Serie

Skribent

Patrik Jonsson

15 oktober 2015 | 18:00

5 skådisar som gör bättre tv än film

Martin Freeman, Idris Elba och Ian McShane förtjänar bättre filmroller.
Hallå, hallå. Ikväll ska vi ta en närmare titt på några skådespelare som åtminstone jag tycker gör mycket bättre val och roller då det gäller TV-serier. Nu kan det givetvis vara så att de helt enkelt inte erbjuds tillräckligt värdiga roller i filmer eller bara ren skär otur. Poängen är dock att jag finner att många skådespelare får ut mer av sin kapacitet i just TV-serier.

TV:n och främst dess serier har liksom alltid varit en slags ingångsportal till den riktigt stora stjärnglansen i Hollywood, med andra ord till att bli en riktigt stor superstjärna som spottar ur sig blockbuster efter blockbuster. TV-serierna har mer eller mindre alltid varit lillebror. Visst har det funnits undantag där skådespelare tjänat bra mycket mer på TV än på film, vi ser det än idag, jag kan dock tänka mig att många TV-skådisar drömmer om att en dag bli erbjuden den där riktigt stora filmrollen. På senare tid har dock detta tänk jämnats ut lite. TV-serierna har fått mer pondus, att stora skådespelare och en stor del av Hollywoods manusförfattarelit lämnat filmvärlden för TV-seriernas räkning har blivit en allt mer vanlig föresteelse. Men, hur än man vänder och vrider på det så kommer nog just filmrollerna att räknas som det allra mest åtråvärda. 

För vissa skådespelare har detta berömda kliv från TV-serierna till filmerna gått riktigt bra, medan det för andra blivit total flopp. Det hela är alltså ett slags vågspel skulle man kunna säga. Många gånger hör man typ; "Han/hon är så bra, ge honom/henne en filmroll". Jag vet inte jag, som stor TV-seriefanatiker vill jag nog gärna ha dessa skickliga skådisar kvar i TV-seriernas värld istället. Det kanske låter egoistiskt, men som sagt, många skådespelare återvänder i vilket fall till TV-serierna. Många gör det inte ens för att deras filmkarriär floppat, utan för att de anser att de tilldelas bättre roller där. Roller som erbjuder dem mer djup, variation och kreativitet. Detta kan de tacka alla fantastiska manusförfattare för, som flera av också dem, flytt Hollywoods många gånger enformiga och fega manusskriptpolicy.

Här nedan följer nu exempel på några skådespelare som gör bättre TV-serieroller än filmroller. Nu är detta givetvis enligt mitt personliga tycke, för en del av dem rullar filmkarriären minst lika bra som TV-seriekarriären. Grejen är just dock den att jag tycker att de presterar absolut bäst i TV-serierna.

Martin Freeman
Här har vi just en sådan skådis där filmkarriären går minst lika bra som TV-seriekarriären. Bilbo Baggins ("Hobbit"-trilogin) får dock ursäkta. Dr. John Watson ("Sherlock") och främst Lester Nygaard ("Fargo") pulveriserar denne lille hobbit utan några större problem. Freemans troféhylla talar sitt tydliga språk. Mången gång har Freeman nämligen blivit prisad för sin roll som Dr. Watson och även flerfaldigt nominerad för rollen som Lester Nygaard i "Fargo".

Freeman har även imponerat i TV-serier som "The Office" och "The Robinsons", på filmfronten ser det dock ganska svagt ut förrutom just "Hobbit"-trilogin. Där finns bland annat en ljummen remake av danska "Nattvakten" samt några dramakomedier någon knappt vet titlarna på. Han har visserligen haft några småroller i sina kompisar Simon Peggs och Nick Frosts filmer, men det räcker ändå inte till. Martin Freeman är bäst i TV-serierna, ni får säga vad ni vill.

Ian McShane
Här har vi en grymt bra skådespelare, en kille som faktiskt har varit med ganska länge, ända sedan 1962 närmare bestämt. Hans riktigt stora genombrott skulle dock dröja ända till 2004, då han 62 år gammal fullständigt krossade i rollen som den obarmhärtige saloon-ägaren Al Swearengen. 

Sedan dess har han blivit erbjuden filmroll efter filmroll och visst, det är säkert skitkul för honom. Jag tycker dock att han tilldelats alldeles för svaga och meningslösa roller. Ja, här kan vi snacka om hinkvis med bortkastad talang. Många av rollerna är i och för sig stora, men kom igen.. ."Snow White and the Huntsman", "Jack the Giant Slayer", "Hercules", "Death Race", "Case 39" och en roll som Blackbeard i uttjatade "Pirates of the Caribbean" är så lågt, så lågt under denna mans prestatinsnivå. Sagor, pirater och eländiga actionthrillers, nä fy bövelen. 

Förutom just "Deadwood", som för övrigt klassar ut allt annat här, har McShane gjort massor med TV-roller och jag skulle vilja våga påstå att de flesta av dem klassar ut allt han gjort i filmväg. Kom tillbaka till TV-serierna omedelbums!

Michael C. Hall
Här har vi en skådis som ännu inte kommit särskilt långt i just filmkarriären, man kanske kan fråga sig vad detta kan bero på? Jo, jag tror mig nämligen sitta med svaret. Ger man en kille som Michael C. Hall roller i rena rama fiaskofilmer som "Paycheck", "Gamer" och toktråkiga "Kill Your Darlings" bredvid kanonprestationer som Dexter Morgan ("Dexter") och David Fischer ("Six Feet Under") kan man nog inte förvänta sig något annat. Karln har blivit nominerad till priser hela 43 gånger och rott hem nio av dem, behöver jag ens tillägga att samtliga av dessa är för hans TV-roller? 

Apropå bortkastad talang, det är så man blir upprörd. Nä, blir han bemött på detta viset i Hollywood tycker jag absolut att han kan stanna kvar hos mig och TV-serierna, lite värdighet är han väl ändå värd? Punkt.

Idris Elba
Den brittiske skådespelaren Idris Elba har åtminstone fått lite Oscarsbuzz kring sig i och med rollen som Nelson Mandela i filmen "Mandela - Vägen till frihet". Filmen i sig tyckte jag dock visserligen inte var någon höjdare, men alltid något. Det känns ändå som att han kan vara något stort på spåren vår käre Elba, men ännu så länge tycker jag definitivt att hans TV-serieroller med råge klassar ut hans filmroller.

Superhjältefilmer/serietidningsfilmer har jag extremt svårt för nuförtiden och speciellt synd tycker jag om de riktigt bra skådespelarna som tilldelas de allra tråkigaste och menlösa rollerna i dessa filmer. Ja jag snackar om "Thor"-filmerna här och speciellt om genombedrövliga "Ghost Rider - Spirit of Vengeance". I filmerna "Prometheus" och "American Gangster" underanvändes han, "Pacific Rim", "Prom Night" och "Rocknrolla" vill jag inte ens prata om. Nä, Elbas TV-serieroller som John Luther ("Luther") och Russell "Stringer" Bell ("The Wire") är tveköst hans bästa prestationer. Dessutom har han gjort både solida och underhållande gästroller i serier som "The Office" och "The Big C". Gör mindre "Thor" och mer "Luther" Elba så ska du se att det går bra!

Timothy Olyphant
Här måste vi ändå ha det absolut bästa exemplet i sammanhanget på den här listan. Olyphants film-CV har så gott som inget minnesvärt överhuvudtaget medan hans TV-seriemeriter har många starka prestationer. Det är som natt och dag, det kan inte bli mer tydligt. Hur man i Hollywood fullständigt kan mangla sönder en sådan här pass stor talang är f-n i mig sorgligt. Från den tråkigaste och sämst skrivna "Die Hard"-skurken av dem alla till att springa runt och visa nacken i TV-spelsfilmen "Hitman". Är det så man plockar upp och tar reda på en talang som Timothy Olyphant?! Någon borde skämmas alternativt få sparken. Jag behöver egentligen inte gå in något djupare i det här, det är ändå så tydligt. Jag lägger istället upp det på detta lilla viset. Filmer; "Die Hard 4.0", "Hitman", "I Am Number Four", "Trouble in L.A." "Catch and Release". TV-serier; "Deadwood", "Justified", "Damages", "The Office". Endast några exempel givetvis, men detta är så glasklart det kan bli. Olyphant ska göra TV-serier och inte misshandla karriären i Hollywood.

Det finns garanterat drösvis med fler skådisar som förtjänat (alt. förtjänade) bättre i Hollywood än vad de tilldelats/tilldelades. Nu hade jag tänkt att ni där ute skulle fylla i bubblarna, här har ni dock några exempel till; Damian Lewis, Larry Hagman, Ray Romano, Bill Cosby, Ricky Gervais, Keri Russell och Kelsey Grammer.

Fyll gärna på och kommentera nedan!
| 15 oktober 2015 18:00 |