Film

Skribent

Robert Lange

29 oktober 2015 | 06:00

5 kortfilmer med skrämmande potential

Du kommer vilja sova med lampan tänd inatt.
Många av de större och mer framgångsrika skräckfilmerna därute har sin grund i en litet ondskefullt frö i form av en kortfilm som sedan växte till skräcksuccé. ”Evil Dead”, ”The Babadook” och ”Saw” var från början korta indiefilmer. Vi har satt ett antal kortfilmer under luppen och plockat fram de 5  bästa indiefilmerna som har stor potential till att bli riktigt hårresande långfilmer!

1. 2 AM: The Smiling Man (2013)


Michael Evans filmatisering av den kusliga historien ”The Smiling Man” är något som utan tvivel kommer att sätta fart på din mardrömsgenerator. En kortfilm med skarpt foto,  en av de mer kusliga och oroväckande atmosfärer jag upplevt i en film och – som en extra krydda – baserad på en verklig händelse vilken ni kan läsa mer om här.

Utan tvekan något som skulle kunna spinnas vidare på och bli både en spännande och riktigt bra längre skräckfilm, om den hamnar i rätt regissörs händer. Kanske Evans själv skulle kunna leverera något av rätt kaliber – här visar han i alla fall vad han går för.


2. Behind the Door (2013)


Baylea Hart regidebuterar med denna skräckfyllda historia. En ung man är på flykt från något ute i mörkret och lyckas i sista stund ta skydd i sitt hem och stänga igen dörren efter sig. Men är han verkligen i säkerhet? Snart knackar det på dörren, någon eller något vill in!

En kortfilm med övertygande skådespeleri, snyggt foto och en musik som kommer att få dina rygghår att resa sig. Filmen lyckas även förmedla en riktigt obehaglig och kylig atmosfär på väldigt kort tid och bjuder på en final värd att dö för.


3. Bedfellows (2008) 


När man som liten på natten sökte skydd från spöken eller monster under sängen i sovrummet, var det under täcket man kunde känna sig trygg. Eller? Regissören Drew Daywalts mardrömsaktiga och atmosfärladdade kortfilm ”Bedfellows” är en kort sekvens som utspelar sig i ett sovrum, där en ung kvinna ligger vaken med känslan av att hon inte är ensam i sängen.


4. Passenger (2015)


Regissören Jazz Walker berättar storyn om en ung man som parkerar sin bil i ett öde område vid vägkanten, för en kort tupplur innan han åker vidare. Allt är lungt och tyst, äntligen kan han slappna av. Men något är inte som det ska, det verkar som om han trots allt inte är helt ensam.


5. Lights Out (2013)


David Sandbergs uppmärksammade svenska kortfilm “Lights Out” är nog något av det bästa jag hittills sett inom den tunna och vacklande ensemblen av bra svenska skräckfilmer. Filmen fångar in dig som tittare direkt och håller dig på helspänn med sin tilltagande känsla av obehag och oro, hela vägen fram till ett avslut som kommer att sända kalla kårar genom hela din kropp.
Har ni fler korta skräckisar att tipsa om? Dela med dig av länkar nedan.
| 29 oktober 2015 06:00 |