Spel

Skribent

Anders Eklöf

2 december 2023 | 16:00

5 spel som släpps i december – "Avatar", Disney och Batman

Årets sista månad bjuder på Läderlappen i bärbart format, Disney-skoj och "Avatar".
Årets sista månad bjuder kanske inte på överdrivet stora titlar – förutom svenskutvecklade "Avatar: Frontiers of Pandora". Det kanske är tur, med tanke på hur många fullträffar som har släppts under 2023. Nu har vi tid att beta av allt som man missat under året...
 
Här är de fem mest lovande spelen som släpps i december 2023.
 

"Batman: Arkham Trilogy"

 
 
För över 10 år sedan släpptes ett spel som många fortfarande anser vara det bästa superhjältespelet genom tiderna – "Batman: Arkham Asylum" av Rocksteady Studios.
 
Nu släpps en samling med spelen "Batman: Arkham Asylum", "Batman: Arkham City" och "Batman: Arkham Knight" till Nintendo Switch, så att vi får chansen att slå bovar och superskurkar på käften bärbart.
 
Här får vi möta klassiska Batman-skurkar som Jokern (med röst av Mark Hamill), Scarecrow, Poison Ivy och fler i tre spännande berättelser som låter dig utforska psykhemmet Arkham Asylum till hela Gotham City. Här ingår allt DLC, inklusive en ny dräkt baserad på Robert Pattinson i "The Batman".
 
Format: Switch
Släpps: 1 december
 

"SteamWorld Build"

 
 
Efter "SteamWorld Dig" från 2013 har svenska Image & Form Games utforskat sin postapokalyptiska robotvärld i allt från strategi till kortbaserade rollspel, men nu är det dags för stadsbygge i "SteamWorld Build".
 
Här får vi utforska den döende planeten Astrid (fniss) i hopp om att hitta gammal ovärderlig rymdteknik. Det häller att hålla kolla på dina tillgångar som vatten och energi, samt hålla koll på att alla robotinvånare mår bra och gör det de ska.
 
Spelet har fått skapligt fint omdöme och har ett samlat betyg på 74 av 100 på sajten Metacritic, där flera kritiker beskriver det som en kul och polerad stadsbyggarsimulator med massor av charm.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, PC
Släpps: 1 december
 

"Disney Dreamlight Valley"

 
 
"Disney Dreamlight Valley" släpptes redan i så kallad early access i slutet av förra året, men nu lanseras det officiellt tillsammans med expansionen "A Rift in Time".
 
Spelet beskrivs som ett "life-sim adventure" som är inspirerat av "Animal Crossing" och "The Sims" - där du bland annat får fiska med Långben, laga mat med Remy från "Ratatouille" och prova klänningar med prinsessor i en värld som täcks av ett mörker.
 
"A Rift in Time" är en expansion du måste betala extra för, som bjuder på ett nytt område kallat Eternity Isle där skurken Jafar från Disney-klassikern "Aladdin" har härjat loss. Dessutom får du träffa andra bekanta ansikten som Rapunzel från "Trassel" och Gaston från "Skönheten och Odjuret".
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, PC
Släpps: 5 december
 

"Avatar: Frontiers of Pandora"

 
 
Snart är det dags att utforska planeten Pandora från James Camerons science fiction-universum i "Avatar: Frontiers of Pandora", som utvecklas av svenska Massive Entertainment.
 
Spelet är fristående från filmerna och låter dig spela som en na'vi som kidnappades i ung ålder av mänskliga soldater. 15 år senare vaknar du upp i en övergiven anläggning i de västra delarna av Pandora, så det är upp till dig att utforska området och kämpa tillbaka mot dina tillfångatagare.
 
I en intervju med MovieZine berättar spelets regissör att det är ett spel som både hyllar filmerna och gör något nytt med världen.
 
- Vår berättelse handlar om komplexa ämnen och avser att ge spelaren en chans att återta sina egna na'vi-rötter, i kamp mot destruktiva krafter som hotar Pandoras värld.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 7 december
 
 

"The Day Before"

 
 
Redan för två år sedan skrev vi om det ambitiösa spelet "The Day Before", som låter dig och andra spelare utforska ett postapokalyptiskt USA i kampen mot zombier och andra överlevare.
 
Spelet ser helt klart ut att vara inspirerat av både "The Last of Us" och "The Division", men på grund av förseningar och bristfällig marknadsföring har många spelare anat oråd och kallar det överambitiöst.
 
Vi får helt enkelt se om det visar sig bli nästa stora grej, eller om det blir ett bortglömt spel.
 
Format: PC (tidig åtkomst)
Släpps: 7 december
 
Vad ska du spela i december?
| 2 december 2023 16:00 |