Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

27 september 2018 | 18:00

5 saker du behöver veta om den efterlängtade "Mayans M.C."

Nästan fyra års väntan är äntligen slut - nu tar "Mayans M.C." över motorcykelunderhållningen från hyllade "Sons of Anarchy".
"Sons of Anarchy" är en av den amerikanska kvalitetskanalen FX:s mest omtyckta tv-serier någonsin. Under sju säsonger mellan 2008-2014 fick vi följa den inledningsvis nyblivna pappan Jax Teller (Charlie Hunnam) och motorcykelgänget "Sons of Anarchy".
 
Sedan seriens slut för fyra år sedan, har fansen fått gå och vänta på en uppföljare som tagit ordentligt med tid på sig. Men nu är alltså den efterlängtade fortsättningen här - till slut!
 
Jag har därför försökt besvara de fem viktigaste (och helt spoilerfria) frågorna som både helt nya tittare, samt de mest hängivna "Sons of Anarchy"-fansen, kan tänkas ha om den nya spinoffserien "Mayans M.C.".
 

Vem ligger bakom spinoffen "Mayans M.C."?

 
 
Det är givetvis ingen annan än originalseriens skapare, Kurt Sutter, som har fått förtroendet att skapa den officiella spinoffserien. Den som är van vid "Sons of Anarchy" sedan tidigare, kan med andra ord utan svårigheter lätt hoppa på "Mayans M.C." och hitta flera likheter mellan serierna.
 
När det stod klart att de skulle ta sig an "Mayans M.C.", som rör sig frekvent på båda delar av gränsen mellan USA och Mexiko. Insåg Sutter däremot ganska snabbt att han, som en vit man från New Jersey, behövde ta in någon med mer kunskap om det kulturella området. Av den anledningen har även Elgin James anslutit till FX:s knutteuniversum, som medskapare vid sidan om Sutter.
 

När utspelar sig "Mayans M.C." i förhållande till "Sons of Anarchy"?

 
 
På sistone har det blivit nästan lika vanligt, om inte vanligare, att spinoffer till lyckade tv-serier utspelar sig före händelserna i originalserien. AMC:s båda spinoffserier; "Better Call Saul" och "Fear the Walking Dead", är två tydliga exempel på detta.
 
När det kommer till "Mayans M.C." kommer händelserna däremot att utspela sig efter originalserien. Ungefär 3 år efter "dödsfallet", som avslutade originalserien, tar spinoffen vid. Förvänta dig därför inte att få återse någon av de karaktärer som vi förlorade längs med vägen i "Sons of Anarchy".
 

Känner vi till huvudpersonen i "Mayans M.C." från "Sons of Anarchy"?

 
 
Nej, det gör vi inte. Karaktären Marcus Alvarez, spelad av Emilio Rivera, var med i drygt trettio avsnitt av "Sons of Anarchy" och lär kännas igen av alla som följde originalet. Till skillnad mot vad många hade förväntat sig, är han däremot inte den nya seriens huvudperson.
 
Det är istället den helt nya karaktären EZ Reyes, spelad av JD Pardo, som står i seriens absoluta centrum. En prospekt, nyligen släppt ur fängelset, som av olika anledningar hoppas kunna arbeta sig upp i "Mayans M.C."-rankerna.
 

Vad handlar "Mayans M.C." om egentligen?

 
 
Precis som med "Sons of Anarchy", går det lätt att inledningsvis låtsas som om serien enbart handlar om tuffa hårdingar - som råkar gilla motorcyklar. Men båda serierna har givetvis avsevärt mer djup än så.
 
När det kommer till "Mayans M.C." är det EZs olika förhållanden till sin pappa, bror, kusin, samt före detta flickvän som gör att han hamnar mitt i centrum av ett blodigt drogkrig - som utspelar sig på båda sidor av gränsen mellan USA och Mexiko. Men vem är han egentligen mest lojal mot?
 

Måste man ha sett "Sons of Anarchy" för att kunna ta sig an "Mayans M.C."?

 
 
Nej! Med tanke på att spinoffserien utspelar sig flera år efter originalet, med en helt ny karaktär i huvudrollen, finns det inget som kräver någon förkunskap från "Sons of Anarchy". Det går alldeles utmärkt att hoppa direkt in på det första "Mayans M.C."-avsnittet.
 
Även om vi inte kan förvänta oss att få återse några stupade karaktärer från originalserien, finns det inget som hindrar andra favoriter från "Sons of Anarchy" att dyka upp i mindre gästinhopp i spinoffen. Dessa är såklart svårare att snappa upp för någon som inte har sett originalet ännu, men desto roligare för de mest hängivna "Sons of Anarchy"-fansen att få ta del av.
 
 
De fyra första avsnitten av "Mayans M.C." finns redan att ta del av hos HBO Nordic, säsongens resterande avsnitt släpps varje onsdag.
 
Har du givit "Mayans M.C." en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 27 september 2018 18:00 |