visa sig på ett tag. Det vi vet är att han kommer att spelas av Jeffrey Dean Morgan, som tidigare har medverkat i ”Grey´s Anatomy” och ”The Good Wife”. Negan beskrivs som rejält mycket ondare än seriens tidigare bad guys. Hans trademark är att gå runt med ett baseballträ inlindat i taggtråd. "The Walking dead"-skaparen Robert Kirkman har sagt till Entertainment Weekly att Negan är som en ”atombomb som kommer att släppas på serien och den kommer aldrig bli densamma efter det”. 


2. Det kommer vara mörkt

Regissören Greg Nicotero har avslöjat att stora delar av det första avsnittet kommer att utspela sig på natten. Han har sagt att han ville ha en läskig ”Night-of-the-living-dead-känsla” i avsnittet och att det var dags för det efter att vi har sett zombierna närma sig Alexandria i dagsljus i åtta avsnitt. 

3. Mer zombier och mer död

Sjätte säsongen har faktiskt inte varit särskilt blodig hittills. Men det kommer att ändras nu. Första avsnittet efter halvtidsvilan sägs innehålla ca 1300 zombier, vilket är ”Walking Dead”-rekord. Det får en ju att undra hur många av Alexandria-borna som kommer överleva invasionen. Robert Kirkman har sagt att halvtidspremiären är ett av de största avsnitt de har gjort och ”många människor kommer att dö”. Det ryktas även att någon av dessa döda kommer vara någon vi känner väl.

4. Mycket mer action

Medan de inledande åtta avsnitten har varit ganska lugna och fokuserat mycket på karaktärerna, så kommer det nu att bli mer actionfyllt.  Andrew Lincoln har sagt att tempot i de kommande avsnitten kommer att skruvas upp rejält, och att allt kommer att leda fram till en väldigt spännande final.

5. Många nya ansikten

Med Negans intåg i serien så kommer det en hel massa nya personer. Dels är det hans eget gäng, som kallar sig ”the Saviors”. Men vi kommer också få se ett par andra nya samhällen, bland annat Hilltop, vars ledare kallar sig Jesus.

6. En hemsk final

Andrew Lincoln, som spelar Rick, har sagt att han mådde illa när han läste manuset till finalavsnittet. Lauren Cohan som spelar Maggie, har sagt att det var den jobbigaste inspelningsdagen hon har haft i sin skådespelarkarriär. ”Det tog riktigt, riktigt lång tid för alla att må okej efter finalen”, berättar hon för Entertainment Weekly. Så vi kan anta att det händer en del jobbiga grejer i sista avsnittet helt enkelt. 

Nionde avsnittet går att se på Dplay från 16 februari klockan 04.00, ett dygn efter att det sänds i USA. 
| 14 februari 2016 18:00 |