Serie

Skribent

Patrik Jonsson

13 februari 2014 | 21:01

5 TV-karaktärer som förtjänar en spinoff

I en tid där det även i TV-världen sannerligen väller in remakes, reboots, adaptioner och just spin-offs över oss, tänkte jag denna vecka ta en titt på några karaktärer som verkligen förtjänar en.

Ni som känner mig vid det här laget vet nog att jag egentligen inte ivrar eller hurrar över sådant här överhuvudtaget, tvärtom så föredrar jag nya, vågade och originella idéer. Detta gäller sett till både TV-serier och film. TV-serievärlden var tidigare hyggligt befriade från till exempel reboots samt remakes och vad det gäller spinoffs har de åtminstone varit rätt begränsade. Under året som nyss passerade exploderade dock detta fenomen fullständigt där den ena kanalen efter den andra satsade på dessa (potentiella) kassakor. Har det inte handlat om spinoffs på serier och dess karaktärer så har det handlat om spinoffs på framgångsrika filmer. Hårdast "drabbade" är de markbundna kanalerna, men även en del av betalkanalerna, ja våra ack så kära kabelkanaler, lyckades inte denna gång att helt motstå frestelsens tempel.

Allra värst är det hos kabelkanalen AMC vilka inte nöjer sig med att göra en spinoff på en av sina mest framgångsrika serier, utan av två då båda deras flaggskepp "Breaking Bad" och "The Walking Dead" inom kort ska "äras" med sidohistorier i hopp om att hålla alla de tidigare vunna framgångarna levande. Rätt tänkt? Nja, snarare safe och tråkigt, jag gillar inte den här trenden. Risken är att den kväver nyskapandet, ett nyskapandet jag under många långa år har hedrat just TV-branschen för, detta finner jag självklart något oroväckande. Nu finns det givetvis lyckade spinoffs; "Boston Legal" "Frasier", "CSI New York", "Major Crimes" och "Law & Order: SVU" är ju ett par exempel, vissa av dessa slår till och med sin ursprungsserie. Sedan måste jag väl även nämna "Familjen Macahan" som faktiskt också var en spinoff då det begav sig, dock på en TV-film.

Men även ifall det nu faktiskt finns en handfull med lyckade spinoffs tycker jag det inte passar sig att springa runt i en ring och jubla över dessa få då deras motsvarighet, de misslyckade, fyller flera kvarter av lagerbyggnader. Vem vill inte glömma serier som; "The Lone Gunmen", "Baywatch Nights", "Joey", "AfterMASH", "The GIRL from U.N.C.L.E.", "The Finder" ,"That 80:s Show" eller "The Tortellis" och då var detta max fem procent av alla misslyckanden. Jag skulle vilja påstå att det går på sin höjd en bra spinoff på tio, eller kanske till och med på tjugo. Detta är som sagt oroväckande och knappast en trend jag brinner för.

Förra året utannonserades spin-offs till "NCIS", "The Vampire Diaries", "24", "Once Upon A Time", "Breaking Bad", "The Walking Dead", "Chicago Fire" samt "Luther" och det talades dessutom om serier som "Merlin", "Spartacus" och "Modern Family". Förutom att jag förmodligen glömt att nämna ett hundratal till så får vi även komma ihåg att serier (planerade eller redan släppta) som "Agents of S.H.I.E.L.D.", "Fargo", "Roots", "Charmed", "Gotham" och "The Hulk" också mer eller mindre är spinoffs, sedan ifall de väljer att kalla dem reboots eller att de baseras på filmer tycker jag att är mindre viktigt. Min poäng är att det börjar bli för mycket, på tok för mycket. Jag hoppas verkligen att kabelkanalerna kan hålla sig utanför detta så mycket som möjligt, visst, de har redan smittats, men ännu så länge är det ett kontrollerbart virus hos dessa. Sedan ska väl det erkännas att jag faktiskt ser fram mot ett fåtal av dessa serier också, men då gäller det främst kabelkanalernas produktioner.

Nu kan det självklart ses som dubbelmoral att jag sitter här och nämner några karaktärer som jag skulle vilja se att fick en spinoff. Detta gäller dock endast ifall jag blev tvungen att välja, jag tycker nämligen att det finns gott om bra mycket intressantare karaktärer att göra spinoffs på än de som kanalerna själva har valt att fokusera på.

Jessica (Christine Woods i "Hello Ladies")

Helt klart en riktigt rolig karaktär och även ifall parhästen Stephen Merchants Stuart är minst lika rolig så tror jag faktiskt att Jessica skulle kunna stå sig rätt stark i en egen serie. Hon är definitivt minst lika intressant och pinsam, dessutom är det alltid lika uppskattat att se en kvinnlig komiker som inte flamsar runt alldeles för mycket. Jag tror på Jessica. Dessutom har ju HBO nu dessvärre beslutat att lägga ned charmiga "Hello Ladies", så varför inte helt enkelt ge Jessica en egen serie?

Richard Harrow (Jack Huston i "Boardwalk Empire")

Denne smått vanställde yrkesmördare tillika livvakt sprungen från det första världskriget där han var stationerad som prickskytt vore verkligen en karaktär jag skulle vilja veta mer om. Låt gärna historien utspela sig under just världskriget, detta behöver nödvändigtvis inte bli en gangsterserie. Jack Huston är en riktigt bra skådespelare så jag tror inte att han skulle ha några problem som helst med att axla en egen serie, allt som behövs är några riktigt skickliga manusförfattare.

Boyd Crowder (Walton Goggins i "Justified")

Denne karaktär har jag faktiskt under en lång tid sett framför mig i en egen serie, Crowder är en karaktär som riktigt sprudlar av liv, det känns som att det finns massor och då menar jag verkligen massor, att berätta kring denne herre. Även under serien "Justifieds" gång har man fått se olika personligheter krypa fram ur honom och det vore sannerligen ett rent nöje att få se honom utvecklas ännu mer i en egen produktion. Dessutom tycker jag att det är på tiden att Goggins får en egen serie, karln är ju briljant!

Mickey Donovan (Jon Voight i "Ray Donovan")

Aaah, underbare Mickey Donovan och självklart minst lika underbare Jon Voight! Egentligen spelar upplägget ingen roll för mig då det gäller den här karaktären, så länge de behåller hans helt underbara och störtsköna stil, för att inte tala om hans giftiga vokabulär. I seriens början blir Mickey släppt från fängelset och där har vi en idé då, låt oss få gotta oss i den tid då han satt i finkan. Är helt övertygad om att detta skulle bli helt jäkla fantastiskt! Tveklöst en av denna tids skönaste karaktärer.

Madame Delphine Lalaurie (Kathy Bates i "American Horror Story: Coven")

Oj, hur förklarar man storheten i den här karaktären med endast några fåtal rader till sitt förfogande? För det första var Kathy Bates (som vanligt) helt lysande och gav verkligen karaktären allt det liv som den krävde och förtjänade. Äntligen fick man se Bates spela evil igen. Lalaurie baserades dessutom på den en verkliga människan med samma namn. En societsdam tillika sadist och massmördare (1775-1842) som nog får anses som en av de grymmaste människorna i historien och just detta gör ju det hela än mer intressant och skrämmande. Jag skulle helt enkelt vilja se att serien utspelar sig i början av 1800-talet där vi sedermera får följa Lalauries liv och öde. Detta lär naturligtvis inte bli någon lättsam serie, men däremot fruktansvärt intressant och känsloväckande. Klart jag vill veta mer om Lalauire! Ja och att Bates ska spela henne även i denna är en självklarhet!

Detta var några förslag på karaktärer från min sida, men vilken (eller vilka) karaktär skulle ni vilja se att fick sig en spinoff? Kommentera gärna nedan!

| 13 februari 2014 21:01 |