SPEL

Skribent

David Grundström

17 juli 2017 | 20:00

5 spel som påminner om "Game of Thrones"

"Game of Thrones" är äntligen igång igen. Moviezines spelskribent David Grundström listar fem spel som kan hjälpa dig att döda tiden mellan avsnitten!
Den näst sista säsongen av “Game of Thrones” har äntligen startat igen. Men det kan vara långt mellan måndagarna så hur gör du för att maximera intaget av politiska maktspel i feodala fantasy-världar? Du fyller ut dötiden med tv-spel såklart!
 
Här är en ihopknåpad lista på fem spel som på ett eller annat sätt påminner om “Game of Thrones”:
 

1. “Mount & Blade: Warband”

 
 
Om en zoomar ut på vad “Game of Thrones” handlar om är det i stort politiska intriger i en feodal värld. Om vi plockar bort fantasy-elementen så är det inte långt ifrån spelserien “Mount & Blade”. Jag väljer här att fokusera på det senaste spelet, “Mount & Blade: Warband”.
 
I “Mount & Blade: Warband” tar du del i ett av sex konungariken. Genom politikiska drag och krigsföring jobbar du mot det ultimata målet att erövra världen. En stor del av spelet tar plats på hästrygg medan du leder dina styrkor i strid mot andra hövdingar, adelsmän och konungar. Dessutom sker en eller annan belägring av fort och borgar för att utöka ditt kungadöme. Ingen omgång av “Mount & Blade: Warband” är den andra lik, och trots taskig grafik samt brist på inspelad dialog är det lätt att leva sig in i de intriger som hinner utspela sig.
 
“Mount & Blade: Warband” finns tillgängligt på PC, Playstation 4 och Xbox One.
 

2. “The Banner Saga”

 
 
"The Banner Saga” är ett taktiskt rollspel som till en början ser väldigt enkelt ut, men väldigt snart visar sig ha ett enormt djup vad det gäller både handling såsom spelmekanik. Det utspelar sig i en vikingainspirerad tidsperiod där människor och jättar, kallade Varls, flyr från den antika rasen Dredge som återvänt till världen för att erövra den.
 
Om Dredge hade varit odöda White Walkers istället för stenmonster hade det inte varit långt ifrån “Game of Thrones” intriger i norr. Spelet innehåller mycket snö, stora pälsar och kampen för överlevnad mot överväldigande odds. Dessutom kan dina hjältar dö lite när som helst om du inte spelar dina kort rätt!
 
“The Banner Saga” finns tillgängligt på PC och Playstation 4.
 

3. “Dragon Age: Inquisition”

 
 
"Dragon Age”-serien har alltid varit lite i samma bollpark som “Game of Thrones”. Enorma drakar, utstötta folkslag, politiska maktspel mellan nationer och antika ordrar vars uppdrag det är att skydda världen från uråldriga hot rimmar väldigt lika med George R. R. Martins universum.
 
I det senaste spelet, Dragon Age: Inquisition, invaderar demonstyrkor världen och det är ditt uppdrag som inkvisitör att samla en armé som stoppar ondskan från att segra. Förvänta dig romanser, svek, bakhåll och segrar i ett av 2014’s bästa spel!
 
“Dragon Age: Inquisition” finns tillgängligt på PC, Playstation 4 och Xbox One.
 

4. “The Witcher 3: Wild Hunt”

 
 
“The Witcher 3: Wild Hunt” påminner på många sätt om “Dragon Age: Inquisition” om vi använder breda penseldrag. Men skillnaderna är många, och det har en lika värdig plats på den här listan. “The Witcher” är baserat på den polske författaren Andrzej Sapkowski’s böcker av samma namn. Du spelar som Geralt of Rivia, en witcher, som genom en kemisk process blivit en form av supermänniska - vilket ger honom övertaget mot bestar och andra väsen som plågar mänskligheten. Det har dock även gjort honom steril, och det sociala stigmat som är associerat med hans order har gjort honom till en utböling.
 
I “The Witcher 3: Wild Hunt” har odöda krigare, kallade The Wild Hunt, börjat invadera världen och det är upp till Geralt att stoppa dem. Detta samtidigt som ett enormt krig har utbrutit mellan världens två stora faktioner, vilket leder till att politiska maktspel tar lika mycket plats som monsterdödande i detta fantastiska äventyr.
 
“The Witcher 3: Wild Hunt” finns tillgängligt på PC, Playstation 4 och Xbox One.
 

5. “Game of Thrones: A Telltale Game Series”

 
 
Vill du komma så nära “Game of Thrones” som möjligt bör du vända dig till spelet baserat på tv-serien från 2014. Det utspelar sig parallellt med säsong 4 av tv-serien, men låter dig utforska delar som inte är med i huvudberättelsen.
 
Spelet fokuserar på huset Forrester, en familj som inte nämnts i tv-serien men som finns med i böckerna. De tillhör norra Westeros och familjen splittras när de vägrar svika familjen Stark. Som sig bör innehåller “Game of Thrones: A Telltale Game Series” huvudkaraktärer som kolar vippen, svåra val som alla leder till ångest och politiska intriger så det heter duga.
 
“Game of Thrones: A Telltale Game Series” finns tillgängligt på PC, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One och mobila enheter.
| 17 juli 2017 20:00 |