Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 april 2015 | 20:00

Tv-skådisarna som är bättre än sin egen serie

Det finns bra TV-serier och så finns det dåliga TV-serier. Det finns bra skådespelare och det finns dåliga skådespelare. Ibland blandas dessa, exempelvis händer det då och då att just bra skådespelare har oturen att hamna i en riktigt dålig TV-serie.
Många gånger har jag suttit och muttrat för mig själv; "Hmpfh... han/hon som är så mycket bättre än det här tramset", då jag suttit där framför någon eländig TV-serie. En riktigt dåligt skriven och släpande serie som olyckligtvis har ärats med en så annars skicklig skådespelare i huvudrollen. Frasen "bortkastad talang" gör sig påmind och man vill bara att serien ska läggas ned så skådisen ifråga istället får något annat tillika vettigt att jobba med. Det har säkert även hänt er någon gång, samma sak gäller så klart med filmer. En skådespelare kan ofta vara bra mycket bättre än filmen de medverkar i. Jag menar, inte allt för sällan dyker diskussioner kring att en skådespelare förtjänar så mycket mer upp i olika forum. Inte minst här inne på MZ.

Nu har jag suttit och funderat lite på detta och lyckats vaska fram några, i alla fall enligt mig själv, riktigt bra exempel på just bortkastade talanger. Grymma skådespelare som lyckats med konsten att hamna i närmast pinsamma produktioner. Nu behöver man givetvis inte hålla med mig angående dessa exempel, själv tycker jag dock att följande människor är värda så mycket mer:

Beau Bridges & Margo Martindale - "The Millers"
Ja vad ska man säga? Vi öppnar starkt med en duo. Att man skulle behöva se dessa tu tramsa runt i ett lågvattenmärke som CBS "komedi"-serie "The Millers" är en ren pina. Eller var, jag har nämligen slutat titta på cirkusen, dessutom blev den för en tid sedan nedlagd, tack och lov! Ja ni får ursäkta, men att den här serien drog tillräckligt med tittare för inte bara en, utan två (!) säsonger är för mig nästintill obegripligt. Det märktes också att Bridges och Martindale låg skyhöga nivåer över resten av ensamblen. Will Arnett funkade väl, tyckte även lite synd om honom, men resten av "skådespelarna" var ju för bedrövliga. Skaparen av serien, Greg Garcia, som senast gjorde skitmysiga "Raising Hope", måste ha ramlat och slagit i skallen rejält. Vilket kursras! 

Lyckligtvis briljerar Beau Bridges vid sidan om i "Masters of Sex" och Margo Martindale i "The Americans", men det är då för tragiskt att de skulle behöva valsa runt i denna dödens dans. 

Melissa McCarthy - "Mike & Molly"Egentligen tycker jag faktiskt McCarthy på något underligt vis är bättre än det mesta hon gör och har gjort. Till exempel tyckte jag inte filmen "The Heat" var något vidare, men jag fann McCarthy rätt rolig, samma sak med "Bridesmaids". Då det dock kommer till den omåttligt tråkiga, stela och tillrättalagda komediserien "Mike & Molly" är till slut måttet rågat. CBS igen förresten, har på senare tid haft riktigt svårt för deras komediserier för att uttrycka det hela mycket snällt. Tydligen drar sådana här intetsägande komediserier rätt hyggligt med tittare för "Mike & Molly" är snart inne på sin sjätte horribla säsong. Jag kan inte annat än skaka på huvudet. Förhoppningsvis inser TV-tittarna så småningom att detta är crap och serien läggs ned. Jag unnar verkligen McCarthy något bättre, en komediserie hos en kabelkanal, HBO till exempel, vore nog inte helt fel.

James Spader - "The Blacklist"
Att sitta och se James Spader skutta omkring i hatt och rock gestaltandes en slags Hannibal Lecter-ripoffkaraktär på bästa sändningstid får mig att må riktigt dåligt. Är inte James Spader värd mer? Jo det är han, så det smäller om det. En gång i tiden satt jag till exempel och hoppades på att han skulle kunna bli en badguy i "Dexter", men så blev det ju inte. Ja och ifall Mads Mikkelsen hade tackat nej till att spela just Hannibal Lecter i TV-serien "Hannibal" tycker jag James Spader hade varit given. Nu tackade ju dock inte, med all rätt, käre Mads nej till den rollen. Så nu får vi alltså istället se good old Spader i "The Blacklist", detta högst mediokra thrillertrams signerat NBC. Självklart har serien tilldelats en tredje säsong som drar igång nu i höst, förmodligen bara för att djävlas med mig...

Charlie Sheen - "Anger Management"
För ett par tre år sedan fick Charlie Sheen foten från succéserien "Two and a half Men" med buller och bång. Foten utdelades av seriens, extremt överskattade, skapare Chuck Lorre. Nu gillade jag förvisso "Two and a half Men", det var dock mycket på grund av just härlige Charlie Sheen så genom att sparka honom förlorade man även mig som tittare. 

Nyheten om att Sheen skulle göra comeback och dessutom på kabel (FX), nådde oss några månader senare. Förhoppningarna och förväntningarna gick givetvis i taket, Charlie Sheen på kabel. A dream come true! Dessvärre resulterade dock Charlies comeback i det fruktansvärda magplasket kallat "Anger Management". Förmodligen drog Sheen in rejält med stålar även här, han gillar ju pengar, men tyvärr förmår inte ens jag att bidra till detta haveri. Att Charlie Sheen är mycket bättre än "Anger Management" råder det ingen tvivel om. Punkt. ("Anger Management" är nu lyckligtvis nedlagd.)

Kevin Bacon - "The Following"Här är nog botten nådd. Jag sätter mig hellre och ser på en hel säsong av "Anger Management" än att jag tittar på ett enda avsnitt till av urusla "The Following". Att Kevin Bacon, som under de senaste 20 åren sannerligen har imponerat med sina prestationer i filmer som "Jayne Mansfield's Car", "Frost/Nixon", "The Woodsman", "Sleepers", "Mystic River" och "Apollo 13" beblandar sig med en TV-serie som "The Following" är bara beklagligt. Nu när han äntligen tog steget över från filmvärlden till TV-serievärlden kunde han väl ändå ha fått ärats med något annat? Åtminstone jag skulle då ha unnat honom detta. 

På pappret såg visserligen "The Following" inte helt katastrofal ut, visst fanns där en del varningsklockor, men hade man gjort det hela rätt hade serien åtminstone blivit underhållande. Nu är den bara ett stort haveri, de där varningsklockorna började toktjula redan efter första avsnittet. Jag avskyr att säga detta men "The Following" kommer tillbaka nästa vår med sin tredje säsong... Jag har gärna kvar Kevin Bacon i TV-seriebranschen, men ska han fortsätta yra runt i "The Following" kan han lika gärna satsa på film fullt ut istället, han är så mycket bättre.

Ni därute har säkert mängder med fler exempel på hur stora talanger kastas, eller har kastats, bort i medelmåttiga eller rentav urusla TV-serier, ni får därmed gärna äran att fylla bubblorna. 

Här är dock några till exempel från min sida; John Malkovich ("Crossbones"), Ashton Kutcher ("Two and a half Men"), Vera Farmiga ("Bates Motel"), David Schwimmer ("Friends"), Dennis Quaid & Michael Chiklis ("Vegas"), Terry O`Quinn ("666 Park Ave") och Michael Emerson & Jim Chaviezel ("Person of Interest).
| 30 april 2015 20:00 |