SPONSRAT

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

23 april 2017 | 09:00

5 tv-serier för tekniknörden

Med anledning av att "Silicon Valley" har säsongspremiär i veckan vill vi passa på att tipsa om andra IT-fixerade serier. (I samarbete med HBO Nordic.)
Tekniken finns överallt och berör oss alla, IT-nörd eller inte. Med anledning av att komediserien "Silicon Valley" släpper sin fjärde säsong vill vi tipsa om fyra andra serier för IT-nörden på HBO Nordic. Bekanta dig med dessa eller rekommendera själv en teknikfixerad serie i kommentarerna!
 

"Silicon Valley"

 
Det pratas inte nog om "Silicon Valley". När jag först tipsades om serien var jag skeptisk, men efter bara ett avsnitt kunde jag inte sluta sträcktitta. Det är något av det roligaste och skönaste jag har sett.
 
I runda slängor handlar det om det lite mesiga men charmerande geniet Richard som kommer på en algoritm som kan revolutionera hela IT-industrin. Han utvecklar idén medan han lever i Erichs "inkubator" - ett boendekollektiv där programmerare får bo gratis för att utveckla sina appar i utbyte mot att den karimatiske lodisen Erich får 10% av deras företag. Kollektivet blir snart Richards team och trots att han alltid försöker göra det rätta är det en tuff bransch där djungelns lag gäller.
 
Vad som gör den här serien så fantastisk är framför allt karaktärerna och gruppdynamiken. Det går snabbt att lära känna dem och bry sig om deras situation och de snabba avsnitten gör den otroligt binge-vänlig. Komedier brukar som mest få mig att dra på smilbanden, men "Silicon Valley" ger skrattkramper.
 
 

"Halt and Catch Fire"

 
Lite likt "Silicon Valley" handlar denna serie om ett gäng med bra idéer och talang som måste ta sig förbi alla hinder för att konkurera på marknaden med sin produkt, men medan nämnda serie framför allt är en komedi är "Halt and Catch Fire" en dramaserie.
 
Serien börjar med att en före detta höjdare på IBM, Joe, får för sig att dra ihop ett team som tillsammans ska baklängeskonstruera IT-jättens superprodukt och vinna kapplöpningen inom persondatorer. Han ber ingenjören Gordon, som brukade drömma om att skapa någonting revolutionärt men som nu förväntas sätta familjen först, om hjälp. Med ombord finns även det unga geniet Cameron, men dessvärre har hon lite kort stubin. Den övergripande historien i serien är teamets försök at genomföra sina stora ambitioner, olagliga eller ej, i en mycket tävlingsinriktad bransch.
 
Seriens styrka ligger i det breda persongalleriet och de många småintrigerna. Det finns tre säsonger ute och en fjärde är på väg.
 
 

"Mr Robot"

 
Ett annat mycket spännande drama är så klart den omtalade "Mr Robot". Skådespelaren Rami Malek slog igenom över en natt i rollen som Elliot, en mycket skicklig datahacker med social fobi som till en början använder sina färdigheter för att beskydda de han bryr sig om från andras illvilja, men som snart tvingas välja mellan att stanna på säkerhetsföretaget eller rekryteras till undergroundrörelsen "F-society", vars mål är att hacka sig in i datorer och störta världens rikaste personer.
 
"Mr Robot" är otroligt välspelad och med ett gediget manus. Den som tycker att verkligenhetens "Anonymous"-rörelse är ball kommer att älska "Mr Robot". Den första av två säsonger finns att streama på HBO Nordic. Säsong 3 har premiär i höst.
 
 

"Dimension 404"

 
Är du istället mer sugen på något lättsammare inom scifi-världen kan den här nya serien vara din grej. Gillade du "Black Mirror"? "Dimension 404" är som en galnare version av den. Varje avsnitt är en fristående inblick i en nära framtid, där teknikens framsteg skapar komplikationer eller helt nya levnadssätt för oss. Samtidigt verkar den mystiska dimensionen 404 blanda sig i...
 
Det är alltid intressant att se såpass realistiska idéer om var vår vardagsteknik är på väg och leva sig in i vilka konsekvenser det kan få. Att det sedan ibland kryddas med Lovecraft-aktiga monster är ju bara en bonus.
 
 

"Westworld"

 
Få kan ha missat förra höstens stora skräll bland nykomlingarna, men lik förbannat hör "Westworld" hemma på en lista som denna. Det är Jonathan Nolan och J.J Abrams som ligger bakom serie-versionen av filmen med samma namn. Westworld är en temapark där den som har pengar kan bo i en simulerad vildavästernmiljö fylld med AI-statister. Då det är helt okej att leva ut sina vildaste fantasier med dessa värdar ifrågasätter serien människans mest primala natur och dess moral.
 
Det första som slår en är vilket fantastiskt snyggt foto det är och hur många ansikten man känner igen - bland annat Anthony Hopkins och Ed Harris. Efter det hänförs man av det starka berättandet och det lite obekväma temat. Serien ger inte alltid svaren, men väcker många filosofiska och existensiella frågor om vad gränsen för mänskligt och omänskligt går.
 
Skaparna jobbar för fullt på en till säsong, men de kommer att ta sin tid för att göra den bra och vi ska nog snarare vänta oss säsong 2 nästa år än till hösten.
 
 
Vad säger du om de här serierna? Kan du rekommendera fler serier med teknik-tema?
| 23 april 2017 09:00 |