LISTA

Skribent

Anna Thunman Sköld

9 november 2014 | 12:00

5 stora skillnader mellan "Game of Thrones"-serien och böckerna

Det finns givetvis en hel massa fler olikheter, men dessa fem har MovieZine valt ut. Fyll gärna på med egna exempel!
Här är 5 saker som TV-serien ändrat på. Vänligen observera att texten innehåller *spoilers* om de fyra säsonger av "Game of Thrones" som gått och om böckerna.

1. Åldrarna på Stark-, Lannister-barnen och Daenerys


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I första boken, "Kampen om järntronen", presenteras Robb Stark och Jon Snow som 14 år, Sansa är 11, Arya 9, Bran är 7 och Daenerys 13. Tommen Lannister 7 år, Joffrey runt 13. I TV-serien har de alla fått påslag med i medeltal 5 år för att det ska passa bättre in med den ofta sexuellt laddade intrigen och våldsamheterna. 

2. Sexuellt samtycke blir våldtäkt


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vid två tillfällen har TV-serien gjort våldtäktsliknande scener av det böckerna beskrivit som ömsesidig njutning.  

I pilotavsnittet bestiger Khal Drago sin unga brud Daenerys och "tar det som är hans". I boken ("Kampen om järntronen") är det tvärtom den 13-åriga Daenerys som tar initiativet och Khal Drogo som ömsint lär henne allt om vuxenkramandets ljuva konst. 

I fjärde säsongen tvingar sig Jaime Lannister sig på sin sörjande syster Cersei och genomför ett samlag intill kroppen av deras döde son Joffrey. I bokversionen ("Svärdets makt") får Cersei fram ett svagt "nej" när de börjar hångla men sen är hon i högsta grad med på noterna. Tydligen var TV-produktionen ute efter något mer "tvetydigt" än ren våldtäkt, dock att TV-publiken tyckte annorlunda. 

3. Ingen Lady Stoneheart (än så länge)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I "Svärdets makt", den tredje delen i bokserien, får Lady Catelyn Stark halsen avskuren under bröllopsfesten "Red Wedding", precis som i TV-serien (avsnitt 9, säsong 3). Men i boken väcks sedan Catelyn till liv igen av Lord Beric Dondarrion -  en själv flerfaldigt återupplivad krigare -  och tar sig namnet Lady Stoneheart (Stenhjärta). Lady Stoneheart är en stum och grym hämnare med siktet helt inställt på att döda alla hon anser ha förrått henne och hennes familj.

Hon förväntades av fansen att dyka upp i TV-serien under fjärde säsongen men så blev det icke. Michelle Fairley, som spelade rollen, sa i en intervju med Entertainment Weekly att hennes rollfigur var död och att "man kan inte hålla sig till böckerna till 100 procent". Men samtidigt har TV-skaparna David Benioff och Dan Weiss varit osedvanligt tysta i ärendet och att Catelyn som rollfigur är död, kan tolkas som att ja, Catelyn är död men Lady Stoneheart kan ju fortfarande dyka upp. 

Man ska aldrig säga aldrig. 


4. Hur The Hound dör


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I "Svärdets makt" blir The Hound svårt skadad i en strid mellan honom och två av hans brors män. Trots att Arya lägger om hans sår blir de infekterade och när han blir alltför svag för att vakta på henne flyr hon. Han ber henne att döda honom först, men hon förvägrar honom den nåden. 

I TV-serien är det istället Brienne of Tarth som blir hans baneman när hon och hennes följeslagare Podrick råkar på Arya och Hound i fjärde säsongens sista avsnitt. Brienne vill rädda Arya vilket får henne att ge sig på The Hound. Hon lämnar honom dödligt sårad efter en långdragen fajt och ropar på Arya, men Arya gömmer sig, hon vill inte bli räddad. Istället går Arya till The Hound där han ligger döende och när han försöker få henne att ge honom nådastöten vägrar hon, istället tar hon hans pengar och går därifrån med hans ord ringande i öronen: "döda mig!".

5. Jon Snow knows SOMETHING


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I både böckerna och i TV-serien sa Ygritte ständigt "You know nothing, Jon Snow". Men en sak fick han veta i senaste säsongen som är verkligt ögonbrynshöjande: att hans halvbror Bran fortfarande lever. Sam träffade Bran, Hodor och de andra i hans sällskap när han och Gilly var på flykt, på väg till Castle Black, i finalavsnittet av tredje säsongen. I fjärde avsnittet av fjärde säsongen ("Oathkeeper" som för övrigt är fullt av TV-unika inslag) berättar Sam för Jon om mötet med Bran (och lillebror Rickon) fast han lovat Bran att hålla snattran.

I böckerna håller Sam sitt ord till Bran. Där tror Jon fortfarande att hans halvbröder är döda. 

Vilka skillnader har fått pulsen att höjas hos er? Avsaknaden av Coldhands?  Strong Belwas? Jorjens död? White Walkers bebisoffer? Ge era egna förslag i kommentarsfältet! 
| 9 november 2014 12:00 |