Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 februari 2015 | 20:00

5 TV-serier jag tror blir kortlivade

Patrik Jonsson spekulerar kring vilka av vårens premiärer som inte överlever mer än en säsong.
God afton där ute i februarikvällen, snart är det mars! Vilket alltså betyder att vi snart är halvvägs in i årets vår-TV-säsong. Årets vårsäsong har hittills varit avsevärt mycket lugnare (svagare) än fjolårets som var mer eller mindre magisk. Ikväll ska jag därför ge mig på fem serier jag knappast tror kommer att förändra läget till det bättre.

Vad jag snackar om här är alltså några vårdebuterande TV-serier som har allt annat än imponerat på mig. Att dock sitta här och grunda på endast min egna smak kan givetvis anses vara mycket korkat, men så är ju jag inte speciellt smart heller. Nej men allvarligt talat, vissa av dessa serier tycker jag mycket riktigt inte något vidare om, medan jag faktiskt inte har sett några av dem. Att tippa nedläggningar kräver självklart mer än bara ens personliga smak. Jag har därför även tagit del av både tittarsiffror och kritikerrecensioner. Ett par av serierna har dock ännu inte hunnit debuterat. Vad det gäller just dessa går jag alltså helt på min magkänsla, vilda chansningar helt enkelt. 

Efter en bunt års flitigt serieknarkande borde jag dock ha skaffat mig hyggligt med känsla för vad som brukar fungera och inte. Med detta sagt hoppas jag att jag åtminstone får tre rätt i slutändan, men gärna samtliga så klart!

"12 Monkeys" (Syfy)
Den här serien tyckte jag faktiskt började helt okej, inte fantastiskt likt Terry Gilliams oefterhärmliga version från 1995, men ändå godkänt. Åtminstone bättre än vad jag trodde på förhand. Säg dock den lycka som varar ty endast efter några ytterligare avsnitt tappade serien all sans och god smak. Tidsresor i all ära, men då man reser i tid och otid en 15-20 gånger per avsnitt tröttnar man och orkar helt enkelt inte bry sig något mer. Less is more. Syfy har återigen klantat till det. Jag verkar inte vara ensam om att tycka detta då tittarsiffrorna dalat för varje avsnitt som gått. Från stadiga 1,35 miljoner (det är stadigt för att vara Syfy) till nuvarande knappt 600 000. Ungefär hälften väljer alltså numer att stanna i nutiden och zappa till något annat.

"The Odd Couple" (CBS)
På 60-talet var detta en succépjäs på Broadway (1965) och en succéfilm (1968). På 70-talet en extremt framgångsrik TV-serie (1975) och på 80-talet ytterligare en mycket framgångsrik TV-serie (1982). Vad CBS pysslar med vet jag inte riktigt men uppenbart är att de seriöst tror att de ska kunna upprepa samma succé ännu en gång nu på 2010-talet... suck. Det kanske, mycket mycket kanske, de skulle kunna göra. Ja om det inte vore för att de använder sig av exakt samma skämt som på 70-talet. Vi skrattar inte åt samma saker nu som då, visst det finns undantag, men denna serie kändes så förlegad och framförallt lat att jag bara ville kväva mig själv med soffkudden. Detta lär bli ännu en spik i kistan för vännen Matthew Perry. Nu är CBS inte min favoritkanal, men detta kan väl ändå inte slå stort ens hos deras publik? Nej, jag chansar på att det absolut inte gör det. Hemska tanke.

"Backstrom" (Fox)
Det var ju inte direkt så här jag vill se Backstrom (inget ont om Rainn Wilson) men detta blev bara fel, fel, fel och fel. Jag hade dock mina aningar. Fox är inte rätt kanal för detta och skaparen Hart Hanson har jag inte mycket till övers för. Fox har dessutom försökt sig på detta koncept flera gånger tidigare och misslyckats, senast var i fjol med snarlika "Rake". Nu kan det visserligen hända att TV-publiken tar "Backstrom" till sina hjärtan innan det är färdigt, dock så skvallrar tittarsiffrorna om något helt annat. Serien har nämligen tappat från cirka 8 miljoner tittare till cirka 4 miljoner och detta på endast fem sända avsnitt. Ännu en halvering. Kritikerkåren är heller inte särskilt nådig. På Rottentomatoes innehar serien en rating på blotta 34% (baserade på hela 38 kritikerrecensioner) och på metacritic har den en blygsam poäng på 51 (baserade på 30 kritikerrecensioner). Nej, denna blir nog inte långlivad inte.

"CSI: Cyber" (CBS)
Japp, CBS igen och CSI igen. Nu har den här serien inte haft premiär ännu (4/3) så här drar jag alltså till med en chansning. CBS har redan lagt ned "CSI: Miami" och "CSI: NY", just på grund av svikande tittarsiffror. Moderserien "CSI" blev denna omgång nedkortad från 24 avsnitt till 18 avsnitt. Vet CBS någonting inte jag vet? Jag kan nämligen inte alls förstå detta draget. Deras "NCIS" spin-offs går visserligen bra, men "CSI"-delen har lidit den senare tiden och någon cyberversion har jag ytterst svårt att tänka mig ska lyfta denna gamla ko. Nej det här känns bara tröttsamt och ointressant, Patricia Arquette förtjänar förresten någonting mycket bättre. Detta måste vara en rejäl chansning från CBS:s sida, visst kan den gå hem. Jag väljer dock att, redan så här lite på förhand, sträcka ut en stor fet tumme ned. Kalla mig fördomsfull, men jag måste gå på magkänslan här!

"Battle Creek" (CBS)
Återigen CBS, det blev mycket från CBS här känner jag, men nu är det så. Återigen också en chansning från min sida då även denna inte ännu haft sin premiär ännu (1/3). Detta är nog också den serie jag är mest osäker på hur ska tas emot. Detta kan mycket väl bli en stor succé, CBS:s publik brukar uppskatta sådana här buddycop-serier, men det är något som säger mig att den snabbt kommer att falla i glömska. Det är bra skådisar (Winters & Duhamel) och skaparen Vince Gilligan ("Breaking Bad") är knappast någon duvunge i sammanhanget. Men kanske är det också just därför som serien eventuellt kommer att tappa tittare? Ja jag tror helt enkelt att folk väntar sig på tok för mycket då det finns sådana här pass starka namn bakom den. Jag menar Bryan Singer står dessutom som regissör av piloten, bara en sådan sak. Nu är dock CBS ingen kabelkanal, de som väntar sig en serie av samma kaliber som "Breaking Bad" kommer att bli besvikna, det är jag övetygad om. Jag är dessvärre också övertygad om att det är rätt många som förväntar sig just detta också, därför tror jag den slutligen floppar. Möjligt att den får en andra säsong, men inte mer. Som sagt, den den största chansningen här, tiden får avgöra ifall jag får rätt!

Detta var mina förslag på eventuella nedläggningar denna vår, vad tror ni själva? Håller ni med mig om dessa eller har ni kanske helt andra kandidater? Droppa gärna några kommentarer här nedan!
| 26 februari 2015 20:00 |