LISTA

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2019 | 12:00

6 Oscarstippade filmer att se på bio i höst

Superskurkar, astronauter och Hollywood-ikoner förgyller filmhösten. MovieZine ger dig full koll på årets första Oscars-snackisar.
Efter sommarens explosiva actionrullar och stora familjefilmer börjar det bli dags att peppa för biohösten. Ofta kännetecknas den av djupare draman och lite mer intellektuella titlar, stjärnglans och Oscarsbuzz.

Studios som hoppas fånga gyllene statyetter sparar alltid sina bästa titlar till slutet av året, vilket gör hösten till en riktigt härlig biosäsong. De flesta Oscarstitlar hittar till Sverige vanligtvis först under vintern, men här är en bra början om du vill ha full koll inför galasäsongen.

Bioaktuella "Once Upon a Time in Hollywood" av Quentin Tarantino är förstås ett måste. Efter den - pricka in följande datum i kalendern!
 

Downton Abbey - 13 september

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 downton
 
Det omåttligt populära kostymdramat har roat tv-tittarna genom sex säsonger innan det var dags att ta farväl. Långfilmen utspelar sig år 1927 och det är dags för kungligt besök på godset. Pressen känns av hos både den aristokratiska familjen Crawley och deras lojala tjänstefolk. Seriens skapare Julian Fellowes har lyckas få tillbaka nästan hela ensemblen, så ett kärt återseende väntar alla fans.
 

Ad Astra - 20 september

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 adastra2
 
Brad Pitt spelar astronauten som åker ut i rymden för att leta upp sin försvunne far (Tommy Lee Jones). Denne har nämligen ägnat sig åt ett experiment som sätter hela vårt solsystem i fara. Regissören James Gray har utlovat "den mest realistiska skildringen av rymdresor som någonsin visats på film". Spektakulär sci-fi med en touch av existentiella frågor, det här ser vi fram emot!
 

Joker - 4 oktober

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 joker
 
Det finns all anledning att längta till DC Comics nya, en fristående spinoff om Gotham Citys kriminella clown. Med stark inspiration av Scorseses "Taxi Driver" och "The King of Comedy" beskrivs den mer som en psykologisk studie än en superhjältefilm. Oscarsbuzzen är redan igång, och vi ska ju inte glömma att Heath Ledger vann Oscar för sin tolkning av Jokern i "The Dark Knight". Kan Joaquin Phoenix upprepa bedriften?
 

Judy - 11 oktober

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 judy
 
Renée Zellweger har lämnat Bridget Jones långt bakom sig. Hon gör här en emotsedd comeback i rollen som sångerskan och skådespelerskan Judy Garland ("Trollkarlen från Oz"). Filmen följer hennes sista månader i livet då hon kämpade mot depression, missbruk och en dalande karriär. Biografier om verkliga människor och tragiska öden brukar kunna locka till sig nomineringar och vi är nyfikna på att se vad Zellweger gör med en ikon som Garland.
 

The Goldfinch - 25 oktober

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 goldfinch
 
Ett bombattentat på ett museum i New York lämnar en ung grabb utan föräldrar. "Brooklyn"-regissören John Crowley filmar Donna Tartts hyllade roman om terrordåd, familjeband, förlust och konst. Med Nicole Kidman i en stor roll och geniet Roger Deakins som sköter fotot finns det mycket att se fram emot i detta 2.5 timme långa drama.
 

Le Mans '66 - 15 november

 
Large b6ddd34e4fe0fada97425d5b370ee826 ferrari2
 
Verklighetsbaserade "Ford v Ferrari" har fått en annan europeisk titel, för att förvirra folk. Det handlar iallafall om ett nytt drama av James Mangold ("Logan") om en bildesigner och en racerförare som har många väghinder att klara om deras Ford ska kunna utmana Ferrari i ett avgörande race. Matt Damon och Christian Bale har huvudrollerna.
 

Se alla höstens biofilmer i MovieZines premiärkalender...

 
Vilka filmer ser ni fram emot i höst? Kommentera nedan.
| 18 augusti 2019 12:00 |