Serie

Skribent

Patrik Jonsson

13 november 2014 | 18:00

5 TV-serier som borde blivit mycket bättre

Att på förhand ha alldeles för höga förhoppningar i TV-seriernas värld är sällan bra. Patrik Jonsson skriver om serierna borde ha blivit avsevärt mycket bättre.
Besvikelser vad det gäller TV-serier, ja och filmer med för den delen, hör väl ändå till vanligheterna då man konsumerar så pass mycket TV-serier tillika film som jag gör. Ni är garanterat fler än jag här vilka sitter i ungefär samma situation och som därmed också vet exakt vad jag snackar om. Överhype, tokhöga förväntningar och vanligt simpelt hopp och tro kan dessvärre ofta ställa till det. Trots att man ofta sedan tidigare innerst inne vet med sig själv hur "ohälsosamt" det är att bli alldeles för peppad på vissa produktioner. Risken att man blir besviken på serien/filmen ifråga ökar självklart markant då man pysslar med sådant där, ibland gör man nog bättre i att läsa åtminstone en handfull färre överlyckliga recensioner. Jag är garanterat inte helt oskyldig själv, jag är i så fall ledsen för det.

Hursomhelst, här är som sagt just en handfull serier jag personligen tycker borde ha blivit mycket bättre. Självfallet finns även ni där ute som faktiskt gillar en eller flera av dessa exempel och tycker de är bra som det är. Återigen, detta är högst personligt och jag ska göra så gott jag kan för att argumentera varför jag tycker som jag tycker. Ordningen har mindre betydelse här, jag tycker nämligen de är ungefär lika ruttna hela bunten. Here we go!

"Under the Dome" (CBS)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det finns egentligen många anledningar till varför jag kallar den här serien för "Under the Dump", här ska jag dock försöka hålla mig kort men ändå tydlig. För det första; underlaget! Här hade man alltså en bestsäljande roman av självaste Stephen King, man jiddrade även om att Spielberg skulle vara inblandad (nu tror jag mest att han kastat åt dem lite pengar, that´s it on he's behalf) och ändå lyckas man sulla bort det totalt. För det andra; man hade här ett alldeles ypperligt tillfälle att skapa en tajt och spännande följetongsserie där motsättningar, grupptryck och den hederliga mänskliga psykologin skulle ha kunnat präglat serien i bästa "Lost-"anda. Istället valde man att låta den varvas med meningslösa och ack så tråkiga fristående avsnitt, man fegade. Många av skådespelarna håller inte heller måttet och hela produktionen känns så där lagomt såpaaktig och billig. CBS borde fortsättningsvis hålla sig till serier som "CSI" "NCIS" och låta kabelkanalerna pyssla med sådana här serier, det är ju ganska tydligt.

"Bates Motel" (A&E)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Hej alla barn nu blir det barnprogram! Okej då, ungdomsprogram då, är jag snällare nu? Egentligen finner jag ingen lust att vara det då även "Bates Motel" är en sådan där serie som faktiskt har ett jäkligt bra underlag att gå på. Istället för skräck och obehagligheter bjuds vi dessvärre på en tam och lam ungdomshistoria med det allra bästa "Beverly Hills"-klingande karaktärsgalleriet. Det hela är dessutom inte trovärdigt för fem öre. Här kan man nämligen snacka om att manusförfattarna genar å det grövsta, förmodligen för att de egentligen vill ha tid att göra något helt annat än att sitta och pilla i den här dynghögen. Här hade man liksom väntat sig en isande och mörk skildring kring unge Norman Bates och hans minst sagt bisarra förhållande till sin mor, istället bjöds jag på cirkus. Nu tycker jag visserligen att cirkusar är nog så skrämmande i sig, men det var knappast en sådan jag hade väntat mig. Skrämmande dålig får bli slutordet. Fler säsonger är dessvärre att vänta, jag tycker dock man borde lägga pengarna på något annat. Något bra till exempel.

"Falling Skies" (TNT)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Återigen en serie som skyltar med att Steven Spielberg är producent, jag hävdar dock att han fortfarande är på en mycket lång kafferast. Denna doftar nämligen inte mycket Spielberg, nä denna osar mest ni vet nog vad? Nu tycker jag ändå att "Falling Skies" inte är helt hopplös, i vissa perioder har den faktiskt varit okej. Ibland är dock okej inte nog och dessvärre är den oftast inte alls okej. Rörigt? Ja kort och gott så lever den inte upp till sin potential, den har haft några säsonger på sig nu att visa vad den går för och tydligen blir den inte bättre än så här. Riktigt tråkigt. Effekterna är som hämtade från 90-talet. Många av skådespelarna gör förmodligen vad de kan men jag kan tänka mig att det ofta så bedrövliga manuset hämmar deras talanger. Sedan denna ideliga strävan om att ha en bunt ungar bland de ledande rollerna. Sådana där unggamla irriterande barn som typ vet allt om allt och som ständigt tilldelas kopiösa ansvar, varför? Jag fixar inte sånt, det förstör serien ännu mer. Gör om, gör rätt!

"Revolution" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Till att börja med får jag väl säga att denna serie kunde ha varit bättre då den numer är nedlagd, knappast förvånande. Här har vi inte Steven Spielberg som affischnamn, här har vi istället JJ Abrams. I och för sig tycker jag just detta mer ska ses som en varningstecken numer. Jag tycker nämligen att Abrams TV-produktioner har tappat gnistan, uppfinnesrikedomen, fantasin och framförallt utförandet totalt. Jag skulle lika gärna kunnat haft Abrams-serierna "Believe", "Alcatraz" eller "Almost Human" med här, jag avskyr dock "Revolution" allra mest. Ett tramsigt spektakel med ett karaktärsgalleri hämtad från vilken dagssändande såpa som helst.

Och skådespelarna? Vissa med brun utan sol, några med tandblekning och andra med perfekt tvådagars stubb och detta i en serie vilken utspelade sig i en slags strömlös apokalyps...Red häst överallt gjorde de också, försvann cyklarna med elen? Jag skulle kunna rabbla upp massor med idioti här men då finge jag hålla på tills strömmen verkligen försvann alternativt till solen slocknade. Vi kan sammanfatta det hela med att trovärdigheten var bedrövlig och då har jag endast snuddat vid rätt små petitesser. "Revolution" kunde dock ha blivit riktigt bra, det är ett intressant upplägg, hade man bara blickat lite åt en film som "The Road" hade den nog fungerat avsevärt mycket bättre. Nu blev det bara vilse i skogen med pil och båge samt en drös med tokkorkade och överstylade karaktärer. Beklagligt.

"The Following" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kevin Bacon i huvudrollen i en serie om seriemördare, sekter och annat obehag, själv tyckte jag inte alls att detta lät så pjåkigt då jag först läste om det. Det enda som fick mig något osäker var att det inte skulle sändas på kabel. Om det ändå hade stannat där...

"The Following" gör inte många rätt, om ens något. Jag sa tidigare i artikeln att ordningen inte spelade någon större roll, men vad det gäller just "The Following" tar den ändå priset, priset som det absolut sämsta utförandet av en idé på mycket länge. "Revolution" framstår som ett genialt och logiskt skrivet mästerverk i jämförelse. Med skådespelare som just Bacon samt James Purefoy ("Rome") i de ledande rollerna tycker man ju att åtminstone skådespelarinsatserna borde ha blivit bättre? Icke, inte ens dem rår på denna amatörteaterföreningsuppsättning (kör gärna "Hänga Gubbe" på det ordet så får ni alla fall ut något av det hela). Ologiken är total, händelseförloppen skrattretande, manuset en balja med hår och allt som heter spänning, karaktärsfördjupning, intelligens samt god smak lyser med sin frånvaro. Det enda överraskande med denna är att den tilldelats ytterligare en säsong, det om något är skrämmande. Jag hoppas du får bra betalt Bacon, Von Anka-nivåer!

Detta var alltså exempel på några TV-serier jag tyckte att såg avsevärt mycket bättre ut på pappret än vad som sedan serverades ut ur våra TV-apparater. Om jag, till skillnad från de i "Revolution", inte är helt ute och cyklar här så har faktiskt samtliga av dessa serier tilldelats nya säsonger (förutom just "Revolution"). Med detta sagt håller uppenbarligen långt från alla med mig, jag står dock fast vid vad jag tycker, tänker och säger; dessa serier kunde ha blivit bättre. Vissa av dem borde det till och med vara en ren barnlek att göra starkare. 

Vilka TV-serier tycker ni kunde ha presterat bättre, vilka blev era besvikelser då de väl började att sändas? Kommentera gärna nedan!
| 13 november 2014 18:00 |