Film

Skribent

Emil Skelterwijk

5 mars 2014 | 20:01

6 magiska platser på film som finns på riktigt

Du kanske inte hittar någon Lannister där, men King's Landing går att besöka i verkligheten.

Hur många gånger har man inte suttit i soffan med sin Babar-pyjamas och undrat om en films plats faktiskt existerar eller om allt är inspelat på en annan planet? Istället för att lägga tid på de billiga ingångsfraserna till mina artiklar eller för den delen att inse att det börjar bli dags att köpa nya nattkläder, så har jag letat fram 6 platser i filmer som finns på riktigt och går att besöka.

Så ha resekatalogerna redo - här kommer inspelningsplatser du bara måste besöka!

Devil's Tower National Monument ("Närkontakt av tredje graden")

Det var alltså platsen där rymdlingarna i "Närkontakt av tredje graden" valde att parkera sitt jumborymdskepp. Devil's Tower National Monument (som det avkapade berget heter) finns i nordöstra hörnet av Wyoming i Black Hills National Forest och har sedan filmen kom varit en stor turistattraktion. Legenden säger att den konstiga bildningen av berget var gjord av gigantiska björnar som klöste på berget för att nå en prinsessa på toppen. Hur vida sant det är eller inte spelar ingen roll - för mig kommer det alltid förknippas med musikälskande aliens.

Hashima Island ("Skyfall")

Ni vet Silvas gömställe i Skyfall? Den där öde staden? Den finns på riktigt! Även om scenerna från ön gjordes i studio så är miljöbilderna på spökön riktiga. Hashima Island heter den. En liten öde spökstad utanför Japan, ca 10 mil från Nagasaki. En gång en blomstrande kolbrytningsverksamhet, proppad med flera tusen anställda. Men efter att den föll offer för den globala nedgången inom gruvindustrin, stängdes den för gott 1974 och alla flyttade från ön. Idag kan man ta en tur ut till ön och kika på den kusliga staden - på egen risk vill säga. Skicket på byggnaderna är inte direkt topp-notch!

King's Landing i Dubrovnik ("Game of Thrones")

Alla känner vi till den fantastiska staden King's Landing från "Game of Thrones". En stad vi själva hade velat strosa omkring i, ihopp om att stöta ihop med någon skön Lannister. Om jag säger att det är möjligt, tror du mig då? (Inte att springa in i Lannisters.) Kroatiens Dubrovnik är platsen där King's Landing har sitt säte. Hit vallfärdar folk från världens alla hörn för att få kliva in i "Game of Thrones"-världen. Staden erbjuder många naturliga bakgrunder för karaktärernas diskussioner i serien, inte minst i säsong tre, där Sansa erbjuds möjlighet att fly staden av Lord Petyr "Lillfinger" Baelish.

Hobbiton i Matamata ("Sagan om Ringen", "Hobbit")

Den privata Alexander Farm, nära Matamata, representerar idylliska grönskan i Shire, hem till bland andra Bilbo och Frodo. För att Hobbiton skulle smälta naturligt in i landskapet, var den omfattande uppsättningen planterade med grödor och blommor ett år innan kamerorna rullade. Matamata tillkännager sig idag stolt som Hobbiton. Och de riktigt goda nyheten är att, efter framgångarna med filmerna, och skapandet av "The Hobbit" har uppsättningen återställts och utvidgas till att bli en permanent attraktion. Här kan du alltså leva fritt som en hobbit!

Klendathu ("Starship Troopers")

Var om inte på jorden finner du de bästa miljöerna för att spela in scener från en annan planet. Det bevisade den härligt satiriska "Starship Troopers". De vilda Badlands i South Dakota ger de bisarra klippformationerna Tango Urilla och speglar den främmande värld science fiction-författaren Robert Henlein ville visualisera med sin roman. Ett år senare i samma landskap blev det asteroidytan i "Armageddon".

Rom på Malta ("Gladiator")

Det finns många snygga filmmiljöer i Ridley Scotts "Gladiator", men den pampigaste är enligt mig den som speglar dåtidens Rom. Den stora Rom riggningen (med omfattande tillägg CGI) konstruerades på de massiva resterna av Fort Ricasoli på Malta, som senare användes för inspelningen av Wolfgang Petersens mediokra "Troja". Men är det de riktiga Roms ruiner du vill se så rekommenderar jag varmt att du åker direkt till Rom!

Jag vet inte om ni blev eggade, men jag har i alla fall bokat resa till USA i höst för att bland annat se Devil's Tower. Har jag tur kanske jag får en skymt av några utomjordingar, annars nöjer jag mig med de där gigantiska björnarna och prinsessan! Och ja... Babar-pyjamasen kommer också hänga med!

| 5 mars 2014 20:01 |