Spel

Skribent

Anders Eklöf

1 maj 2023 | 12:00

Vampyrer, Zelda och Gollum: 5 spel som släpps i maj

Japanska hundar, hungriga vampyrer, äventyr i Hyrule och en annorlunda resa i Midgård är vad som väntar i spelväg under maj.
Maj ser ut att bli en riktigt proppfylld månad när det gäller stora och lovande titlar, som inte minst det efterlängtade "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".
 
Även spelet "Suicide Squad: Kill the Justice League" skulle egentligen ha släppts i slutet av maj, men blev återigen försenat. Det är kanske dock till det bästa, då det redan finns så mycket annat spännande att spela (plus alla spel du kanske missade i april!)
 
Här är de fem hetaste spelen som släpps under maj 2023.
 

"Redfall"  

 
 
"Redfall" är det senaste spelet från "Dishonored"- och "Deathloop"-skaparna Arkane Studios, som är en förstapersonsskjutare för en eller flera spelare som utspelar sig i en pittoresk östad i New England som tagits över av vampyrer, skapade av ett mystiskt företag.
 
Här får du välja mellan fyra olika karaktärer med unika förmågor (en tidigare militär, en läkarstudent, en stridsexpert och en kryptozoolog) som ska överleva i en öppen värld fylld av hemligheter och blodtörstiga vampyrer.
 
Vill du veta mer om spelet, som ingår i Game Pass, kan du läsa vår intervju med spelets regissörer Harvey Smith och Ricardo Bare på Arkane Austin.
 
Släpps: 2 maj
Format: PC och Xbox Series X/S
 

"Hogwarts Legacy"

 
 
"Hogwarts Legacy" släpptes visserligen redan i februari och hann säljas i 12 miljoner exemplar på två veckor, men nu får även spelare som inte har en modernare konsol möjlighet att utforska trollkarlarnas och häxornas magiska värld på PS4 och Xbox One.
 
Här får du bli en elev på skolan för häxkonster och trolldom från filmerna och böckerna om Harry Potter under slutet av 1800-talet, där onda trollkarlar och svartalver måste stoppas – samtidigt som du springer på lektioner och lär dig nya trollformler.
 
 
Släpps: 5 maj
Format: Playstation 4 och Xbox One (Nintendo Switch den 25 juli)
 

"The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom"

 
 
Sex år efter det mästerliga "Breath of the Wild" är äntligen uppföljaren snart här, "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".
 
Spelet utspelar sig i samma värld som sin föregångare, men den här gången har Ganondorf återvänt för att skapa kaos i Hyrule – som dessutom fått nya luftburna öar att utforska. Du kan dessutom bygga olika fordon, samt kombinera föremål för att skapa nya typer av vapen.
 
På förhand har jag och många andra varit ganska tveksamma till en uppföljare i samma värld, men den senaste trailern övertygade mig verkligen med sin episka musik, mängder av nytt innehåll och en till synes spännande berättelse.
 
Släpps: 12 maj
Format: Nintendo Switch
 

"Humanity"

 
 
"Humanity" är ett surrealistiskt pusselactionspel där du kontrollerar en hund (en shiba inu) som kan kommandera stora folkmassor att hoppa, knuffa, sväva och skjuta sig över en mängd knasiga banor.
 
Låter det knasigt? Trailern ovan är ännu knasigare än vad det låter, med klipp som ska likna en gammal japansk tv-kanal där hunden lockar till sig gäster till en restaurang.
 
Spelet ser helt klart ut att kunna bli en riktigt häftig, konstnärlig och rolig indieupplevelse, som dessutom kan spelas med VR-hjälm om du äger en sån.
 
Släpps: 16 maj
Format: Playstation 5, Playstation 4 och PC
 

"The Lord of the Rings: Gollum"

 
 
"Sagan om ringen" är utan tvekan väldigt hett igen, med tv-serien "Maktens ringar" och kommande filmer baserade på J.R.R. Tolkiens verk. Ett spel som egentligen skulle ha släppts i samband med Amazon-serien är "The Lord of the Rings: Gollum".
 
Här får vi utforska Midgård efter att hobbiten Sméagol fått tag i den magiska ringen och förvandlats till Gollum före händelserna i filmerna och böckerna, i en lite annorlunda tolkning än vad vi är vana vid med kända platser som Mirkwood, Moria och karaktärer vi känner igen som Gandalf och Thranduil i en ny stil.
 
Spelet fokuserar mycket på smygande och vi kommer att få göra val utifrån Gollums delade personlighet. Grafiken är inte överdrivet imponerande, men spelet kan bli bra ändå.
 
Släpps: 25 maj
Format: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One och PC
 
Vilka spel ska du spela i maj?
| 1 maj 2023 12:00 |