Spel

Skribent

Anders Eklöf

30 augusti 2023 | 20:00

Rymdäventyr, cyberpunk och ultravåld: 5 tunga spel släpps i september

Blodigt ultravåld i "Mortal Kombat 1", episka rymdäventyr i "Starfield" och en mörk tolkning av berättelsen om dockan Pinocchio i "Lies of P" väntar i september.
Spelhösten ser minst sagt ut att bli rejält fullspäckad med nästan för många stora titlar om en vill hinna med att spela allt.
 
September är inget undantag, med ett av årets största spelsläpp i form av Bethesdas ambitiösa rymdrollspel "Starfield". Här är de fem hetaste spelen som släpps under september 2023.
 

"Baldur's Gate 3" (PS5)

 
 
Efter att ha släppts på PC i augusti och mer eller mindre fullkomligt charmat spelvärlden (5 av 5 hos MovieZine) med sitt öppna rollspelande, välskrivna karaktärer och ett djupt stridssystem släpps "Baldur's Gate 3" äntligen på Playstation 5.
 
I ett äventyr som utspelar sig i "Dungeons & Dragons"-universumet får vi följa ett gäng karaktärer som alla har infekterats av interdimensionella bläckfiskar, är det upp till dig att hitta ett botemedel och samtidigt rädda världen.
 
Här väntar naket, många timmar dialog och en riktigt spännande berättelse. Spelet kommer även till Xbox-konsoler i framtiden, men dessvärre finns ännu inget datum.
 
Format: Playstation 5 (ute på PC)
Släpps: 6 september
 

"Starfield"

 
 
Efter år av väntan är Bethesda Game Studios ("The Elder Scrolls V: Skyrim", "Fallout 4") tillbaka med ett nytt massivt rollspel i form av "Starfield".
 
Spelet utspelar sig flera hundra år framåt i tiden, där mänskligheten har gett sig ut i och koloniserat rymden. Handlingen tar vid 20 år efter ett stort krig mellan de två stora grupperna United Colonies och Freestar Collective, där du spelar som en medlem i utforskarorganisationen Constellation.
 
Spelets producent Todd Howard har lovat över 1000 planeter att utforska och att äventyret faktiskt inte börjar på allvar förrän efter att du har klarat kampanjen.
 
Format: PC, Xbox Series X/S)
Datum: 6 september
 

"Lies of P"

 
 
Är "Armored Core VI" inte riktigt din grej, men du suktar samtidigt efter ett mörkt och utmanande äventyr? Då kan "Lies of P" vara ett alternativ, som onekligen verkar inspirerat av bland annat "Bloodborne".
 
I en mörk tolkning av boken "The Adventures of Pinocchio" av Carlo Collodi får vi spela som dockan (eller roboten?) som vaknar upp i den staden Krat som fullkomligt badar i kaos och galenskap. Du måste hitta din skapare Geppetto och stoppa ondskan som härjar på gatorna, i hopp om att bli en riktig pojke.
 
Förutom att utmanande strider väntar har även Pinocchio en mekanisk arm som kan utrustas med änterhakar och mängder av andra prylar. Dessutom får du även göra val under berättelsens gång, som leder till tre olika slut.
 
Format: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
Datum: 19 september
 

"Mortal Kombat 1"

 
 
Efter flera våldsamma spel är NetherRealm Studios tillbaka med "Mortal Kombat 1", som namnet antyder är något av en nystart där klassiska karaktärer som Scorpion, Liu Kang och Mileena dyker upp för att ta tillbaka fightingspelsserien till sina blodiga rötter.
 
I trailer att döma verkar det minst sagt blodigare än någonsin, med oerhört brutala fatalities som hade fått moralpredikanterna på 90-talet att både svimma och kräkas av avsky. Spelet har även ett system kallat "Kameo Fighters", där klassiska versioner av kämpar som Kano, Sonya Blade och Jax kan hjälpa dig under striderna.
 
I vanlig ordning dyker även våldsamma karaktärer från film- och tv-världen upp – den här gången i form av Homelander från "The Boys", Peacemaker från "The Suicide Squad" och Omni-Man från "Invincible" i ett nedladdningsbart paket. Dessutom dyker självaste Jean-Claude Van Damme upp som Johnny Cage, som karaktären inspirerades av i det första spelet från 1992.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, Switch, PC
Datum: 19 september (early access den 15 september)
 

"Cyberpunk 2077: Phantom Liberty"

 
 
Trots att lanseringen av det efterlängtade spelet av "The Witcher"-studion CD Project Red gick riktigt uselt med mängder av buggar, en hel del låga betyg och besvikna spelare har "Cyberpunk 2077" fått lite av en revansch efter många uppdateringar och sänkta förväntningar.
 
Nu släpps den stora expansionen "Cyberpunk 2077: Phantom Liberty", där du återigen får spela som den cybermanipulerade legosoldaten V och ge dig ut på ett spännande uppdrag för att rädda presidenten. I det nya distrikten Dogtown gäller det att bilda nya allianser och skaffa nya fiender, med mängder av nya funktioner.
 
Dessutom får vi se självaste Idris Elba ("The Suicide Squad", "Luther") som den hårdhudade agenten Solomon Reed.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S PC)
Datum: 26 september
 
Vad ser du fram emot att spela i september?
| 30 augusti 2023 20:00 |