SPEL

Skribent

David Grundström

2 april 2017 | 12:00

5 VR-spel som vänder upp och ner på 2017

Virtual Reality är en enormt växande marknad, och många spel är på väg. Moviezines spelskribent David Grundström listar 5 VR-spel att se fram emot under detta år.
Virtual Reality, eller VR, känns för mig fortfarande som en sjuk framtidsidé belägen långt borta. Ändå befinner vi oss i en enorm VR-boom, där tusentals spel poppar upp hela tiden. Det är en nästan laglös marknad, ingen vet riktigt vilken väg den kan komma att ta vägen - eller om det ens kommer vara kvar om fem år! Lite punk nästan. 
 
Men än så länge finns det inte riktigt någon “killer app” för VR, det vill säga ett spel eller applikation som gör produkten till en hit, eller till och med ett måste. Det är mest en nisch av tv-spel. Någon killer app finns inte heller i sikte enligt mig, men trots det finns en hel del spännande titlar på gång.
 
Här är en lista på 5 stycken kommande VR-spel som kommer försöka förändra hur vi ser på spel.
 

5. “Lone Echo”

 
 
“Lone Echo” utspelar sig på en rymdbas där du måste klättra och kasta dig runt i nollgravitation. Någonting som är ett absolut drömscenario för mig. Du tar rollen som en robot som måste reparera och utforska denna rymdbas och på grund av bristen på gravitation är det viktigt att alltid se till att ha någonting att hålla fast vid. Alternativt att knuffa, eller dra, så du får momentum nog att “hoppa” mellan två mål. Vem vill väl inte flyta runt viktlös?
 

4. “GNOG”

 
 
“GNOG” är ett pusselspel till, bland annat, Playstation 4 som kommer ha stöd för konsolens VR-glasögon. Vad som intresserar mig kanske mest med detta spelet ur ett VR-perspektiv är att det sticker ut väldigt mycket från andra titlar med stöd för virtuell verklighet. Eftersom denna typ av glasögon tillåter dig att uppleva spel som om du vore i dem är en majoritet av alla titlar ur en förstapersonsvy.
 
 Men “GNOG” är inte riktigt så rättframt. I detta pusselspel ska du vända och vrida på stora leksakshuvuden, och genom att trycka på rätt knappar eller dra i rätt spakar kan du låsa upp hemligheter i form av små mikrovärldar som existerar inuti dessa leksaker. Allt detta med en väldigt charmig grafik och fantastisk, dynamisk musik. Det återstår bara att se om VR här blir ett komplement eller en gimmick.
 

3. “Arktika.1”

 
 
“Arktika.1” är ett spel jag är nyfiken på mest på grund av dess stämning, mer än hur det löser VR. Från utvecklarna bakom de postapokalyptiska förstapersonsskjutarna “Metro 2033” och “Metro: Last Light” kommer ett liknande spel men i ett annat universum. Cirka 100 år i framtiden upplever jorden en andra istid där vi får möta både monster och mördarrobotar. Dessutom går det att kasta, och fånga, sina vapen i luften. Ungefär hur häftigt som helst.
 

2. “The American Dream”

 
 
“The American Dream” är en framtidsvision alá 50-talet av USA där alla löser allting med pistoler. Det kan vara allti från att sortera sopor, lösa matteproblem eller äta munkar. Detta spelet hamnar helt och hållet på denna lista på grund av hur skruvat det är, vilket vi har sett blivit hittar till VR tidigare i spel såsom “Job Simulator” och “Accounting VR”. En given hit, med andra ord.
 

1. “Fallout 4 VR”

 
 
 
“Fallout 4”, som ursprungligen släpptes 2015, är den senaste delen i spelvärldens mest älskade postapokalyps. Redan under förra årets E3-konferens (E3 är världens största spelmässa där de flesta stora utannonseringar görs varje år) så fick vi veta att ett VR-stöd var på gång, och i år ser det ut som att det till slut kommer fram. Om utvecklarna på Bethesda lyckas leva upp till förväntningarna som finns här, och hittar smidiga lösningar på problem med VR - såsom hur en rör sig runt i världen utan att bli illamående då din kropp sitter stilla - så kan detta bli den bästa virtuella upplevelsen hittills!
 
Äger du ett VR-headset, och vilka VR-spel ser du fram emot i år?
| 2 april 2017 12:00 |