Serie

Skribent

Patrik Jonsson

29 oktober 2015 | 18:00

5 saker att veta om "Ash vs Evil Dead"

Så var det halloweentider och äntligen dags för tv-serien "Ash vs Evil Dead"! Patrik Jonsson vet vad du behöver veta.
En så mycket mer passande tv-seriepremiär inför dessa ack så spökliga tider går knappast att hitta. Det skulle isåfall vara vid halloweenhelgen för fem år sedan då zombiesarna i "The Walking Dead" såg dagens ljus. Men nej, "Ash vs Evil Dead" slår tamejf-n ännu högre!

Jag antar att ni är en hel del som gått och längtat efter den här serien? Nu är tiden kommen. Även ifall jag antar att ni är väldigt många som har råkoll, ska jag ändå bjuda på en liten "frågestund". Några frågor och svar som jag hoppas ska ge alla er lite mer oinsatta ytterligare (ruttet) kött på benen!

1. Var och när har serien premiär?


"Ash vs Evil Dead" har premiär på sin ursprungskanal Starz nu på lördag den 31 oktober. Redan dagen efter, det vill säga söndagen den 1 november, kan vi här hemma i Svea streama rysligheterna på C More. Snabba bud och bra service, se nu till att notera detta ärofyllda tillika skräckfyllda datum!2. Vad är det för typ av serie, vad kretsar den kring?


Detta är i första hand en rysarkomedi, eller något så ovanligt som en slags skräcksitcom om man så vill. Nej då, inga skrattband, ingen fara. Serien är för övrigt en slags fortsättning på de tre "Evil Dead"-filmerna från 80- & 90-talet ("The Evil Dead", "Evil Dead 2: Dead By Dawn" & "Army of Darkness"). Med det sagt har serien alltså ingenting att göra med remaken som kom för ett par år sedan. Här får vi återigen stifta bekantskap med filmernas huvudkaraktär Ash och hans eviga, för att inte säga krångliga, kamp mot mörkret och dess ondskefulla krafter. Förvänta er blod, inälvor, flygande kroppsdelar och all annan sörja i allra bästa over-the-top-manér!

3. Hmm... låter... kladdigt. Vem eller vilka står bakom de här galenskaperna då?


Jag är oerhört glad att kunna svara att det gör ingen mindre än Sam Raimi himself. För alla er som inte redan vet var det alltså även Raimi som skrev och skapade originaltrilogin. Här har alltså Raimi inte bara skapat serien, utan även både skrivit och producerat. Han har dessutom regisserat pilotavsnittet. Med sig som sina medproducenter har Raimi barndomsvännerna Robert Tapert ("The Evil Dead" & "The Gift") samt självaste Bruce Campbell.4. Hur står det till framför kameran då, hittar vi något glädjande även där?


Absolut, fattades väl bara annat. Här borde det räcka att jag säger att Bruce Campbell is back och sedan ridå. Men okej då, jag kan utveckla. Campbell är alltså tillbaka i den mer eller mindre ikoniska rollen som Ash Williams. Denne motorsågsutrustade boomsticksgalning vi alla skräckfantaster älskar så innerligt. Det är stora ord, men att ha Campbell med ombord betyder enormt mycket. I rollistan finns även Lucy Lawless, ni vet den där krigarprinsessan? 

5. Som en liten summering, rekommenderar du att se den?


För min egen del är "Ash vs Evil Dead" ett av årets stora måsten i tv-seriesammanhang. Skulle jag dock rekommendera vem som helst, det vill säga alla, att se den? Förmodligen inte. Men vet man att man gillar bisarr gore med glimten i ögat ska man naturligtvis inte tveka. För alla er som är insatta och redan älskar filmerna är det nog rena rama julafton redan nu, trots att det endast ännu är halloween. Så gott som samtliga som var inblandade i originaltrilogin är alltså tillbaka, det om något inger ett alldeles makabert trygghetstecken. Medan den större delen av världsbefolkningen surrar kring "Star Wars" tänker jag ta min Ash och tillsammans sparka demonröv!

Öh du, du har inte en trailer?


Självklart har jag det, varsågod:


Bonus: "Ash vs Evil Dead" har redan blivit förnyad för en andra säsong.

Vad säger ni där ute, tänker ni spana in "Ash vs Evil Dead"? Tror ni den kommer att leverera? Speak up, down below! Happy Halloween!
| 29 oktober 2015 18:00 |