SPONSRAT

Skribent

MovieZine

22 mars 2019 | 21:00

5 saker att känna till inför "Pretty Little Liars - The Perfectionists"

Igår hade ”Pretty Little Liars: The Perfectionists” premiär på HBO Nordic. PLL-fans som suktat efter ett nytt mysterium att lösa, nu när originalensemblen tillsynes fått sitt ”happy ever after”, lär inte bli besvikna.
De som sett alla 7 säsonger av ”Pretty Little Liars” vet att det är nästintill omöjligt att särskilja seriens samtliga gåtor, vändningar, mord, A:n och svarta hoodies från varandra, men lyckligtvis kräver inte spinoffen att man har stenkoll på originalserien (även om det inte verkar slutlekt för Mona riktigt än).
 
Första avsnittet lockar med både Agatha Christie-referenser och ett stiligt mord i klassisk PLL-anda där brustna hjärtan är det till synes bakomliggande motivet. En av de första frågorna som ställs är också ”Is it okay to murder a murderer?”, vilket gissningsvis är det övergripande temat för denna första säsong. Här återfinns också ”The Truman Show”-känslan som vi bland annat fick ta del av i PLL-finalen. Detta i kombination med en hemlig form för gamification gör dock att ”Pretty Little Liars: The Perfectionists” har något mer av en lätt sci-fi-touch över sig än sin föregångare. Ett djärvt val som det ska bli spännande att se mer av.
 
 
Men innan du ser första avsnittet är det några saker du bör känna till och lite om vad du kan förvänta dig.
 

1. Baserat på en bok

 
”Pretty Little Liars: The Perfectionists” är, liksom originalserien, inspirerad av en bokserie av författarinnan Sara Shepard. Båda tv-serien och böckerna handlar om en grupp ungdomar på ett högpresterande collage som till varje pris måste upprätthålla sin perfekta image, och liksom tjejerna i PLL, utsätts dem för utpressning och mystiska hot. Det är också manusförfattaren och producenten I. Marlene King som står som skapare bakom båda tv-serierna samt den tredje spinoffen i "Pretty Little Liars"-franchisen ”Ravenswood.”
 
 

2. Hälsa Mona och Alison välkomna tillbaks

 
Alisons och Emilys glada familjedagar är tyvärr över. ”Pretty Little Liars – The Perfectionists” tar vid då Alison påbörjar en ny anställning som lärare på ovannämnda, välrenommerade college - Beacon Heights. Detta i ett försök att ytterligare försonas med sin inre ”mean girl” och hjälpa ungdomar, som liksom henne, utsatts för utpressning. När hon packar upp sina tillhörigheter i sitt nya hus får vi se en bild på Alison och Emily tillsammans med sina döttrar, men förklaringen på varför de har gått skilda vägar väntar. Mona dyker också oväntat upp för att välkomna Alison till collaget i en rolig scen med en kniv i högsta hugg (redo att bjuda på sin nybakade paj). Dock har ännu inte fler från PLL tackat ja till att närvara, men det finns tydligen en stående inbjudan.
 

3. Coolt soundtrack och en trendig garderob

 
Det finns idag en mängd sajter som delar med sig av var man kan köpa outfitsen som ”Pretty Little Liars”-crewet bär i serien. Men spinoffen lär inte heller göra fashionisterna besvikna. Liksom sin föregångare är det välklätt och högklackat som gäller. Och det skulle föga förvåna om några av klänningarna från serien syns på kommande student- och midsommarfirande. Likaså var ju soundtracket en stor del av behållning med originalet och ”Pretty Little Liars – The Perfectionists” börjar åtminstone väl med en mäktig cellocover av Lady Gagas ”Poker Face”. Det finns dessutom redan en playlist med låtarna för det första avsnittet på Spotify för den intresserade.
 
 

4. Flera kända ansikten

 
Film- och tv-junkies lär känna igen en hel del av skådespelarensemblen från tidigare roller. Serenas mamma från ”Gossip Girl” gör comeback som mamma till översittarkillen Nolan Hotchkiss och som överhuvud för familjen, och grundarna av, Beacon Heights. Men som en del av det nya ”PLL”-gänget ser vi också Sydney Park, ”The Walking Dead”, Sofia Carson från Disneys ”The Decendant”- filmer. Nolan Hotchikiss spelas också av Chris Mason från ”Broadchurch”.
 

5. Häftiga miljöer och rolig retroflört

 
Liksom Rosewood, och för den delen ”Ravenswood”, bjuder ”Pretty Little Liars: The Perfectionists” på en hel del coola miljöer. Campus har en skön mystisk aura över sig som ger Edgar Allan Poe-vibbar. En auktoritär, aristokratisk, landsbyggds-touch med lite kulisskänsla... vilket troligtvis kommer visa sig vara meningen. Självklart återfinns också hemliga mötesplatser i mörka skogar och en hel del scener som flörtar med äldre skräckfilm. Något vi bara kan hoppas på att se mer av framöver.
 
 
| 22 mars 2019 21:00 |