Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 juni 2014 | 21:01

5 TV-serier jag vill återse

Några veckor efter premiären av pånyttfödelsen "24: Live Another Day", som verkligen fungerar so far, sitter jag här och funderar på ifall det finns några andra serier jag vill se komma tillbaka? Svaret på den frågan är ja och här nedan ska jag bjuda på fem heta aspiranter!

"24" är långt ifrån den enda serien som fått äran att komma tillbaka, även (delar av) familjen Ewing brottas numera vidare i "Dallas", samt att både serier som "Beverly Hills 90210", "V" och "Melrose Place" dykt upp på tablåerna igen. Vissa för en kortare tid än andra och allt detta naturligtvis både på gott och ont.

Att jag rankar nya idéer framför gamla är nog sedan länge redan känt, men även en bitterkvist som jag kan då och då uppskatta gammal skåpmat, så länge det fortfarande finns något slags liv i luckan. Sedan krävs det väl gärna att rätt folk står bakom det hela och att det finns mer att berätta. Några av de serier jag kommer att nämna här nedan saknade dessutom värdiga slut och sådana serier tycker jag sannerligen att förtjänar en slags pånyttfödelse för just där finns det ju onekligen något mer att berätta. Den senaste tiden har det varit mest såpor som kommit tillbaka (det ryktas även om att både "Falcon Crest" och "Dynastin" ska göra comeback) men med "24:s" återkomst hoppas jag det öppnar upp dörrar för lite mer intressantare serier, ja ni såpagalningar får ursäkta.

Även massa deckare har blivit omstöpta, bland annat "Ironside", "Hawaii Five-0", "Kojak" och "Charlies Angels" har fått sina chanser att återigen bevisa att de fortfarande håller. Man kan dock lugnt säga att TV-publiken (inklusive undertecknad) inte varit med på notorna alla gånger, långt ifrån. Själv tänker jag dock, tillsammans med såporna, helt utelämna alla dessa gamla deckar-procedurals och istället låta dem lugnt vila i sina gravar. Nåväl, nu ska jag inte sitta här och surra så jäkla mycket, här kommer nu istället mina fem förslag på välförtjänade återupplivningar:

"Heroes" (NBC)

Först var det lite otippat självaste MSN som var sugna på att skaka liv i idéen om en reboot till NBC:s "Heroes". Uppenbarligen tyckte dock NBC att det var en så pass bra idé att de själva valde att behålla rättigheterna. Detta är den enda serien bland mina förslag som verkligen kommer att bli av, eller ja, åtminstone till 99 procent. Det finns naturligtvis en stor risk med detta projekt och jag förstår onekligen alla som ställer sig tveksamma till det hela. "Heroes" lämnades inte endast med ett abrupt slut, dess senare säsonger var dessutom inte mycket att hurra för. Så varför vill jag då se en fortsättning? Mitt svar är helt enkelt: på grund av potentialen. En potential som verkligen spirade i den första säsongen och den var så pass stark att jag är villig att glömma seriens svagare partier. Jag vill se en fortsättning, jag är dock mycket oroad över det eventuellt kommande resultatet. Trots detta väljer jag ändå att säga: bring it back!

"Jericho" (CBS)

"Jericho" från 2006 stötte onekligen på bekymmer redan i dess första säsong, CBS lade nämligen först ned serien då säsongen var till ända. Tack vare en mängd argsinta fans tryckte de dock slutligen ur sig en avslutande, dock förkortad, andra säsong. Denna säsong skulle ses som ett slags avslut, men jag håller inte riktigt med om det. "Jericho" kändes lik förbaskat oavslutad och det fanns tveklöst massor mer att berätta, inte bara handlingsmässigt, utan även karaktärsmässigt. Jag vet faktiskt inte riktigt varför inte "Jericho" drog tillräckligt med publik, jag tyckte serien var riktigt bra. Det kan dock ha berott på främst två anledningar; CBS producerar sällan följetongserier, "Jericho" var ett av få undantag. Jag kan tänka mig att CBS-publiken inte gav serien den chans som den förtjänade på grund av att man ville ha sina vardagliga procedurals som man var vana vid. Den andra anledningen skulle helt enkelt kunna vara CBS krav på tittarsiffror för de var (och är fortfarande) ställda riktigt höga, speciellt under 00-talet. Netflix har små planer på att återuppliva den, denna är alltså inte helt död. Just nu rullar en liknande serie, "Revolution", jag tycker att "Jericho" krossar den med råge, därför säger jag: bring it back!

"Rome" (HBO)

Här har vi istället en serie som främst lades ned på grund av för höga produktionskostnader och sådant är alltid sorgligt. Inte bara för TV-publiken utan även för själva produktionskanalen förstås. "Rome" (2005) bjöd på två riktigt storslagna säsonger innan resan var slut, den första säsongen var dock den starkare. Jag tror ändå att de lätt skulle kunna hitta tillbaka till den första säsongens briljans så just därför var det ingen tvekan om att ta med denna i listan. Nu lär inte chanserna vara så stora att detta blir verklighet, men man måste väl få drömma? Som med så många andra för tidigt nedlagda serier så utlovades även här en avslutande film, en film som naturligtvis aldrig blev av. Att det finns hög potential och drösvis mer att berätta kring händelserna och karaktärerna i "Rome" råder det ingen tvivel om, synd bara att den förmodligen får ligga där och trycka i graven bra många år till. Man ska dock aldrig säga aldrig, jag säger: bring it back!

"Terriers" (FX)

Detta var en mycket kortlivad historia som endast sträckte sig över en säsong mellan september och december 2010, men vilken säsong! Ja och vilken serie! Då nyheten om att FX valt att lägga ned serien nådde mig blev jag helt bedrövad. Visserligen kan jag förstå FX då tittarsiffrorna verkligen inte var något att skryta med. FX brukar oftast vara mycket toleranta och inte kräva så pass hårda tittarstormar, men "Terriers" tittarsiffror var så pass blygsamma att inte ens FX kunde förmå sig att tända lampan för en andra säsong. Riktigt tråkigt och ett stort "Buuuu!" till den amerikanska svikande publiken. Serien har dock upptäckts av många efter dess sändning och den har sannerligen lovordats. Kanske var det helt enkelt dålig tajming då den väl debuterade? Förmodligen, men det är likväl för jäkla beklagligt. Jag hoppas innerligt att någon får för sig att plocka upp denna, damma av den och låta den briljera i några säsonger till, snälla, bring it back!

"Deadwood" (HBO)

Självklart måste jag ha med "Deadwood" (2004). Den, med sina tre överj-vligt fantastiska säsonger, är liksom självskriven. Jag vet att jag tjatat i denna hundratusenmiljoner gånger förr, men är det någon serie som förtjänar en pånyttfödelse så är det f-n i mej "Deadwood". Må det stå ristat i sten! Halleluja! Okej, jag ska lugna mig. Faktum är dock att serien har precis allt som talar för en comeback; ett öppet slut (som ändå är godtagbart så se för fasen ändå serien ifall ni inte gjort det), mängder med historier och karaktärer som är sprängfyllda med potential, den hade höga tittarsiffror och var populär samt att en fjärde säsong redan var skriven. Dessa faktorer om några talar för en välförtjänt pånyttfödelse, starta en insamling, jag tömmer allt jag har över den. Men om den nu hade alla dessa faktorer som talade för den, varför lades den då ned? Ja det var samma visa här som med HBO:s "Rome"; serien blev alldeles för dyr att producera. Hade dock "Deadwood" gjorts idag kanske det hade sett annorlunda ut, numer lever vi ju i en tid där det verkligen skjuts in cash i TV-serier (på tiden). Bring it back, c-cksuckers!

Detta var alltså några förslag på TV-seriecomebacks från min sida, nu vill jag dock höra era egna förslag. Istället för att jag här och nu sätter mig och skriver en massa bubblare så får istället ni där ute fylla i bubblarna. Bring it on, bubbla på!

| 5 juni 2014 21:01 |