Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 juni 2015 | 18:00

5 tv-serier jag inte vill se återupplivade

Vi lever i återandvändningens tider och sådant kan naturligtvis vara bra ifall vi snackar om att panta flaskor, sopsortera och så vidare. Då det gäller tv-serier och film vet jag dock inte ifall jag är lika positivt inställt, knappast.
I tv-världen finns många sätt man kan återanvända gammal skåpmat. Man kan göra tv-serieversioner av gamla filmer, ibland tycker jag det inte funkar alls ("Bates Motel & "12 Monkeys") och ibland funkar det riktigt bra ("Fargo"). Sedan kan man så klart göra tvättäkta remakes, det som jag nog avskyr mest av allt. Oinspirerade karbonkopior utan själ, hjärta och sans där endast titeln är det som ska locka tittare. Ja och så har vi just det här temat jag tänker snubbla in på ikväll; återupplivningar. Är inte det samma sak som remakes då? Nja, alltså är här snackar vi oftast om tv-serier som får en fortsättning, som sagt, som får en slags återupplivning efter flera (ibland massor av) år i vila. 

Just detta fenomen har på senare tid blivit tämligen populärt, detta går ej att förneka då man tar sig en titt på utbudet. Till exempel gjorde Fox det med "24" och TNT det med "Dallas" och sedan tog det inte lång tid förrän vi fick höra att NBC minsann tänker återuppliva "Heroes". Efter detta följde både "Twin Peaks" och "X-Files". Senast (tror jag) var det Fox som kom med nyheten om en fortsättning på "Prison Break", en serie jag väldigt gärna haft med på denna lista men nu är det försent, nu ska skadan sättas i produktion.

Nu menar jag dock inte att alla dessa återupplivningar är av ondo, fortsättningen av "24" var bra och man kan ju åtminstone hoppas att både "Heroes", "Twin Peaks" och "X-Files" levererar, även om jag minst sagt har mina tvivel. "Prison Break" däremot, det tror jag inte ett jota på, inte som de körde den serien i botten mot slutet. Det är liksom färdigberättat där för min del, inte en kryptisk fängelserymning till, jag orkar inte det. Ja och vad skulle sannolikheten vara att de skulle åka in och rymma igen? Den sannolikheten var förresten som bortblåst redan efter den första, möjligtvis andra säsongen. Men men, en fortsättning får vi hur än mycket jag sitter och gnäller här.

Alla dessa pånyttfödelser har dock gjort mig lite orolig här, vilka blir nästa offer, ja och vart går gränsen? Här följer fem serier där då åtminstone jag drar gränsen:

"Falcon Crest" & "Dynastin"
Vi börjar med en dubbel, med andra ord skulle det bli dubbeltrubbel ifall de satte igång dessa två gamla reliker igen. "Falcon Crest" har det förresten redan ryktats om en längre tid att ska få en fortsättning, bevare mig väl. Jag tror f-n i mig att jag någonstans läst samma sak om "Dynasty". Det skulle alltså inte förvåna mig ifall vi snart får se dessa tu i tablåerna igen. Kunde de återuppliva "Dallas" (om än kortvarigt i endast två säsonger) så varför inte "Falcon Crest" och "Dynasty"? Självklart tänker de, networksen, på detta viset tyvärr. Själv tycker jag det bara låter långsökt och ointressant, en del av de betydande skådisarna är numer döda medan andra är jättejättegamla. Nä, låt dessa hederliga gamla såpor vila i frid, jag tror knappast de skulle bli några succéer idag i vilket fall. Däremot skulle de smutsa ned minnet av dem och lämna en bitter eftersmak. Korksmak känns passande.

"Magnum P.I."
Det finns självklart mängder med aspiranter i deckarträsket att återuppliva, varför jag drar upp just gamle Magnum beror främst på två orsaker. För det första är detta min favoritdeckare, jag vill helt sonika inte att de ska slaska och tramsa sönder den. För det andra har det ju i en längre tid varit snack om att göra en filmversion av tv-serien. Tom Selleck själv har visserligen sagt att han gärna skulle ställa upp och åtminstone det vore ju trevligt. Filmbolagen har dock haft andra planer, de vill så klart hellre se en yngre hawaiiskjortsbeklädd förmåga ta över och där liksom tappar de mig på fläcken. Från en filmversion till en återfödelse på tv är steget inte långt och resonerar de lika på networksen som på filmbolagen är det klart jag blir orolig. Ännu så länge vilar dock "Magnum P.I." i frid och jag hoppas det håller åtminstone så länge jag lever.

"The Sopranos"
Nu är detta förvisso en kabelserie och det är faktiskt, då man tänker efter, endast networksen som pysslar med återupplivningar. Jag tror inte en kabalkanal ens har gjort en remake? Nä, återvinning hör ännu så länge, tack och lov, networksen till. De är ju mer som de stora filmbolagen som håller sig till trender och lätta genvägar. Jag valde dock ändå att ta upp "The Sopranos", varför? Jo därför det hade varit en disaster utan dess like! Icke röra! Tänk er själva någon långsökt produktion där vi nu istället skulle få följa Tony Sopranos son A.J. och hans familj. Där naturligtvis A.J. skulle hämnas sin mördade far, ja för så skulle de naturligtvis förklara Tonys frånvaro i och med Gandolfinis tragiska bortgång. Nej usch, hemska tanke, nästan så jag vill gå och tvätta mig nu. Som sagt, icke, aldrig någonsin, röra! Detta är ett mästerverk.

"Familjen Macahan"
Nu var det bra många år sedan vi fick följa familjen Macahan och deras i öde i en tv-serie som, tillsammans med "Deadwood", jag tycker är den bästa serien i genren någonsin. Trots att det nu som sagt var en tid sedan den sändes, skulle detta faktum hindra någon återvinningspilsk kanal att börja fundera i pånyttfödelsetankar kring just denna? Nej tyvärr inte, glöm inte att det var hela 25 år sedan "Twin Peaks" sändes och den ska ju, som ni förmodligen alla redan vet, snart ut på marknaden igen...Ingenting är dessvärre längre heligt mina vänner. Jag hoppas dock att det finns de makter som insisterar på att åtminstone "Macahans" är alltför heligt att börja jiddra med igen. Låt Zeb (James Arness) och "Macahans" vila ifrid, jag ber er. Tack på förhand.

"Lost"
Jamen självklart sitter jag här och är jätteorolig över att de ska börja gräva i "Lost" igen. Jag menar, enligt mig (och jag antar att många håller med) fanns det fyra riktigt stora följetångsserier på networksen vilka föddes och sändes under 00-talet. Det var "24", "Heroes", "Prison Break" och just "Lost". Fyra enorma succéer som folk kommer att minnas och snacka om in years to come. "Lost" var dessutom och förmodligen den allra största av dem. Tre, jag upprepar, TRE av dessa fyra har eller ska få pånyttfödelser, fortsättningar eller whatever you want to call it. Panik. "Lost" svävar i livsfara här, tro mig. Nu gillade jag, som jag tidigare nämnde, fortsättningen av "24" och jag tror även en fortsättning av "Heroes" skulle funka. "Prison Break"? Not so much. Men "Lost"?! Nej, nej, nej och åter nej, låt den vara. Tyvärr tror jag dock det bara är en tidsfråga innan vi får läsa om pånyttfödelsen av "Lost". Jag avslutar med att vräka ur mig den klassiska frasen; "Kom ihåg var ni läste det först", så pass säker är jag, tyvärr.

Vad tycker och anser ni själva om alla dessa pånyttfödelser, kan till exempel "Twin Peaks" och "Prison Break" leverara återigen? Vad tyckte ni om fortsättningarna av "Dallas" och "24"? Håller ni med mig om mina skräckexempel eller tycker ni helt tvärtom? Ja och kanske viktigast av allt; kom gärna med egna förslag på tv-serier ni absolut inte tycker de ska återföda! Kommentera nedan.
| 18 juni 2015 18:00 |