Film

Skribent

Jenny Bång

10 april 2015 | 18:00

5 ubåtsfilmer du måste se

Visst är det någonting lockande med ubåtsfilmer? Den där klaustrofobiska känslan, knarrandet i skrovet, ljudet av sjunkbomber som närmar sig och det kolsvarta mörkret i havsdjupen.
I helgen har "Black Sea" premiär. Det är långt ifrån den första filmen i sin genre. Det återstår att se om den kommer bli en klassiker. Under året har det gjorts många ubåtsfilmer. De riktigt bra är lätträknade och de riktigt dåliga är tyvärr fler. Kanske är det inte den enklaste uppgiften att skapa en bra film av en svettiga, stressade män som åker omkring i en trång container under havsytan. Men så finns det de där klassikerna som man kan se om hur många gånger som helst och de är lika bra och nervkittlande varje gång. 

Här listar vi fem suveräna ubåtsfilmer du måste se! 

Das Boot (1981)
"Das Boot" är antagligen den bästa ubåtsfilmen man kan hitta. Den har allt som en ubåtsfilm bör ha: smuts, klaustrofobi och spänning. Istället för att följa en storslagen historia om en amerikansk ubåt som vi redan vet kommer vara vinnaren i slutändan, handlar "Das Boot" om tyska ubåtsflottan. Året är 1942 och Andra Världskriget drabbar nu Atlantens djup. Besättningen ombord på U-96 är fulla av iver när de ger sig av och när de till slut får uppdraget att attackera en brittisk konvoj, är lyckan total. Dock blir deras ubåt utsatt för motattack och snart befinner de sig i en havererad ubåt, som långsamt sjunker djupare och djupare ner mot botten. 

Om ni vill dyka ner riktigt på djupet kan ni välja directors cut- versionen, som är drygt tre och en halv timme. 

Jakten på Röd Oktober (1990)
Året är 1984 och mellan Sovjet och USA pågår ett kallt krig. När den specialutrustade, sovjetiska ubåten Röd Oktober avseglar mot USA och plötsligt försvinner ute på havet, under ledning av kapten Ramius inleder de båda staterna en intensiv jakt. Sovjet menar att Ramius har blivit galen. Den amerikanska flottan förbereder sig för en attack. Men CIA- agenten Jack Ryan känner till kaptenen ombord på ubåten och tror att han är på väg på USA för att överlämna sig själv och båten. Men kommer Jack Ryan hinna bevisa det, innan ett tredje världskrig är ett faktum? 

"Jakten på Röd Oktober" är en riktigt bra militärthriller, med en minst sagt imponerande rollista. Eller va sägs om till exempen Sean Connery, Alec Baldwin, Stellan Skarsgård, Sam Neill och James Earl Jones? 

The Enemy Below (1957)
Utspelar sig alla de bästa ubåtsfilmerna under Andra Världskriget? Det verkar vara så. I "The Enemy Below" möter en amerikansk jagare en tysk ubåt mitt ute på Atlanten. Ombord på fartygen, befinner sig två erfarna kaptener. Båda med målet att vara den som lyckas sänka sin fiendes båt. Det visar sig bli en kamp mellan både starka viljor och hårda skrov. På sin tid vann "The Enemy Below" till och med en Oscars för bästa specialeffekter.

En världsomsegling under havet (1954)
Vi verkar få vänta länge på en ny filmatisering av Jules Vernes klassiska roman. Det pratades en del om en remake av David Fincher, men den verkar vara numera vara ett avlägset projekt. Under tiden får vi hålla till godo med den Disneyproducerade versionen från 1954. Precis som i boken får vi följa Kapten Nemo och hans besättning, på deras stora äventyr under ytan. Njut av mindre krig och se istället ett klassiskt science fiction- äventyr! 

U-571 (2000)
Det här är den där storslagna filmen om amerikanska flottan. Man kanske inte väljer "U-571" för de fantastiska rollprestationerna, eller välskrivna manuset. Men om man vill ha en ubåtsfilm, med snygga effekter och action är detta rätt film. Löjtnant Andrew Tyler spelas av en ung Matthew McConaughey som får i uppdrag att utge sig för att vara en tysk ubåt, i syfte att ta sig ombord på en havererad ubåt mitt ute på Atlanten och lyckas lägga vantarna på tyskarnas eftertraktade Enigmamaskin. För att slutföra uppdraget krävs att de sedan sänker den tyska ubåten. 

Djupdykning: Se även skräckfilmen "Below" (2002), Steven Seagal-klassikern "Under belägring" (1992) och den gamla Hollywoodfilmen "Run Silent, Run Deep" (1958) med Burt Lancaster och Clark Gable.

Vilka är dina favoriter?
| 10 april 2015 18:00 |